Tek Şeker Uygulamasını Müşteri Ve Esnaf Olumlu Karşılıyor

Edirne’de Hıfzıssıhha toplantısında alınan kahvehanelerde ambalajlı tek şeker uygulamasını müşteri ve esnaf olumlu karşılıyor.Merkeze 400 civarında kahve, çay ocağı, çay bahçesi bulunuyor. Binlerce insan bu mekanlara akın ederek yorgunluğunu...

Edirne’de Hıfzıssıhha toplantısında alınan kahvehanelerde ambalajlı tek şeker uygulamasını müşteri ve esnaf olumlu karşılıyor.

Merkeze 400 civarında kahve, çay ocağı, çay bahçesi bulunuyor. Binlerce insan bu mekanlara akın ederek yorgunluğunu bir çay veya kahve içererek atıyor.

Çay servislerinde şekerler genellikle açık ya da ambalaj içerisinde iki adet veriliyor. Müşteriler ihtiyacı kadar şekeri kullanıyor. Fazla olanlar çay tabağına bırakılıyor. Şekeri az bulanlar ise servis elemanlarından ilave şeker talep ediyor. İnsan sağlığı için “Üç beyaz” olarak ifade edilen şeker, un ve tuzun zararları biliniyor. Vatandaşların hijyenik şartlarda çay içmeleri için Edirne Hıfzıssıhha toplantısında önemli kararlar alındı. Buna göre kahvehaneler çay servislerinde müşteriye ambalajlı tek şeker verecek. Bununla birlikte bardaklar bulaşık makinesinde yıkanacak. Ayrıca kahvehaneler istedikleri iki adet yerel ve bir adet ulusal bir gazeteyi bulundurma zorunda olacak. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kahvehanelerde ambalajlı tek şeker ve iki yerel gazete bulundurma uygulamasında kararlı olduklarını söyledi. Kişinin istemesi halinde ikinci ve üçüncü şekerin ilave olarak verileceğini ifade eden Şahin şunları söyledi: “Aslında bazılarına göre tek şeker uygulaması sevindirici bir durum, bazılarına göre de valilik her şeyimize karışıyor imajı uyandırdığını da biliyorum. Halkın sağlığını korumak vali olarak benim görevim, ben de vali olarak bu görevi icra etmek ve şekerin aslında bir zehir olduğunu dikkate alırsak tek şeker uygulamasının sağlık yönünden faydalı olduğuna inanıyorum. Şekerin ambalajla sunulması ve tek olması… Buna ilaveten çay bardaklarının bulaşık makinasında yıkanarak vatandaşa servis edilmesidir. Halkın sağlığı bizim için son derece önemli. Sağlık olmadan hiç Bir şey olmaz. Biz bu konu üzerinde hassasiyetle duracağız.” açıklamasını yaptı.

Valinin açıklamaları Edirne’de faaliyet gösteren kahvehane işletmecileri ve onların müşterileri tarafından genelde olumlu karşılandı.

Kararı değerlendiren işletmecilerden Mümin Aşçı, şeker, un ve tuzun sağlık açısından zararlı olduğunu ifade ederek uygulamanın faydalı olacağını kaydetti. Ancak vatandaşın şekerli çay içme alışkanlığının bulunduğunu anlatan Aşçı, "İki, üç şekerli içen var. Alışkanlık haline gelmiş. Uygulama başarılı olursa daha iyi olur." ifadesini kullandı.

Selimiye civarında çay ocağı işleten İlker Karşılıklı ise ambalajlı tek şeker uygulamasına olumlu baktığını kaydetti.

Karşılıklı, "Güzel bir şeydir. Ama diğer uygulamalar bana göre yanlıştır. Bulaşık makinesi olayı bize ekstra bir külfet gerektirir. Biz zaten şofbenle, sıcak suyla bardakları yıkıyoruz. Akşamları suya batırıyoruz. Zaten gerekli sıhhi önlemleri alıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Nadir Koç, kağıt içerisinde tek şeker uygulamasının uygun olduğunu belirterek "Gayet mantıklı olur. Böyle açık getirilmektense kağıt içerisinde getirilmesi daha doğru olur. Ama müşteri ne kadar isterse o kadar vermek zorundadır. Başka çaresi yok." dedi.

Sağlık içerisinde şekerin ambalajlı gelmesinin çok mantıklı olduğunu ifade eden Olcay Berkan, “Çünkü tek, iki, üç şeker kullanan var. Biz kullanmadığımız şekeri çay tabağına koyup geri gönderiyoruz. Dolayıyla bunların akıbetini kimse bilmiyor. Sağlık açısından bunların geri gönderilmesi ambalajlı olması bizim için daha uygun olacak. Uygulamanın tüm kahvehanelerde olması gayet güzeldir. Şeker, un ve tuz gibi beyazlardan uzak durmak lazımdır. Onun için uygulamayı destekliyorum. Uygulamayı yanlış bulan Yılmaz Güldal ise çayı istediği kadar şekerle içmek istediğini belirtti. Üç şekerli çay içen birisine bir şeker getirilmesinin kabul edilmez olduğunu dile getiren Güldal, şunları söyledi: "Adam 60 yaşında gelmiş, iki tane şeker istiyor. İçecek. Tek şekerle çay acı gelir. İkinci kez de bu kahveye uğramayacak." açıklamasını yaptı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri