Tedaviye İTS engeli

İlaç Takip Sistemi (İTS) ‘karekod’ uygulamasının ilk günü olan Pazar gününde pek sorun yaşanmazken, dün sistemin uzun süre çalışmaması nedeniyle büyük sorun yaşandı

İlaç Takip Sistemi ''karekod'' uygulamasının ilk gününün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmazken, bugün tüm eczanelerde sistemin tamamen kilitlendiği bildirildi.

Muayene olduktan sonra ilaçlarını almak için eczanelere giden vatandaşların büyük bölümünün sisteme girişlerde aksaklık olması nedeniyle ilaçlarını alamadığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde ise sistem tamamen kilitlenince, birçok hasta ilaçlarını, ücretini ödeyerek almak zorunda kaldı. Bazı eczaneler ise risk alarak, reçetedeki ilaçları sistemde kaydetmeden, ödemesinin yapılıp yapılmayacağını bilmeden hastalara teslim etti.
SİSTEM SORUNLARI BERABERİNDE GETİRDİ
Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısında bulunan bir eczanenin işletmecisi Eczacı Müjgan Ayhan Altan, sabahın erken saatlerinde yarım saat kadar düzenli olarak çalışan kerakod sisteminin daha sonra çalışmamaya başladığını belirtti. Uzun süre sistemin çalışmamasının hem hastaları hem de kendisi gibi bütün eczacıları zor durumda bıraktığını dile getiren Müjgan Ayhan Altan, “İlaç Takip Sistemi’nin bir parçası olan karekod, sorunları da beraberinde getirdi. Hasta geliyor, hastaya ilaç vermem diyemiyorsunuz. Sağlığına tekrar kavuşabilmesi için ilacı kullanması gerekiyor. ‘Sistem arızalı, ilaç veremiyoruz’ dememiz mümkün olmadığı için risk alıyoruz. İlacın ödenip ödenmeyeceğini dahi bilmeden ilaç veriyoruz. Sistemdeki bu karmaşanın vakit kaybetmeksizin düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü sorun çok büyük” dedi. Sistemde yaşanan bu sorunun altyapı eksikliğinden kaynaklandığını ileri süren Eczacı Müjgan Ayhan Altan, “Devlet, büyük bir kitleyi ilgilendiren konuda değişiklik, düzenleme yapmak istiyorsa, önce buna sağlam bir altyapı hazırlamalı. Sistemde yaşanan bu sorun altyapının eksik olduğunu gösteriyor. Bir günde yarım saat kadar çalışan sistem bu haliyle büyük sorunları beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.
‘HASTALARI İLAÇ VERMEDEN GERİ ÇEVİRİYORUZ’
Konya Numune Hastanesi karşısında faaliyet gösteren bir eczanenin sahibi Ahmet Çetinkaya, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde sistemin yarım saat kadar çalıştığını sonra kilitlendiğini belirtti. Üzerinde ''karekod'' ve ''ITS kaydı yapılmıştır'' ibaresi bulunan birçok ilacın, sisteme girdiklerinde kaydının yapılmadığını gördüklerini ifade eden Çetinkaya, ''İlacın üzerinde karekod olduğu için eski sistemle de giriş yapamıyoruz. Ama karekodlu ilacın sisteme ITS kaydı da yapılmadığı için bu ilacı hiç veremiyoruz. Zaten bir süre sonra sistem tamamen kilitlendi, hastaları ilaç veremeden geri çeviriyoruz'' diye konuştu.
‘UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADILAR
Konya Eczacılar Odası Başkanı Tevfik Göçer ise uygulamanın ilk gününün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşanmadığını söyledi. Buna karşın haftanın ilk günü tüm eczanelerin açılmasıyla sistemin tıkandığını belirten Göçer, “Pazar günü ülke genelinde 600 civarında eczane faaliyette olduğu için sorun yaşanmadı ama bugün 24 bin eczacı sisteme girmeye çalışınca sistem kilitlendi. Sistemin kilitleneceğini daha önce söylemiştik ama uyarılarımızı dikkate almadılar. Hep 'sistem hazır' deniyordu ancak hazır olmadığı görüldü. Karekodlu ilaçların yüzde 70'i sisteme kayıtlı görünmüyor. Öyle olunca sistem tıkalı olmasa dahi bu karekodlu ilaçları hastaya veremiyoruz, verme şansımız yok. Burada hastalar mağdur oluyor, eczacılar sıkıntı yaşıyor. Bazı acil hastalar geliyor ama onlara da ilaç veremiyoruz. Ücretiyle almak istediğinde 30-40 liralık fatura çıkınca alamıyor” dedi.
Göçer, ülke genelindeki 24 bin eczacının bu sistemi kullanmak zorunda olduğunu vurgulayarak, acil olarak sorunun çözülmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri