Tehlikeli İşlerde Çalışanlara Mesleki Eğitim Verilecek

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği kapsamında, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik meslek kursları açılması ve bu eğitimlerin belgelendirilmesi konusunda pro.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği kapsamında, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik meslek kursları açılması ve bu eğitimlerin belgelendirilmesi konusunda protokol imzaladı. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışanların Mesleki Eğitimi Çerçeve Protokolü'ne EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak imza attı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında faaliyet gösteren firmalar, 1 Ocak 2013 tarihinden önce işe başlayan çalışanlarına, Milli Eğitim Müdürlüğü kurumlarında verilecek en az 32 saatlik eğitimlerle sertifika alabilecek.

Başkan Vekili Gökçüoğlu, yaptığı açıklamada 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerince tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanlara, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim alma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Mesleki eğitim belgesi almadan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların firmaları çok büyük cezalarla karşı karşıya bıraktığına dikkat çeken Gökçüoğlu, şu bilgileri verdi: “İşletmelerde çalışan insan gücü potansiyelinin niteliğini arttırmak ve daha kaliteli hizmetlerin verilmesini sağlamanın yanısıra bireylerin kendini yenilemesine fırsat vermek ve iş güvenliği konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, öncelikle ele alınması gereken hususlardan birisidir. Bu sebeple iş güvenliği, işçi sağlığı ve mesleği alanında yaşanan teknolojik gelişmeleri takip ederek bilen ve üretimde bu ilgilerini kullanabilen, gelişmelerle tanışık, işletmelerde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının oluşturulabilmesi için bu protokol hazırlanmıştır.”

EBSO, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 2009 Kasım ayında da "İzmir’deki Endüstriyel Teknik Öğretim Okul ve Kurumlarında Meslek Kursu ile Geliştirme ve Uyum Kursu Açılmasına Ait Esasları Düzenleyen Çerçeve Protokolü" imzalamıştı. EBSO üyesi firmalar, ağır ve tehlikeli işler kapsamındaki çalışanlarına Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı meslek okullarında iş güvenliği, iş sağlığı ile mesleği alanında eğitimler verdirerek, 18 bin kişinin bu kapsamda sertifika almasını sağlamıştı. Bu protokolün imzalanmasına temel oluşturan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, 8 Şubat 2013 Tarih ve 28553 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri