Tehlike çanları çalıyor!

Kuraklık ve yağış azlığı, gelecek açısından büyük tehlike oluşturuyor. Barajlardaki ve göllerdeki doluluk oranı düştü. Konya'nın su üretim miktarında azalmalar yaşandı. Konya'daki yeraltı su seviyesi de alarm veriyor

Konya'daki barajların doluluk oranı, geçen yıla oranla düştü. Baraj ve göllerdeki doluluk oranının azalması, yeraltı su seviyelerinin düşmesi; meteorolojik verilerle birlikte değerlendirildiğinde ortaya olumsuz sonuçlar  çıkıyor. Konya sınırları içerisinde bulunan 6 barajın doluluk oranı korkutuyor. Birçok şehir gibi Konya'da da tehlike çanları çalıyor. Tarımsal ve endüstriyel üretim açısından Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan Konya Kapalı Havzası, yeraltı sularının hızlı çekilmesiyle birlikte ekolojik ve çevre felaketinin eşiğine geliyor. Geniş tarım alanlarına sahip bölgede tarımsal sulamanın büyük bir kısmı yeraltı sularından sağlandığı için çiftçiler büyük sıkıntılar ile karşılaşıyor. 

APA BARAJI'NDA DOLULUK ORANI YÜZDE 9

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) güncel verilerine göre en büyük alana 97 bin hektarlık sulama alanı ile sulama hizmeti veren Altınapa Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 9.3'e kadar düştü. Barajlardaki doluluk oranının kuraklığa bağlı olarak daha çok düşmesi bekleniyor. Bölgede içme suyu sıkıntısı yaşanabileceği sinyalleri veriliyor. Yetkililer, toplumsal duyarlılığın sağlanması için vatandaşlara önerilerde bulunarak,  ilgili birimlerin de çalışmalarını artırması gerektiğini söylüyor.

GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜŞ DAHA FAZLA

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, Konya iline hitap eden barajlarda, kış aylarından itibaren havza genelinde meteorolojik kuraklık yaşanması ve sulama sezonu olması sebebiyle geçen yıl aynı döneme göre önemli düşüşler olduğunu dile getirdi. Çınar, “Sulama sezonu öncesinde kurak bir yıl olabileceği tahmin edildiği için DSİ olarak gerekli tedbirleri aldık. Bu manada; Sulama Birlikleri ve Sulayıcı örgütleri kuraklık yaşanabileceği hususunda uyardık. Yeşil mahsul ekiminde sınırlama yapılması, damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerinin tercih edilmesini belirttik. Planlı su dağıtımına mutlaka uyulması, çiftçi eğitimi ve benzeri tedbirlerin alınabilmesi için gerekli uyarıları yaptık” dedi.

SUYU TASARRUFLU KULLANIN

Vatandaşa uyarılarda bulunan Çınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizin genelinde olduğu gibi bölgemizde de su rezervlerinde yetersizlik yaşanmaması için halkımızın su kullanımında tasarruf ölçülerine azami ölçüde uygun hareket etmesi büyük önem arz ediyor. DSİ 4. Bölge Müdürlüğü olarak halkımızın yeterli miktarda, temiz ve kaliteli içme suyu temini, kullanma ve sulama suyuna ulaşabilmesi için gerekli projelere hız veriyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri