Termik santrale karşılar!

Karapınar'da kurulması planlanan termik santral projesi durma noktasına geldi. Doç.Dr. Fetullah Arık, santralin kurulması için halkın ikna edilmesinin şart olduğunu belirtirken, bölge halkı ise, "Santral tarımı imkansız hale getirecek. Su, kömür için heba

Karapınar bölgesinde kurulması planlanan kömür madeni ve termik santralin projesi bölge halkının tepkisi üzerine beklemeye alındı. Santralin tarıma ve çevreye zarar vereceğini düşünen halk, bölgede santral istemiyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kriterlerine göre santralin yapılabilmesi için bölge halkının ikna edilmesi gerekiyor. Santral karşıtları, sosyal paylaşım sitesinde, "Konya Karapınar Kapalı Havzası'nda Termik Santral İstemiyoruz" isminde bir grup da kuruldu. Gruba binlerce kişi destek veriyor. Grup üyeleri, "Karapınar, Karaman, Ayrancı ve Akcaşehir'in tam ortasına yapılacak termik santrali istemiyoruz. Ovamız kirlenmesin, buğdayımız bereketlensin. Türkiye’nin buğday ambarı Karapınar’da termik santral kurulacak. Konya’nın suyu, toprağı ve insanına geri dönülmez zararlar verecek bu 'yatırım' felaketimiz olacak. Santral, sadece gölün değil, yeraltı sularının da sonunu getirecek. Anadolu’nun her karışı; halka, tarıma, doğaya vereceği zararlar göz ardı edilip talan ediliyor. Yapılması planlanan termik santral inşası, bunun son örneği. Santral, sadece insan sağlığını bozmakla kalmayacak. Dünyada ekolojik açıdan en önemli 200 alandan biri olarak gösterilen, Türkiye’nin buğday ambarında tarımı imkansız hale getirecek. Su, kömür için heba edilecek" diye tepki gösteriyor.

PROJE GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

Bölgede santral kurulmasını istemeyen ve bölge hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayan TEMA Vakfı da, projenin mahkeme kararıyla durdurulduğunu açıkladı. Konuyla ilgili TEMA Vakfı'ndan şu açıklama yapıldı: "Bölge yüksek verimli bir tarım arazisi. 2013 yılından beri Karaman ve Konya’daki gönüllülerimizle beraber sürdürdüğümüz kömüre karşı mücadelemiz devam ediyor. Geçen yıl TEMA’nın Konya ve Karamanlılarla birlikte açtığı dava ile kömür madeni projesini şimdilik durdurmayı başardık. Konya ve Karaman’ın topraklarını koruma mücadelemize herkes destek olsun."

HALK SANTRALE KARŞI ÇIKIYOR

Bölge halkının santrallere karşı çıktığını, halkın ikna edilemediğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık ise projenin yavaşladığını söyledi. Arık, "Projeyi Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) devraldı. Şirket uzmanları ihale şartnamesini hazırlıyor. Proje rafa kaldırılmadı, ama yavaşladı. Pek mesafe alınamadı. Halk santrale karşı çıkıyor. Halkın ikna edilmesi gerekiyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kriterleri içerisinde sivil halkın ikna edilmesi de var. Bölge halkını bilgilendirme amacıyla toplantılar düzenleniyor. Toplantılarda TEMA ve diğer bazı sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde örgütlenen halk, santral 'üretime ve doğaya zarar verecek' diye tepki gösteriyor. Bazı Karapınarlılar ve Karamanlılar santral istemiyor. Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Akçaşehir'de halk yetkililere tepki gösterdi" dedi.

DOĞAYLA BARIŞIK OLMALI

"Tedbir alınmadan bir santral oluşturulursa çevreye ciddi zarar verir" diyen Doç. Dr. Arık, şunları söyledi: "Kurulacak termik santral 5 bin megavat kapasite sahip olacak. Santralden, Keban Barajı'nın 6 katı, Atatürk Barajı'nın ise 3 katı kadar elektrik üretilecek. Karapınar kömür havzasında 1 milyar 832 milyon ton linyit rezervi bulunuyor. Türkiye'nin toplam linyit rezervinin yüzde 15'ine karşılık geliyor. Türkiye'nin en büyük ikinci yatağı. Enerji bakımından önemli. Ancak termik santraller çevresel sorunlara neden oluyor. Baca emizyonu ile ilgili ciddi önlemler alınmalı. Kömür yakma teknoloji modern teknoloji kullanılmalı. Doğayla barışık bir santral kurulmalı. Halkın tepki vermesi doğal. Çünkü modern teknolojiyle önlem alınmazsa kül ve kükürt tarıma, çiftçilere ciddi zarar verir."

YABANCILAR BÖLGEYE GÖZ DİKTİ

Öte yandan, yaklaşık 7 milyar dolar yatırımın beklendiği bölgede, Çinli, Slovak ve Suudi şirketler, işletmede pay sahibi olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Konya-Karapınar'da inşa edilecek kömür santrali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir dizi görüşmeler yapıyor. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Karapınar kömür santrali ihalesini "Yap-İşlet" modeliyle gerçekleştirmeyi planlıyor. Afşin-Elbistan'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci linyit kömürü sahası olan Karapınar'ın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun tamamlanmasının ardından 5 yıl içerisinde hizmete alınması bekleniyor. Santralin inşaatı sırasında 3 bin, işletmeye alındıktan sonra da bin 500 kişiye istihdam sağlayacağı ifade ediliyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri