Tempa Pano üretimini dörde katlayacak

Pano sektöründe Türkiye'nin önde gelen ihracatçıları ve üreticileri arasında yer alan Tempa Pano, Makine OSB'de 25 milyon dolar yatırımla kurduğu yeni tesisiyle üretim kapasitesini dört katına çıkarıyor.

Alçak gerilim elektrik dağıtım panoları üretmek üzere 1989 senesinde küçük bir atölyede kurulan Tempa Pano, faaliyetlerine Makine ve İmalat Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'nde 21 bin metrekare kapalı alana kurduğu yeni tesislerinde devam ediyor. Tempa Pano Şirket Ortağı Nurhan Gazeryan,  Makine OSB'deki 25 milyon dolar yatırımla kurdukları yeni tesisleriyle üretim kapasitelerini dört katına çıkaracaklarını söyledi.

Hali hazırda gelişmiş teknolojiye sahip ciddi bir makine parkuruna sahip olduklarını ve yeni yatırımlarıyla birlikte teknoloji, kalite ve kapasite anlamında büyüyeceklerini belirten Gazeryan, "Şu anki yatırımımızın ölçeği, fiziksel olarak mevcut tesisimizin 3 katı büyüklüğünde. Yeni boyahanemiz kuruldu, lazer makinemiz ise kurulum aşamasında. Makine yatırımlarımızla ve verimlilikten edineceğimiz artı etkilerle kapasitemizi 4 kat artırabileceğimiz öngörüsündeyiz" dedi.

Üretimin yüzde 40'ı ihracat

Türkiye'de makine sektörünün,  gelişen tüketim ve refah artışlarının enerji ihtiyaclarını sürekli arttırdığına dikkat çeken Gazeryan, bu enerji ihtiyacının iletimi ve dağıtılması gerektiğini, panonun ise bu aşamada çok önemli bir tamamlayıcı ürün olduğunu ifade etti. Panoların üretiminde kullanılan şalt malzemelerde çok uluslu firmaların hakimiyeti olduğunu ve bu firmaların aynı zamanda pano üretimi yaptığını aktaran Gazeryan, sektörlerinde yaşanan sıkıntılara rağmen ürün ve teknoloji  kalitesi anlamında uluslararası rakiplerle boy ölçüşebilecek konuma geldiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin hizmet ve mal üretimi açısından çevre ülkeler ve dışındaki alanlara hizmet verecek potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyelin pano sektörünü de daha ileriye taşıyacağını aktaran Gazeryan, sektörün ithalat oranlarının düşük, ihracat oranlarını ise yüksek olmasından dolayı önünün açık olduğunu ifade etti.

1990'lı yılların sonunda ilk ihracatlarını dünyadaki bütün üreticilerin bir arada olduğu ve rekabetin çok yoğun yaşandığı İngiltere'ye gerçekleştirdiklerini dile getiren Gazeryan, 2012 yılı itibariyle üretimlerinin yüzde 40'nı Batı Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini, yeni yatırımlarıyla ihracat rakamlarının daha da artırmak istediklerini söyledi. İngiltere, Fransa, Bulgaristan ve Romanya'da kendi şirketleri ve markalarıyla faaliyet gösterdiklerini aktaran Gazeryan, "İngiltere pazarında var olabilmek için 7 yıl mücadele ettik. Aynı sıkıntıları Fransa'da da yaşadık. Sıkıntıların meyvelerini toplama zamanı geldi. O nedenle de ihracat için ciddi kapasiteler ayırdık" dedi.

Türkiye'de yetişmiş elaman sayısının her geçen gün arttığını ve yönetim kurulunda yer aldığı Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı (TEGEV) aracılığıyla meslek okullarına destek verdiklerini anlatan Gazeryan, "Dual sistemde Alman metodolojiyle bir üniversite kurmanın planları içerisindeyiz. Finans, know-how, ihtiyaç ve talebi buluşturmak gerekiyor. Bu noktada siyasi desteğin yanı sıra sanayicinin de konuya daha fazla sahip çıkması lazım. Bizim gibi orta ölçekli kuruluşların farkındalığını artırmak gerekiyor, maalesef ki,  Türkiye'de ara kalifiye eleman açığı gelişen sanayileşme temposuna ters orantılı gelişmektedir.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri