Birazcık dağınık bir yazı olacak bugün, şimdiden idare edin diyeyim başlarken.
Öncelikle, Konya garip şehir hakikaten…
Her şeyden önce Türkiye’de en çok “hemşericilik” uygulanan şehirlerden de bir tanesi.
Seçim sathı mahallinde birçok öngörüde bulunuldu Konya için. Vekil sayılarının ciddi manada değişeceği, Konyalıların Tahir beyin 1. Sıra adayı gösterilmesinden ötürü kızgın oldukları, muhalefetin listesinin çok güçlü olduğu lansesi, hemşericilikten ötürü değişiklikler olabileceği vs.
Bir kere her şeyden önce şunu söylemek gerek, Trump seçimleri kazandığı zaman sosyal medyanın rolünün %28 olduğu açıklanmıştı. 2. Kere başkanlık seçimlerine girdiği zaman hatırlarsınız twitter hesabı kapatılmıştı Trump’ın. Ve Trump seçimleri kaybetmiş, Amerika’daki birçok otorite de kayıp sebebini buna bağlamıştı.
Şimdi ülkemize dönersek, sosyal medyaya bakılacak olsaydı Kemal bey seçimi kesin kazanmıştı ama birinci turda mı yoksa ikinci turda mı olduğu net değildi. Hatta söylemler iktidar teşkilatlarını da çokça etkilemişti. Yönetim kadrosu bu durumu önemsememesine rağmen, teşkilatların çalışmalardaki yüz ifadelerinde net belli oluyordu. Ama sonuç ortada.
Şunu bir kere daha hatırlamak lazım, bizim ülkemiz teması seven bir ülke. İkili ilişkilerimizde de, devlet & millet ilişkisinde de. Her ne olursa olsun kendisine temas eden, ilgi alaka gösteren kişileri ve liderleri el üstünde tutuyor. Sahaya inen, milletle kucaklaşan, sadece seçim zamanı milleti hatırlamayanlar kazananlar oluyor her daim.
Konya için konuşacak olursak, muhalefet kanadı sahada çok fazla aktif değildi. CHP ve Saadet Partisi’nin yapmaya çalıştıkları dışında diğer partileri pek de piyasada göremedik işin aslı. Aynı şey seçim günü için de geçerliydi. Sandık görevlileri noktasında iki parti dışındakiler pek görülmedi.
Hatay’da seçim çalışmalarında bulunan arkadaşlarımızın dediği, AK Partiye ve iktidar kanadına depremden ötürü olan öfke veya kızgınlık olarak ifade edebileceğimiz duygu, depremden sonra yapılan ve direkt halka dokunan çalışmalar ile bertaraf edilmiş. Özellikle Konya Büyükşehir Belediye’sinin ve Uğur başkan başta olmak üzere belediye başkanlarının yaptıkları çalışmalar dillerden düşmüyor. Gerçekten Konya olarak yüzümüzü ak eden çalışmalara imza atıldığı herkes tarafından konuşuluyor. Bir kere daha ebeden Allah razı olsun.
Seçim geçti, bitti. Her bölgedeki oy oranına bakın, en çok değişim göstermesi beklenen deprem bölgesinde dahi, halka dokunan çalışmalardan ötürü, teveccüh değişmedi. Yapılan çalışmaların herhangi bir maddi karşılık beklemeden, ahiret heybesini doldurmak için yapıldığını düşünüyoruz birçoğumuz, en azından Konya için. Bu dünyada da bir karşılığı görülmüş oldu. İnşaAllah misli ile ahirette de alınır.
Seçimlerle ilgili bir diğer nokta da, Millet İttifakı diye tanıttığımız 6’lı masa arasında halen oluşmamış olan birliktelik havası. İki buçuk yıldır yapılan çalışmalara rağmen, son günlerde son halini alan Cumhur ittifakı kadar bir bütünlük gösterilemedi. İYİ partinin tutumu, nispeten oy oranı düşük partilere verilen vaatler, çalışmayı herkesin sahiplenmemesi bunların en büyük etkenleri olarak gözükmekte. Hatta bazı illerde ittifak ortağı adayların vekil olarak seçilmemesi için ekstra çalışmaların yapıldığına kadar gelen bilgiler var kulağımıza.
Bir kere her şeyden önce fikir birliği, eylem birliği, söylem birliği olmadan bu çalışmalar başarılı bir şekilde yürümez, yürütülemez. Bunu iyice anlamak lazım. Birlik ve beraberlik olmayan çalışmadan da bir başarı çıkmaz, çıksa bile hayrı olmaz.
Şimdi önümüzde 2. tur başkanlık seçimleri var. Kaldı şurada 10 günden daha az süre. İttifaklar ikinci turu kazanmak için toplantı üzerine toplantı yapmaya başlasalar da sahaya inmediler henüz. İnerler mi, onu da bilmiyoruz.
Seçim sonuçları ne olur bilinmez, ama halka dokunanın kazanacağı bir seçime daha giriyoruz bakalım.