Tcmb, Elektrik Ve Doğalgaz Zammının Enflasyonu 0,4 Puan Etkilemesini Bekliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, "Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaz fiyatları için belirlenen yüzde 9’ar oranındaki artışın önümüzdeki ay tüketici enflasyonuna doğrudan katkısının yaklaşık 0,4 puan...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, "Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaz fiyatları için belirlenen yüzde 9’ar oranındaki artışın önümüzdeki ay tüketici enflasyonuna doğrudan katkısının yaklaşık 0,4 puan olması beklenmektedir." ifadesini kullandı.

Eylül ayı fiyat gelişmeleri ile ilgili değerlendirmelerini açıklayan para otoritesi, elektrik ve doğalgaz zamlarının önümüzdeki dönem enflasyonuna etkisi ile ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eylül ayında enerji fiyatları yüzde 0,16 oranında gerilemiştir. Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olarak akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında kaydedilen azalışlar belirleyici olmuştur. Bu dönemde yıllık enerji enflasyonu yüzde 1,38’e gerileyerek ılımlı seyrini korumuştur. Öte yandan, Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaz fiyatları için belirlenen yüzde 9’ar oranındaki artışın önümüzdeki ay tüketici enflasyonuna doğrudan katkısının yaklaşık 0,4 puan olması beklenmektedir."

Merkez Bankası'nın, Eylül ayında yıllık tüketici enflasyonu 0,68 puan azalarak yüzde 8,86’ya gerilemesiyle ilgili değerlendirmeleri de şöyle:

"Hizmet grubunda yıllık enflasyon yatay seyrederken diğer alt gruplarda düşüş kaydetti. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir sürdü. Ana eğilim itibarıyla, hizmet enflasyonu yüksek düzeyini korurken temel mal enflasyonundaki olumlu seyir devam etti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, hizmet grubunun katkısı yatay seyrederken diğer alt grupların katkısı gerilemiştir. Temel mal grubunun katkısı bir önceki aya kıyasla 0,26 puan, enerji grubunun katkısı ise 0,22 puan azalmıştır. Gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısı 0,12 puan düşüş gösterse de alt gruplar arasında en yüksek katkı 3,36 puan ile halen bu gruba aittir."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri