Tema Vakfı, Antalya Bölgesinde Asırlık Çınarları Koruma Altına Alıyor

TEMA Vakfı, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan asırlık çınarları koruma altına alınması için çalışma başlattı. TEMA Vakfı Manavgat Temsilciliği tarafından oluşturulan 'Anıt Ağaçları İnceleme Ekibi', Gündoğmuş'ta bulunan...

TEMA Vakfı, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan asırlık çınarları koruma altına alınması için çalışma başlattı. TEMA Vakfı Manavgat Temsilciliği tarafından oluşturulan 'Anıt Ağaçları İnceleme Ekibi', Gündoğmuş'ta bulunan asırlık çınar ağaçlarını yerinde inceledi.

TEMA Vakfı Manavgat Şube Başkanı Şenay Malbora, TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'nın öncülüğünde kurulan, 'Anıt Ağaçları İnceleme Ekibi' Antalya'nın Gündoğmuş İlçesi'nde bulunan Anıt Ağaçları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldıklarını söyledi. TEMA Vakfı Manavgat Temsilciliği tarafından oluşturlan anıt ağaçları inceleme ekibinde, Şenay Malbora başkanlığında, Orçun Veysel Kaya, Emine Karacan Atik ve Meziyet Avcı yer aldığı ifade edildi. Anıt ağaçları inceleme ekibi'ne incelemeler sırasında Gündoğmuş Kaymakamı Mustafa Üner ve Gündoğmuş Orman İşletme Müdürü Hasan Öz'ün eşlik ettiği belirtildi.

Malbora, yaptığı açıklamada, TEM olarak Antalya Bölgesi'nde bulanan bütün anıt ağaçları koruma altına alacaklarını söyledi. Yüzyıllardır doğal alanda yaşamlarını sürdüren anıt ağaçlar gelecek yüzyılara daha sağlıklı ve doğallığını koruyarak sürdürmesinin en büyük arzuları olduğunu ifade eden Malbora, "Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca'nın ricası üzerine, Anıt Ağaçları yerinde incelemek için Manavgat TEMA Temsilciliği olarak bir ekip oluşturduk. Ekibimiz ile birlikte ilk inceleme yerimiz Gündoğmuş oldu. Gündoğmuş Kaymakamımızın bizlere öncülük ederek davet etmesi üzerine Gündoğmuş'un köylerinde bulanan 600 ile 800 yıllık anıt ağaçları yerinde inceledik. Raporlarımızı tuttuk. Köylerde yaşayan vatandaşlardan bu ağaçlar hakkında bilgiler aldık. Ekip olarak bizleri en çok mutlu eden etken ise, bölge halkının bu ağaçlara bir çocukmuş gibi bakıp yüzyıllar boyu koruyarak bu günlere getirmesi oldu. Doğayı, doğal yapan doğallığıdır; ilkesini benimsemiş bu insanlar doğaya zarar vermeden bu anıt ağaçları korumaya çalışıyorlar. Ben bir kez daha Balkaya Köyü sakinlerine doğaya gösterdikleri saygıdan ve sevgiden ötürü çok teşekkür ediyorum. Ve gelin hep beraber hiçbir şey yapmasak bile, en azından var olana sahip çıkalım. " ifadelerini kullandı.

Gündoğmuş Kaymakamı Mustafa Üner, yaptığı açıklamada, kaymakamlık olarak doğal hayata sahip çıktıklarını ve önceliklerinin temiz bir çevre olduğunu kaydetti. Kaymakamlık mesleğine başladığım ilk günden beli hep önceliği doğaya verdiğinin altını çizen Üner, bugün yaşanan bu doğal güzellik sayesinde insanoğlu varolduğunu ifade etti. Üner," Hiç bir zaman doğal hayatı unutmadım. Bütün projelerde hep önce çevre dedim. Gündoğmuş'a ilk geldiğimde gördüğüm doğal ormanlık alanlar ve bol olan oksijen beni çok mutlu etti. Gündoğmuş'ta gerçekleştirmek istediğim en büyük hayalim ise eko turizmdir. Bugün Türkiye'de böyle bir coğrafyaya sahip olan çok az ilçe vardır. Ve Gündoğmuş bunlardan biridir. Bu doğal hayatı korumak için ilk adımı TEMA Vakfı Manavgat Temsilciği ile atıyoruz. TEMA Vakfı Temsilcisi Şenay Hanım, davetimizi kırmayarak Anıt Ağaçlarımızı yerinde inceledi. Köyde yaşayan vatandaşlarımızdan 700 yılı deviren anıt ağaçlar hakkında bilgiler aldık. İlerleyen zamanlarda tekrar gerçekleştirecekleri ziyaretlerde bu ağaçlarımızı koruma altına alacağız. Her TEMA gönüllüsünün dediği gibi 'Hayatı Geleceğe Taşımak' için bizde Gündoğmuş olarak bir adım attık. Gelecek nesilleri daha sağlıklı birer bireyler yapmak en büyük hedefimizdir." dedi.

Gündoğmuş Orman İşletme Müdürü Hasan Öz'de 700 yıllık anıt ağaçların bakımını köy halkı ile beraber yaptıklarını ifade etti.

Öz, Gündoğmuş halkının doğasını çok iyi koruduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımız çevresini ve doğasını çok iyi koruyor. Hatta yüzyıllar boyu yaşayan bu anıt ağaçları koruyarak bugünlere getiren Gündoğmuş halkı olmuştur. Bu ağaçların bakımlarını halkımız ile birlikte yapıyoruz. Böyle bir doğa aşığı halk ile birlikte çalışmak bizleri çok mutlu ediyor."

TEMA Vakfı üyesi Meziyet Avcı, Gündoğmuş'ta bugüne kadar 7 ile 10 asır arası 6 anıt ağaç tespit ettiklerini söyledi. Avcı, önümüzdeki günlerde İbradı, Akseki ve Korkuteli ilçelerinde de çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri