Bağımlılık denince çoğunlukla akıllara alkol, sigara, madde kullanmak gibi ergen ve yetişkinlerde görülen bir çeşit davranış bozukluğu geliyor. Günümüzde özellikle teknolojinin de ilerlemesiyle her yaştan herkesin, özellikle çocukların cep telefonlarına, bilgisayarlara erişimi daha da kolaylaştı. Artık her çocuğun bir cep telefonu olmasa da mutlaka her evde bir bilgisayar yer alıyor. Ve bunların aşırı kullanılması ne yazık ki çocuklarda bağımlılığa yol açabiliyor. Araştırmalara göre Türkiye'de bilgisayar kullanma yaşı 7-8'den başlıyor. TÜİK'in raporuna göre, haftalık ortalama internet kullanım süreleri dikkate alındığında, 06-15 yaş grubunda internet kullanan çocukların yüzde 38,2’si interneti iki saate kadar, yüzde 47,4’ü üç ile 10 saat arasında, yüzde 11,8’i 11 ile 24 saat arasında kullanıyor.
RUHSAL HASTALIKLARI ÇOĞALIYOR
Psikolog Cüneyt Kaya, günümüzde çocukların doğdukları andan itibaren televizyon, bilgisayar, cep telefonlarının yanında şimdi de tablet bilgisayarların etkisi altına girdiğini belirterek, “Çok erken yaşta teknoloji ile tanışan bireylerde bir süre sonra ruhsal bozukluklar ve sosyal yalnızlık gibi hastalıklar baş göstermeye başlıyor. Çekirdek aile yapımıza baktığımız zaman, aile bireyleri arasında kopukluklar görülüyor. Aynı çatı altında farklı dünyada ev yaşamı sıkça görülüyor. Ve gençlerde sıkıntılarını, sorunlarını kendi içinde yaşama alışkanlığı geliyor malesef. Sosyal yalnızlık, gençlerimizde olduğu gibi görünmek isteyemen, olmadığı biri gibi görünmeye çalışmaları görülmeye başlıyor. Artık eskiden olduğu gibi top oynayan, saklambaç oynayan, bir kayısının en iyisini yemek için ağacın en tepesine tırmanmaya çalışıyan yani bir sosyal hayat ve gerçek hayattaki arkadaş grupları yok oluyor. Böylelikle gençler sanal dünyada kendine ait ayrı bir arkadaş çevresi oluşturmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.
SİNİR KRİZİ GEÇİŞTİRENLER VAR
Bir oyunu kaybettiği için sinir krizleri geçiren gençleri son zamanlarda sıkça gördüğünü dile getiren Kaya, teknolojinin gençleri esir aldığını söyledi. “Teknoloji kolaylık sağlamak yerine, bağımlılık yapıyor” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknoloji bir ilaç gibidir. Hasta olduğunuz zaman ilacı kullanırsınız ve size yarar sağlar. Ancak her ilacın bir kullanım miktarı vardır. Televizyon, bilgisayar, cep telefonları gibi aletlerin de bir sınırı vardır. Fazla ilaç size zarar verir. Toplum kendi sonunu kendisi getiriyor diyebiliriz. Hayatımıza kolaylık sağlamak amacıyla giren teknoloji, bugün bir bağımlılık haline geldi ve toplumdaki bireyler artık pasifleşmeşe başladı. Haberlerde sıkça görüyoruz. Bir oyunu kaybettiği için duvarları yumruklayan gençler var. Veya bir oyundaki bir kişinin hesabındakileri kendisine aktarmak için çocuk cinayeti işlendiğini bütün Türkiye gördü. Bunun dışında yine küçük yaştaki bir kız bir oyundaki bölümü geçemediği için ağlıyor. Sonuç olarak, teknolojiyi elbette ki hayatımızdan çıkarmak mümkün değil, ancak teknolojiyi doğru kullanmamız gerekmektedir. Akşam yemeği, misafirlik gibi aile meclisleri oluşturularak gençlerimize asıl olanın sanal değil gerçek hayat olduğunu hatırlatmamız lazımdır.”
BERKHAN PARLAK merhabahaber.com
Teknolojinin esiri oluyorlar
Çocukların teknolojik ürünlere erişimi daha da kolaylaştı. Bu ürünlerin aşırı kullanılması bağımlılığa yol açıyor. Psikolog Cüneyt Kaya, “Çocuklar teknolojinin esiri oluyor. Yeni nesil aile olgusunu da bilmiyor. Dikkatli olmak lazım” dedi