Tek Şirket, Tek Sendika Planı Sendikaları Böldü

Almanya Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in, Makinistler Sendikası (GDL) gibi küçük sendikaların etki alanını daraltacak yasa tasarısı sendikaları böldü. Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyeleri bu konuda fikir birliği sağlayamadı. DGB’nin...

Almanya Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in, Makinistler Sendikası (GDL) gibi küçük sendikaların etki alanını daraltacak yasa tasarısı sendikaları böldü. Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyeleri bu konuda fikir birliği sağlayamadı. DGB’nin en büyük üyesi IG Metall tasarıyı onaylarken, ver.di karşı çıkıyor. Yasa yürürlüğe girdiği takdirde ‘tek şirket, tek sendika’ prensibi uygulanacak.

Alman Demiryolları (DB) tren sürücüleri ve Alman Havayolları Lufthansa pilotlarının grevleri ülkeyi felç edinceFederal Hükümet harekete geçti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles, toplu sözleşmeleri düzenlemeye yönelik yasa tasarısı hazırlıyor. Yasa ile Nahles, bir işletmenin içinde kendi aralarında rekabet eden sendikalara yönelik ‘tek şirket, tek sendika’ prensibini uygulamak istiyor. Bu düşünceye göre toplu sözleşmelerde en çok üyesi olan sendikalara öncülük tanınacak.

Diğer küçük sendikalar ise üyesi çok olan sendikanın yaptığı anlaşmaya razı olmak zorunda kalacak, kendi taleplerini ortaya koyamayacak ve grev yapamayacak. İşverenler tarafından yasa taslağı olumlu karşılanırken, Alman Sendikalar Birliği DGB henüz net bir tavır belirlemedi. Örneğin DGB’nin en büyük üyesi IG Metall sendikası yasa taslağını onaylarken, ikinci büyük üyesi ver.di yasayı sorunlu bularak reddediyor.

IG Metall’in başkan vekili Jörg Hofmann, Welt’e yaptığı açıklamada tasarı sayesinde sadece bir meslek grubu değil, tüm personelin ön planda tutulacağını savundu. Hükümet planını ayrıca maden, kimya ve enerji alanındaki IG BCE sendikası da olumlu karşıladı, diğer taraftan demir yolları ve ulaştırma sektöründeki EVG ile NGG sendikaları karşı çıktı.

Sendikaların arasındaki fikir ayrılığının sebebi ise grev hakkının kısıtlanacak olmasından kaynaklanıyor.Ver.di yasa tasarısını bu hakkı kısıtlamaya yönelik adım olarak yorumlarken, IG Metall ise ‘çoğunluk ilkesi’ olarak yorumluyor. Küçük çaplı sendikalar ise grev haklarının kısıtlandığından ve etki alanlarının daraldığından yola çıkıyor.

DGB içinde fikir birliğinin sağlanamamasına sebep olarak sendikaların kendi aralarındaki rekabet gösteriliyor. Tüm iç tartışmalara rağmen DGB’nin bu yasa taslağı ile ilgili tavrını 18 Kasım’a kadar belirlemesi gerekiyor. Nahles’in yönetimindeki Federal Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan toplu sözleşmelerle ilgili yasa taslağının 3 Aralık’ta Bakanlar Kurulu’nda ele alınması bekleniyor. Bu yasa taslağı halihazırda bakanlıklar tarafından da değerlendirmeye alınmış durumda.

Bakanlığın sözcüsü yasa taslağı üzerinde acele edilmeden titiz çalışılması gerektiğini açıklamış, söz konusu yasanın Federal Anayasa Mahkemesi tarafından ele alınabileceğini dile getirmişti. Klinik Doktorları Sendikası Marburger Bund ve Alman Pilot Sendikası Cockpit ise böyle bir yasa kabul edilirse mahkemeye başvuracağını duyurmuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri