Tekstilci çırpınıyor

Krizle birlikte tekstil sektöründe sıkıntı arttı. Tekstil Pazarında çok sayıda işyerinin kapandığı, bazı işletmelerin kapısında icra tebligatlarının bulunduğu görüldü

İFLAS KAÇINILMAZ OLACAK

Yaşanan ekonomik kriz tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da kendisini hissettirmeye devam ediyor. Konya’da tekstil sektöründe uzun yıllardır hizmet veren esnaflarda krizden olumsuz etkilendiklerini bu nedenle hem üretim hem istihdam kapasitesini yüzde 50 oranında düşürdüklerini ifade etti. Tekstil Pazarı’nda çok sayıda işyerinin kapandığı dikkatleri çekti. 

BİRİKİMLERİ BİTMEK ÜZERE
Konya Tekstil Konfeksiyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Bekir Dikici, “Esnaflarımız şimdiye kadar birikimlerini kullandı. İki evi varsa birisini sattı sermaye yaptı. 30 işçisinin 20’sini çıkardı. 100 bin üretimi varsa 40 ile 60 bine düşürdü. Ama bu son çare idi. Bu yıl içerisinde işler açılmazsa o zaman Konya’da tekstil sektörü ciddi yara alır” dedi.

İCRA TEBLİGATI YAPILAMADI
Dernek Başkanı Bekir Dikici, esnafın en büyük şansının banka kredisinden uzak durması olduğunu belirtti. Dikici, “Esnafımız öz sermayesini kullanıyor. İşleri durgun olsa bile iş yerini kapatan esnafımız yok” derken, Tekstil Pazarı’ndaki bazı kapalı işyerlerinin kepenklerine yapıştırılan ‘icra tebligatı’ esnafın durumunu gözler önüne seriyordu.

Tekstil Pazarı sıkıntılı

Yaklaşık 200 işyerinin bulunduğu Tekstil Pazarı, son iki yılda yaşanan krizi atlatmak için şimdiye kadar yastık altında tuttukları birikimleri ile ayakta durmaya çalışıyor

İŞ YERİ KAPANMADI DENİLİYOR AMA…
Konya’da tekstil ve hazır giyim sektörünün merkezi olan Tekstil Pazarı en zor günlerini yaşıyor. Eski Kunduracılar Sanayi Sitesi arkasında bulunan ve yaklaşık 200 tekstilci esnafın bulunduğu pazarda iş yerini kapatan esnaf yok deniliyor ama kapanan iş yerlerinin kepenklerine postacılar tarafından yapıştırılan ‘İcra tebligatları’ ve onlarca kapalı iş yeri görüntüsü o bölgede bulunan esnafın durumunun ne kadar karamsar olduğunu gözler önüne seriyordu.
YILLARIN BİRİKİMİ KRİZE KULLANILDI
Konya Tekstil Konfeksiyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (KOTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Dikici’de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sektörün kesinlikle zor bir dönemde olduğunu söyledi. Dikici, esnafın zor dönemi atlatmak için yıllardır biriktirdikleri kazançlarını kullandıklarını ifade ederek, “İşlerin iyi olduğu dönemlerde kazanılan birikimler bugün sektöre yeniden döndü. Örneğin bir esnafın iki tane evi varsa birisin sattı ve iş yerine kullandı. İki arabası varsa birisini sattı. Böylelikle geçici bir nefes alma yolunu seçti. Bizim esnafımızın en büyük kazancı bankalardan kredi ile faiz almamaları. Haram olduğu için faiz almayan esnaflarımız kendi öz sermayeleri ile bu günlere kadar geldi. Hem iş yerlerini ayakta tuttu hem yeterli miktarda birikim yaptı. Ancak son iki yılda yaşanan krizden bunalan esnaflarımız iş yerini kapatmak yerine yıllardır elde ettiği birikimleri kullanarak işlerini yürüttü. Ancak bu süre içerisinde hem üretim kapasitesini hem istihdam kapasitesini yüzde 50’yi geçen oranda düşürmek zorunda kaldı” dedi.
TEK UMUTLARI 2009’DA KRİZİN BİTMESİ
Konya’da tekstil sektöründe yaşanan krizin 2009 yılı içerisinde geçmesini umut ettiklerini de dile getiren Dikici, “Manifaturacılar içinde yer alan ve ortalama 10–20 civarında eleman istihdam eden atölye ve işyerlerinin bazılarının kapanması bazılarının ise üretimlerini düşürmeleri çarşı içinde karamsar ve içler açısı bir durum olarak görülüyor. Bunun yanında diğer büyük firmaların ise ayakta kalmak için geçici olarak iş durdurma yoluna giderek personellerine belirli süre ücretsiz izin vermek zorunda kaldı. Böylelikle maliyet düşürme ve ayakta kalma sürecini uzatmayı hedefleyen esnafımız tüm umutlarını 2009 yılının yaz ayına bağladı” diye konuştu.
CANSUYU KREDİSİ EL BORÇLARINI ÖDEDİ
Dikici, bu tablonun maalesef bir süre daha süreceğini de hatırlatarak, “İşyerlerinin ayakta kalmak için işletmelerini durdurma kararı ve maliyet düşürme politikası da ne yazık ki kalıcı bir çözüm olmadı. Sektörün önümüzdeki dönem kendisini toparlaması için vergi, SSK, spotaj ve enerji giderlerinin veya bu alanda oluşan borçların 1 yıl ertelenmesi ya da yüzde 50 oranında indirim uygulanması gerekir.  Hükümetin vermeyi vaat ettiği Cansuyu kredisinden yararlanan az sayıdaki esnaf bu geliri de üretime değil el borçlarına aktardı. Yani Cansuyu kredisi üretime katkı sağlamayacak. Ancak mevcut el borçlarını ödeyecek. Çünkü miktar üretim için yetersiz” diyerek yaşanan sorunları dile getirdi.
PEŞİN ALIYOR UZUN VADE İLE SATIYORUZ
Sektördeki diğer bir sıkıntının da uzun vadeli satışlar olduğuna değinen Dikici, “İşlerin az olduğu dönemlerde bile uzun vadeli satış yapmak zorunda kalıyoruz. Her şeyi peşin alıyoruz ancak vadeli satıyoruz. Bu durum firmaların ayakta kalmasını zorlaştırıyor. İmalatçı olarak aldığımız kumaş veya buna benzer ürünleri dövizle alıp TL ile satıyoruz. Dolayısıyla elde ettiğimiz kazanç aradaki kur farkını ödemekle bitmiş oluyor. Yani sıfır paraya çalışmış oluyoruz. Bunun yanı sıra kredi oranları ve mevcut giderler yükseldi. İmalatçının yüzde 30 olan kazancı vardı, bunun ne kadarını nereye vereceğimizi şaşırdık. Firmaların sıcak paraya ihtiyacı var. Bunun için düşük faizli krediler verilebilir. Bu sektörde hareketlenmeyi sağlar” dedi.
ESNAFIN DURUMUNU ANLATAN TABLO
Dikici, Tekstil Pazarı’nda kesinlikle iş yerini kapatan esnaf olmadığını yinelerken, her sokağını gezdiğimiz pazar içerisinde onlarca tekstil mağazalarının kapalı kepenklerini görüntüledik. Tekstil pazarı içerisinde bulunan ve kapanan bazı iş yerlerinin kepenklerine postacılar tarafından yapıştırılan ‘İcra tebligatları’ esnafın durumunu göz önüne seriyordu. Tekstil Pazarı’nda kepenkleri kapalı çok sayıda iş yerinin kime ait olduğunu sorduğumuz Dikici, “Buradaki esnaflarımızın kimi taşındı kimi başka yere gitti. Bizim sektörde önemli olan bir nokta var. Esnafımız krizden etkilense bile kendisini iyi göstermek için her türlü imkanı zorlar ve en lüks arabaya biner, en lüks evde oturur ama kesinlikle krizden etkilendiği belli etmez” diyerek bu konudaki görüşlerini dile getirdi.

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri