Tbmm’nin Yeryüzü Doktoru Yetiş: Mesleğimizin Zekatını Veriyoruz

Uluslararası sağlık ve insani yardım örgütü olan Yeryüzü Doktorlarının gönüllülerinden biri de aynı zamanda çocuk doktoru olan AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş.

Uluslararası sağlık ve insani yardım örgütü olan Yeryüzü Doktorlarının gönüllülerinden biri de aynı zamanda çocuk doktoru olan AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklamalarda bulunan Murtaza Yetiş, hekimlik mesleğinin zekatını vermek adına böyle bir kuruluşun içerisinde yer aldığını aktardı.

Gazze ve bir çok Afrika ülkesinde gönüllü sağlık taramalarına katıldığını belirten Yetiş, başta felaket bölgeleri olmak üzere, ihtiyaç olan yerlerde ‘mesleğin zekatını vermeye çalışma’ duygusunun, mesleğin karakterini de değiştirdiğini dile getirdi. Yetiş, "Değer dünyası anlamında da önemli bir katkı sağladığını, klasik hastane-ev modundan hekimleri çıkardığını görebiliyorsunuz." dedi. Yetiş Kurban Bayramı’nda da sağlık taraması ve kurban organizasyonu için Afrika’da olacaklarını sözlerine ekledi.

Unutamadığı bazı anıları da paylaşan Yetiş, şöyle konuştu: "Gezilerim içinde unutmadığım birkaç şey oldu. Nijer de, başkentin en iyi sağlık merkezine bizi götürün, dedik. Gittiğimiz yer, bir pratisyen hekimin nöbetçi olduğu, üç katlı köhne bir binaydı. Bir anne kucağında çocuğu ile geldi. Derdini anlatırken, çocuğu kustu. Küçük bir bebekti. O hastanede aspirasyon cihazı dahi olmadığı için doktor anneye, ‘ağzını çocuğunun ağzına daya, ağzındaki kusmuğu kendine doğru çek’ dedi. Anne, çocuk tıkanmasın diye ağzını çocuğunun ağzına dayayıp kusmuğunu çekmeye çalıştı. Yine o kuruluşu gezerken, bir odaya girdik. Karşımızda 10- 15 civarında genç kadın, önlerinde dikiş makinaları var. Afrika’da doğuştan HIV virüsü taşıyan çok sayıda insan var. Bu odadakiler de doğuştan bu virüsü taşıyan çocuklar, genç kızlar. Bu kişiler toplumdan dışlanıyor. ‘Hayatlarını idame ettirsinler diye dikiş kursu veriyoruz. Sertifika ile dikiş makinası verip geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyoruz’ dediler. Çok duygulandık... Bir şekilde dünyanın başka bölgesinde obezite, hipertansiyon gibi tamamen konforlu, gereğinden fazla tüketime bağlı, insanlar sıkıntı ve şikayetlerle karşımıza gelirken burada insanlar hayatlarının çok genç yaşta sönmesi ile kaşı karşıya. Ben çocuk hekimiyim. Nijer’de bir hastanede, küçük bir çocuk kriz geçiriyor ama ben tanıyı koyamıyorum. Oradaki bir doktor, görür görmez ‘sıtma krizi’ dedi. Ben kendi ülkemde bir sıtma vakası gördüm. Oysa sıtma halen Afrika’nın kanını emiyor. Elinizdeki imkanları sadece kendi ülke insanına değil, ihtiyacı olan tüm insanlara ulaştırmanız noktasında canlı bir örnek."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri