Tekin: Yolsuzluğun Üstüne Gitmek Suç Haline Dönüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, eski İzmir Cumhuriyet Başsavcısı'nın müsteşar tarafından aranmasıyla ilgili "Yolsuzluğun ve hırsızlığın ne kadar somut olduğunun göstergesidir diye düşünüyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, eski İzmir Cumhuriyet Başsavcısı'nın müsteşar tarafından aranmasıyla ilgili "Yolsuzluğun ve hırsızlığın ne kadar somut olduğunun göstergesidir diye düşünüyorum. Savcının yeri değiştirildi. Bu ülkede yolsuzluğun üstüne gitmek bir suç haline dönüştü.'' dedi. Cumhurbaşkanı'na da seslenen Tekin, HSYK ile ilgili kanun değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne gitmeden geri göndermesini istedi.

Gürsel Tekin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'ı ziyaret etti. Gürsel Tekin burada yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili soruları cevapladı. Bir gazetecinin 'daha fazla ismin ortaya çıkacağı' iddialarını hatırlatması üzerine Tekin şöyle konuştu: ''Deveye demişler ki boynun niye eğri demiş, nerem düzgün ki demiş. Belgeye bilgiye gerek yok. Tabi bilgiler, belgeler var. Özellikle genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu grup toplantısında açıklamış olduğu müsteşarda olsa sonuçta bakan adına görev yapıyor. O konuşmayı bakan konuşması olarak değerlendiriyorum. Bir bakanın savcı ile konuşması dehşet verici. Ne diyor? Namuslu bir savcı bütün belgeleriyle süreci belirli bir noktaya getirmiş. Gece yarısı arıyor 'bu soruşturmayı durduracaksın' diyor. Haklı olarak terbiyesi hukuk bilgisi almış savcının bunu yaptığı zaman ciddi suç olacağını bildiği için tutanağa alıyor. O tutanağa baktığımızda Türkiye'de ki yolsuzluğun rüşvetin hangi boyutta olduğunu hepimizin görmesi gerekiyor. Şimdi bu soruşturma kime kadar gidecekti. Normal veriler doğrultusunda bir soruşturma yapılacaksa gece yarısı bu operasyonu durdurun, durdurmazsan bunun bedelini ağır ödeyeceksin demek herhalde yolsuzluğun ve hırsızlığın ne kadar somut olduğunun göstergesidir diye düşünüyorum. Savcının yeri değiştirildi. Bu ülkede yolsuzluğun üstüne gitmek bir suç haline dönüştü.''

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen HSYK'nın yapısını değiştiren kanun teklifini de değerlendiren Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Yine HSYK ile ilgili anayasa hazırlığında 60 maddenin 1 maddesi HSYK ile ilgilidir. AKP orada itiraz etmiş. Bütün bu itirazların soncunda 17 Aralık'tan sonra neden buna ihtiyaç duydunuz? Elbette yargıda gerçekten sıkıntılar var. Bu sıkıntılar yıllardır söylüyoruz. Ayın 17'sinde ki soruşturmalar ve hemen ardından 18'inde ki soruşturmalar devam etmiş olsaydı. İsmi geçen bakan çocukları gidip yargıya hesap vermiş olsaydı. Bugün bunları tartışmamış olacaktık. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile Silivri'ye gittiğimizde, Genel Başkanımız Silivri çıkışında Silivri'deki dramı anlatmak için 'toplama kampı' demişti. Toplama kampı dediği için Genel Başkanımız ile ilgili fezleke 12 saat sonra Ankara'ya geldi. Hırsızlığın, yolsuzluğun, tapelerin, dosyaların olduğu yerde olduğu yerde 4 bakanın fezlekesinin hale açılmamasının arka planında yolsuzluğun olduğuna inanmayacak mısınız? Tüm bunlara baktığımızda bu iktidar çürümüştür. Bütün bu yolsuzluklarını yeni bir düzenleme ile yok etmek istiyorlar.''

CUMHURBAŞKANI HSYK KANUNU GERİ GÖNDERMELİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK yasasını önüne geldiğinde geri göndermesini isteyen Gürsel Tekin, "Bu olup bitenlerin tamamı yargıyı çürütme operasyonudur. Yargıyı çökertme operasyonudur. Bu HSYK kararı önünüze geldiği gibi göndermezseniz, 76 milyon yurttaşımızın sorumluluğu sizin boynunuzda olacaktır. Nasıl ki CHP'ye çağrı yaptınız, gereğini yaptıysa bugün CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak size çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye yargısına sahip çıkın. Umut ediyorum ki belli ki bu sistemle eşkiyalık sistemi ile geçecek, geçtiğinde Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesine gitmeden geri göndermesini talep ediyorum. Umut ediyorum ki o talepte yerine gelecektir''. şeklinde konuştu.

Ziyaret sonrası bina önünde bekleyen ve içeri alınmadığını söyleyen muhabir bina önünde hareketliliğe neden oldu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri