Termik Santral İçin Zeytinleri Kesilen Köylüler Eylem Yaptı

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santral kurmak için Kolin Şirketler Grubu tarafından zeytin ağaçlarının kesilmesine tepki gösteren vatandaşlar, Manisa Valiliği önünde eylem yaptı. Valiliğin önüne kesilen zeytin ağaçlarından...

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santral kurmak için Kolin Şirketler Grubu tarafından zeytin ağaçlarının kesilmesine tepki gösteren vatandaşlar, Manisa Valiliği önünde eylem yaptı. Valiliğin önüne kesilen zeytin ağaçlarından beş tanesini getiren grup, "Zeytinimi Kesme" yazılı pankart açtı. Eylem sırasında polis, valilik binası önünde geniş güvenlik önlemi aldı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in de destek verdiği eylemde köylüler, daha sonra Vali Yardımcısı Mehmet Yüce ile görüştü.

Yırca köyü sakinlerinden Sedat Sami Özdemir, sürecin yaklaşık üç ay önce başladığını söyledi. Bu süreçte devletin en ufak bir şekilde milletinin ayağına gitmediğini belirten Özdemir, “Kimse bizim fikrimizi sormadı. Atalarımızdan, dedelerimizden kalan zeytinlerimizden vazgeçmemizi istiyorlar. Bir anda gece vakti, apansız dozerlerle girip zeytin ağaçlarımızı, yani bizim balık tuttuğumuz gölü bir nevi kuruttular. Biz buradan senelerden beridir ekmek yiyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz, geçimimizi tarımla sağlıyoruz. Halihazırda mevcut iki tane santral var, buna rağmen üçüncü santrali kurmak istiyorlar. Şu anda köyümüzden, hastanelerde yaklaşık 10 kişi akciğer kanserinden yatıyor. Mağdur durumdayız. Motorlu testerelerle geliyorlar, usulsüz, kanunsuz bir biçimde, gece vakti veya gündüz kimse görmeden, elektrikli testerelerle 10 dakika içinde kesip bizi görünce kaçıyorlar. Böyle bir şey yasal değilse niçin kesiyorlar? Bizim yaşama hakkımız yok mu? Biz yaşama hakkı istiyoruz. Çocuklarımıza temiz çevre ve enerji istiyoruz. Zeytinimiz dünyada ikinci sıraya gelmişken niçin gitsin? Niçin bu tarım arazilerimiz yok ediliyor? Bin kişiden alıp da bir kişiye vermek peşkeş değil mi? Onları Allah’a havale ediyorum. Haklarımı da helâl etmiyorum.” diye konuştu.

Milletvekili Özel de Yırca Köyü Muhtarı ve sakinlerinin uzunca bir süredir büyük bir hukuk mücadelesi verdiğini söyledi. Bu mücadelede onların yanında olmaya çalıştıklarını dile getiren Özel, “Bundan bir ay önce bir geceyarısı, köylülerin hiç haberi yokken bir 'acele kamulaştırma' kararının gereği olduğunu söyleyerek zeytinliklere dozerler girmişti. Gece bir buçukta gittik, dozerlerin önüne hep birlikte geçtik, çünkü bu zeytinler onların evlatları. Ha evladının eli ayağı kesilmiş, ha onların zeytini kesilmiş. 'Zeytinlerin parasını bankaya yatırdık' diyorlar ama Yırcalılar para istemiyor, komşularını istiyorlar, akrabalarını istiyorlar, temiz havalı köylerini istiyorlar. Bunun için de bu acele kamulaştırmaya direniyorlar. Acele kamulaştırma, yüksek milli menfaatler olduğunda olur. Eğer buradaki iş yüksek milli menfaatse Kolin firmasının menfaati mi önemli, bu köylülerin menfaati mi önemli? Şu anda bu acele kamulaştırmaya karşı Danıştay 6. Dairesi, Kolin firmasının savunmasını istedi ve yürütmeyi durdurma kararını vermek üzere onlara 15 gün savunma süresi verdi. Bu karardan önce firma, usulsüz milis güçleri oluşturmuş. Dört tane adam var, başlarında bir de güvenlik şefi. Ellerinde bir elektrikli testere, hızla giriyorlar. Koşturarak gidip 10 saniyede bir ağaç kesiyorlar. Köylüler, ‘Yandık, yetişin’ deyince de kaçıyorlar. Ortadoğu’da IŞİD nasıl boğaz kesiyorsa Kolin firması da zeytinlerin boğazını kesiyor. Yırcalılar, sayın valiye öldürülmüş evlatlarını getirdiler.” dedi.

Açıklamanın ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ile görüşmek isteyen CHP Milletvekili Özel ve köylüler, bir süre güvenlik güçleriyle görüştü. Ardından Özel ve Yırca köyü sakinleri, Vali Bektaş’ın Demirci’de olması sebebiyle Vali Yardımcısı Mehmet Yüce ile görüştü. Vali Yardımcısı Yüce ise şunları söyledi: “Anlattığınız gibi acele kamulaştırma ile kamulaştırılmış. İtiraz davaları devam ediyor, bir taraftan da termik santral yapılmasın diye dava var. Hukuki süreç işliyor ama biraz yavaş işliyor, çabuk işliyor. Neticede hukukun verdiği karar uygulanacak. Biz sadece bize bildirilen ihbarlar neticesinde, bizim net olarak tuttuğumuz 511 ağaç kesilmiş. Ağaç başı 90 lira ceza kesiliyor. Ayrıca Toprak Koruma Yasası'na da muhalefet söz konusu. Orada İlçe Tarım Müdürlüğü ve kaymakamlık vasıtasıyla gerekli işlemleri yapıyoruz. Şu anda yapabildiğimiz bu. Mahkemenin vereceği kararı bekleyeceğiz. Sayın valimize bu durumu ileteceğim.”

Köylüler, görüşmenin ardından otobüslerle Soma’ya döndü. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri