Terör korkusu turizmi vurdu

Yaşanan terör olayları, ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Ülkeye yabancı turist girişi azaldı. Konya'ya gelen yabancı turist sayısında rekor oranda düşüş yaşandı. Yerli turistler de en çok günü birlik gezi yapmayı tercih ediyor

Türkiye'de ve bölge ülkelerinde artan terör olayları ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Her yıl Türkiye'ye tatil için gelen milyonlarca Rus, İngiliz ve Alman turist, bu yıl tercihini Türkiye'den yana kullanmadı. Konya da yaşanan bu durumdan olumsuz etkilendi. Konya'da turizm sektörü son yılların en durgun dönemini geçiriyor. Her yıl binlerce turisti ağırlayan Konya'ya son aylarda gelen yabancı turist sayısında rekor düşüş yaşandı. Yabancı turist, şehre az gelirken, yerli turistler de genellikle günü birlik gezi programları kapsamında Konya'ya gelmeyi tercih etti. Turist sayısındaki bu azalış,  turizm sektörüyle birlikte şehre giren yatırımları da geçmiş yıllara göre azalttı. Esnaf, durumdan şikayetçi. Yerli ve yabancı turisti Konya'ya tekrar kazandırmak için yetkililerden yardım bekliyor. 

GEÇEN YILLARI ARIYORUZ

Mevlana Meydanı'nda yer alan Mevlana Taksi Durağı çalışanları düşünceli. Turist sayısındaki azalıştan en çok etkilenenlerin başında taksiciler yer alıyor. Ramazan Bayramı ile birlikte az bir yoğunluk yaşansa da bu oranın Konya ve turizmi için yeterli olmadığını dile getiren Mevlana Taksi Durağı Başkanı Tevfik Koyuncu, azalışın Rusya’yla yaşanan ‘uçak krizi’nin ardından başladığını söyledi. Koyuncu, “Turist sayısı düşmeye devam ediyor. Ramazan Bayramı tatili, kötü giden turizm sezonuna destek olma açısından önemli bir duruma sahipti. Bayramda esnafın yüzü biraz olsun güldü fakat bu kayıp ve zararı kapatmaya yetecek kadar olmadı. Çünkü geçmiş yıllarda Konya, çok büyük bir turizm potansiyeline sahipti. Bu potansiyel her yıl düşüyor. Her yıl geçen yılı arar olduk. Konya, aslında çok şanslı bir şehir. Otelleri, tarihi, yemekleri ve kültürel miraslarıyla her şey güzel. Harika bir turizm ürünümüz var. Ama imaj konusunda bir şeyler yapılması gerekiyor. Bu sadece reklamla olmaz, biraz daha kendimizi anlatmalıyız. Taksi kültürü zaten Konya'da zayıftı. Bizim umudumuz, şehrimize gelen yerli ve yabancı turistlerdi. Konya'nın yerli halkı acil bir durum olmadığında taksiye binmez. Genellikle maddi durumu üst seviyede olanlar taksiyi tercih ediyorlar. İşlerimizin tekrar eskisi gibi yoğun ve hareketli geçmesini özledik. Gelen turistler en çok, Mevlana Müzesini, Silleyi, Kelebekler Vadisini, Çatalhöyük'ü ve türbeleri ziyaret ediyor” dedi.

ESNAFIN İŞİ SÜREKLİ AZALIYOR

Mevlana Meydanı etrafında bulunan esnaf,  turist sayısının azalışı yanında bir de meydanda yapılan düzenlemelere tepki gösterdi. “Turist gelmiyor, işlerimiz az tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de meydandan tramvay geçiriliyor” diyen esnaf, Konya'daki turizm çeşitliliğinin bir an önce artırılması gerektiğini söyledi. Semazen Restaurant İşletme Sahibi Murat Demireğen, “Terör olayları, özellikle yabancı turistin gözünü çok korkuttu. Son zamanlarda yaşanan patlamalar, her gün duyulan şehit haberleri, Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı turistin geri adım atmasına zemin hazırladı” diye konuştu. Bu dönemde turistlerin genellikle tatil köylerini tercih ettiklerini dile getiren Demireğen, şunları kaydetti: “Konya'ya gelen turist sayısı yüzde 50 düştü. Yabancı turist yok. Yerli turist de günü birlik gelir, Mevlana türbesini ziyaret eder gider. Biz yıllardır meydanda esnaflık yapıyoruz. Burayı en iyi bilenler arasında yer alıyoruz. Konya önceden böyle değildi. Bu mevsimde Konya'da büyük bir canlılık olurdu. Bu canlılık Ramazan Bayramında oldu. Tatilin bitmesinin ardından şehir, sessizliğe büründü. Önceden burada bir Japon ile Güney Amerikalının aynı anda geçtiğini, farklı milletten insanların bir arada olduğunu görebilirdiniz. Kozmopolit bir öneme sahip olan Konya, her geçen yıl bu özelliğini kaybediyor. Yabancı sermayeyi Konya'ya çekmek için çalışmalar yapılmalı. Yetkililer neyi bekliyor anlamış değilim. Esnaf, hiç olumlu şeyler yaşamıyor. İş hacmi düştü. Bir kazan pişirdiğimiz kebabı yarım kazana düşürdük. Önceden 100 kilo yaptığımız kebabı, şimdi 50 kilo civarında yapıyoruz. 500 tane sattığımız etli ekmeği şimdi günde 200 tane satıyoruz. Bu oranın içinde yer alan Konyalılar da var. Bu ciddi anlamda üzüntü veren bir olay.”

EMRE ÖZGÜL 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri