Tekstilin Kalbi Midyat’ta Atacak

Güneydoğu’da artan huzur ortamı tekstil sektörünün bölgeye yönelmesine neden oldu.

Güneydoğu’da artan huzur ortamı tekstil sektörünün bölgeye yönelmesine neden oldu. Mardin’in Midyat ilçesi, sayıları her geçen gün artan tekstil fabrikalarıyla sektörünün merkezi haline geliyor. Yüzlerce çalışanı bulunan sektörün, önümüzdeki yıllarda işsizliğe büyük ölçüde çare olması bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, son dönemde yatırımcıların bölgeyi keşfetmesi ile birlikte adeta yatırım merkezi haline geldi. Önümüzdeki 5 yılda Marmara ve Ege'deki tekstil yatırımlarının yüzde 35’inin Güneydoğu'ya taşınması bekleniyor.

Tekstil fabrikası yöneticileri, İŞKUR aracılığıyla sağlanan bazı imkanlardan yararlanıyor. İşverenlerin en çok zorlandıkları konuların başında kalifiye eleman konusu ve bölgede yaşanan elektrik kesintileri geliyor. Büyükşehirlerde çalışmanın zor ve masraflı olduğunu kaydeden tekstil çalışanları, memleketlerinde olmaktan dolayı memnun olduklarını ifade ediyorlar. Sayıları 20’yi bulan tekstil fabrikalarında çalışan yüzlerce kişi, gurbette çalışmak yerine memleketinde çalışmayı tercih ediyor.

“TEKSTİLİN KALBİ BURADA ATACAK”

Yıllarca İstanbul’da çalıştığını ve Midyat’a geldiğini belirten Mid-Mar Tekstil Fabrikası Müdürü Cemil Mert, “Yaklaşık 35 senedir bu işi yapıyorum. Kendi işimi kapatıp buraya geldim. Bu fabrikanın başına geçtim. Böyle giderse tekstilin kalbi burada atacak diye düşünüyorum. Yaklaşık 5 aydır buradayım, buradaki insanlarla tanışmak ve çalışmak ayrı bir zevk, ayrı bir duygu. Buradaki çalışma ortamı çok iyi. Yatırımcıların tereddütsüz gelip yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

“DAHA ÖNCE BATIYA GİTMEK ZORUNDA KALIYORDUK”

Yaklaşık 15 yıldır tekstil sektöründe çalıştığını belirten ustabaşı Salih Kılıç ise “Bu fabrikanın ilçemizde olması bizim açımızdan büyük bir şans. Şu an kendi evimizde ailemizle birlikte ve memleketimizdeyiz. Daha önce batıya gitmek zorunda kalıyorduk.” şeklinde konuştu.

Memleketinde çalışmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen fabrika çalışanlarından Halil Aksu da “İnşallah bu tür fabrikaların sayısı daha da artar. 7 Yıldır tekstil sektöründe çalışıyorum. Gurbette hem aile özlemi çekiyorduk hem de kazandığımız paranın yarısını orada harcamak zorunda kalıyorduk. Şimdi kendi memleketimizdeyiz, servisimiz ve yemeğimiz fabrika tarafından karşılanıyor ve ailemizin bütçesine katkıda bulunuyoruz.” diye konuştu.

JAPON FİRMASI MİDYAT’TA İŞ YAPACAK

Özellikle dünyada marka haline gelmiş olan firmalarla çalışan tekstil atölyeleri, barış sürecinin getirdiği huzurla birlikte işlerinin iyi gitmesinden memnun. Yatırımlarla adından söz ettirmeye başlayan bölgeye Türkiye’nin değişik bölgelerinden ve yurt dışından birçok yatırım yapılıyor. Önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde Türkiye'nin üretim merkezi olarak görülmeye başlayan bölgeye birçok tanınmış firmanın yatırım yapmaya başladığı dikkat çekiyor.

Son olarak geçtiğimiz ay Midyat’ta tekstil entegre fabrikası kurulduğunu duyan Japonya’nın ünlü endüstriyel tekstil dikiş makineleri üreticisi Juki Genel Müdürü Satoshi Ohbuchi, Japonya Türkiye Satış Sorumlusu Mr. Junichi Kunigi, Juki Türkiye Mali İşler Sorumlusu Özlem Özçevik, Midyat’a gelerek yapımı devam eden fabrika inşaatında incelemelerde bulunmuştu. İnşaatı devam eden entegre tesisin yetkilisi Halil El ile yapılan görüşmenin ardından ortaklık yapılacağı kaydedilmişti.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri