Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları 11 Temmuz tarihinde açıklandı. Sonuçların açıklanması ile adayların tercih heyecanı başladı. 18 Temmuz'da başlayan üniversite tercihleri 26 Temmuz tarihine kadar devam edecek. Adaylar tercih işlemlerini ÖSYM AİS üzerinden gerçekleştirecekler. LYS sonuçlarının açıklanması ile adayları tercih heyecanı sardı. 2017-ÖSYS tercih işlemleri, 18 Temmuz 2017 tarihinde başlayan tercih işlemleri 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecek. Adaylar tercihlerini, 18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.
TERCİH YAPARKEN DİKKATLİ OLUN
Öğrencilerin en çok merak ettikleri konuların başında ise tercih listelerinin nasıl oluşturulması gerektiği geliyor. Gençlik Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Mehmet Doğan, adayları yanlış tercih yapmamaları konusunda uyarıyor. Her yıl binlerce öğrencinin tercihlerinde yapmış olduğu yanlışlıklar sebebiyle açıkta kaldığını belirten Doğan, tercih listenizi 3-4 uzmana sormadan yapmayın dedi. Doğan, “LYS sonuçlarının açıklanması ile adayları tercih telaşı sardı. 18 Temmuzda başlayan tercih işlemleri 26 Temmuzda sona erecek. Öğrencilerimiz tercih yaparken dikkatli olsunlar. Yanlış tercihlerden dolayı her yıl binlerce kişi açıkta kalıyor. Tercih işleminizi 3-4 uzmandan görüş almadan yapmayın. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin” dedi. Tercih yapmanın üniversiteye hazırlanmaktan daha önemli olduğunu vurgulayan Doğan, tercihlerle hayata yön verildiğini dile getirdi. Doğan, “Doğru tercihi yapmak çok önemlidir. Çünkü tercihler ile hayatınıza yön vermiş oluyorsunuz. Hayatınızı tercihiniz ile şekillendiriyorsunuz. Eğer öğrenci puanına göre hareket edip istemediği ve sevmediği bir bölüme giderse, hayatta mutsuz ve huzursuz olabilir. Yanlış tercih 1 yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek 40 yıl götürür” diye konuştu.
BAŞARI SIRASINA GÖRE TERCİH YAPIN
Tercih listesi oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirten Doğan, “18 Temmuz tarihi itibari ile tercih dönemi fiilen başlamış oldu. Üniversite adayları üniversiteleri ve bölümleri araştırmaya başlamıştır. Araştırmalar sonucunda oluşacak tercih listesinde dikkat edilmesi gereken noktalar var. Adaylar öncelikle istedikleri bölümlerin puan türündeki başarı sıralamalarını ve o bölümün taban başarı sırasını dikkate almalılar. Puanı dikkate almak yanıltıcı olur. Çünkü sınavın zorluğu ve kolaylığı her sene farklı olmaktadır” sözlerini kullandı. Tercih listesi oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Doğan, “Tercih listesi oluştururken adaylar birinci ve ikinci sıraya çok istedikleri ama sıralamalarının tutmadığı bölümleri yazabilirler. İkinci sıradan sonra 3-7. sıra aralığına, sıralamalarının çok üstünde olmayan bölümleri yazabilirler. Orta sıralar dediğimiz 8-20. arasına ise sıralamalarına yakın ve sıralamalarının altında bulunan gitmek istedikleri bölümleri yazabilirler. Son 20-24. sıralara da eğer kesin olarak yerleşmek istiyorlarsa sıralamalarının çok altlarında olan tercihlerde bulunabilirler. Mesela 100 bininci olan bir öğrenci 50 binden başlamalı. kesin bir yerleştirme istiyorsa 150-200 bine kadar inmelidir” şeklinde konuştu.
İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMLERİ YAZMAYIN
Adayların sıralama yaparken istemedikleri hiçbir bölüme listelerinde yer vermemeye dikkat etsinler diyen Doğan, Nasıl olsa gelmez mantığı ile tercih yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Doğan, “Tercih yaparken istenmeyen bölümlere yer vermeyin. Nasıl olsa gelmez diyerek tercih yapmak çok yanlıştır. Gelmesini istemediğiniz bölümlere tercih listenizde asla yer vermeyin” dedi. Aday tercih listesi oluştururken bölümleri kılavuzdaki başarı sırasına göre sıralamak zorunda değildir diyen Doğan, “Adaylar istediği bölümleri üste yazsınlar. Yerleşeceğiniz bölüm sizin hayatınızı şekillendirecek. Yaşamış olduğunuz hayattan zevk almak sizin de hakkınızdır” dedi.
ATAMALARA GÜVENEREK TERCİH YAPMAYIN
Üniversite tercihlerinde bulunurken falanca bölümün ataması iyiymiş gibi düşüncesinde bulunarak tercih yapılmaması gerektiğini dile getiren Doğan, “Sırf ataması iyi olduğu için bir bölümü tercih etmeyin. Tercihte bulunacağınız mesleği devlete güvenerek yapmayın. Her üniversite mezununu devlet almak zorunda değildir. Adaylar devlette memurluk olmazsa özel sektörde bu alanda iş bulabilir miyim veya bu alanda iş yeri açabilir miyim düşüncesi ile hareket etmeliler. çünkü bugün yerleşeceğiniz bölümden en az 4 yıl sonra mezun olacaksınız. Bugünkü iş imkanları ile o zamanki iş imkanları aynı olmayabilir” ifadelerini kullandı. Son olarak vakıf üniversitelerinin iyi araştırılmasını tavsiye eden Doğan sözlerini şöyle tamamladı; “Vakıf üniversitelerine gidecek olan adayların bu konuda iyi araştırma yapmasını tavsiye ederim. Özellikle bu üniversiteler olanakları ve burs imkanları ile bazen devlet üniversitelerinden daha avantajlı olabiliyorlar. Aynı zamanda daha cazip imkanlara ve iş olanaklarına da sahip olan bu üniversiteleri ziyaret edip bilgi almalarını tavsiye ediyorum."
SALİH ACIBADEM merhabahaber.com