Temas Grubu Anlaşma İmzaladı, Poroşenko Orduya Ateşkes Emri Verdi

Ukrayna’da iç savaşın sona ermesi için Minsk’te bir araya gelen Temas Grubu ve ayrılıkçı bölge liderleri ateşkes anlaşması imzaladı. Ateşkes TSİ 17:00’da yürürlüğe girdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Genelkurmay Başkanı’nı...

Ukrayna’da iç savaşın sona ermesi için Minsk’te bir araya gelen Temas Grubu ve ayrılıkçı bölge liderleri ateşkes anlaşması imzaladı. Ateşkes TSİ 17:00’da yürürlüğe girdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Genelkurmay Başkanı’nı arayarak ateşkes ilanı konusunda emri verdi.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti temsilcisi Lugansk Halk Cumhuriyeti ile birlikte ateşkes anlaşmasını imzaladıklarını açıkladı. Anlaşma Rusya, Ukrayna ve AGİT Temsilcileri de imza koydu.

Ateşkes protokolünü Ukrayna’yı temsilen eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, Rusya’yı temsilen Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT’i temsilen Heidi Tagliavini, tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk’i temsilen Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk’ı temsilen de Aleksandr Plotnitski imzaladı.

ESİR TAKASI YARIN BAŞLAYABİLİR

Interfax’a konuşan kaynak, imzalanan protokolün 14 maddeden oluştuğunu, ateşkes sonrası esirlerin takası dahil bir yol haritasının oluşturulduğunu belirtti. Milis güçlerin elinde 1000’in üzerinde Ukrayna askerinin esir tutulduğu, Kiev yönetiminin de 200 civarında milis gücü tutukladığı ifade ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, zorla alıkonulanlarla ilgili takasın yarından itibaren başlayabileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ile önceki gün telefon görüşmesi yapmış, ardından da 7 maddelik bir barış planı açıklamıştı. Poroşenko da, Doğu Ukrayna’da kalıcı ateşkes ilan edebilecekleri konusunda açıklamada bulunmuştu.

KREMLİN ANLAŞMADAN MEMNUN

Putin’in barış planına göre bölgede askeri birliklerin şehir dışına çıkması, zorla alıkonulanların karşılıklı olarak serbest bırakılması, insani yardım koridorunun açılması, bölgeye insani yardımların ulaştırılması, uluslar arası örgütler tarafından bölgede denetim ve bölgeden yeniden inşası için çalışmaların bir an önce başlaması gerekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanı Dmitri Peskov, Minsk’te sağlanan anlaşmadan memnun olduklarını ifade etti. Peskov, Putin ve Poroşenko’nun girişimleri ile sağlanan ateşkesin kalıcı olmasını ve Ukrayna krizinin tam olarak çözülmesine kadar müzakerelerin sürmesini ümit ettiklerini söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri