Tbmm, Yasama Yılında 458 Bin Kişiyi Ağırladı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’i bu yasama yılında 458 bin 770 kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’i bu yasama yılında 458 bin 770 kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.

    Cemil Çiçek, TBMM’de 24. Dönem 3. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Çiçek burada yaptığı konuşmada, yeni bir iç tüzüğün hazırlanmasının acil ihtiyaç olduğunu kaydetti. İç Tüzük Uzlaşma Komisyonu’nun, İç Tüzük’ün 86 maddesini aynen, 65 maddesini değiştirerek kabul ettiğini belirterek, “10 maddesini ilga etmiş, 1 yeni madde ihdas etmiş ancak, 20 veya 22 madde üzerinde mutabakat sağlayamamıştır. 3 Temmuz 2013 tarihli son toplantının ardından hazırlanan ve çalışmaları ayrıntılı olarak belgeleyen metin, tarafımca siyasi parti genel başkanlarının bilgi ve değerlendirmelerine sunulmuştur.” diye konuştu.

    YASAMA FAALİYETLERİ

    Yasama faaliyetleri hakkında da bilgi veren Çiçek, şunları dile getirdi: “Meclis Başkanlığımıza bu yasama yılında 149 kanun tasarısı ile 947 kanun teklifi sunulmuştur. Bu kanun tasarılarından 142’si, kanun tekliflerinden ise 55’i kanunlaşmıştır. Halen 208 tasarı, 9 teklif Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 343 tasarı, 1.577 teklif ilgili komisyonlardadır. 23. Yasama Döneminden intikal edenlerle birlikte 24. Yasama Döneminde gelen 270 KHK’nın 2’si kanunlaşmış olup, halen 268 KHK ilgili komisyonlarda bulunmaktadır. 24. Dönem 3. Yasama Yılında Başkanlığımıza 225 Yasama Dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık Tezkeresi gelmiştir. 15 tezkere Başbakanlığa iade edilmiş olup, halen 965 tezkere Karma Komisyonda bulunmaktadır. Genel Kurul’da 143 kanun kabul edilmiş olup toplam madde sayısı 1662’dir. Ayrıca bu dönemde, 22 Meclis kararı alınmıştır.”

    DENETİM FAALİYETLERİ

    Önceki dönemlere nazaran özellikle soru, Meclis araştırması ve gensoru önergesi sayısında çok ciddi bir artış olduğunu söyleyen Çiçek, “Bir önceki yasama dönemine göre başkanlığımıza gelen yazılı soru önergeleri yüzde 39,2 oranında artmıştır. Sözlü soru önergeleri ise 23. Yasama Dönemine göre yüzde 90 oranında artış göstermiştir. Meclis araştırması önergelerindeki artış bir önceki dönemle karşılaştırıldığında yüzde 81 olmuştur. Gensoru önergesi sayısındaki artış ise bir önceki döneme oranla yüzde 115,4 olmuştur.” dedi.

    Mevcut yasama yılında TBMM Başkanlığı’na 2 bin 306 sözlü soru önergesi verildiğini, bunlardan 360’ının Genel Kurul'da cevaplandırıldığını kaydeden Çiçek, “5’i geri alınmıştır. 164 önerge Genel Kurul gündemine girecek olup, bin 777’si Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. Başkanlığa sunulan yazılı soru önergesi sayısı 18 bin 578 olup bunlardan 5’i geri alınmıştır. 2 bin 792 yazılı soru önergesi süresi içerisinde ve 6 bin 206’sı süresi geçtikten sonra cevaplandırılmıştır. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç olmak üzere 6 bin 128 soru önergesi Gelen Kâğıtlarda yayınlanmış olup, 3 bin 447 yazılı soru önergesinin işlemleri devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

    DİLEKÇE KOMİSYONU’NA 15 BİN 600 BAŞVURU

    Bazı ihtisas komisyonlarının faaliyetleri hakkında bilgi veren Çiçek, “24. Yasama Dönemi 3. Yasama Yılında Dilekçe Komisyonu'na 15 bin 610 dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur. Dilekçe Komisyonuna yurt dışından gönderilen dilekçe sayısı 137 olup, başvuruların çoğu Almanya’dan yapılmıştır. Başvuruların 12 bin 437’si erkekler, bin 850'si kadınlar tarafından yapılmıştır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve girişimler tarafından toplu imza atılarak verilen dilekçe sayısı bin 52'dir. Bu dilekçelerdeki toplam imza sayısı 1 milyon 180 bin 275’tür. Başvuruların illere göre dağılımı açısından, en fazla dilekçe gelen iller yüzde yüzde 33.64 ile İstanbul, yüzde 25,04 ile Tunceli, yüzde 21,07 ile Ankara, yüzde 8,13 ile İzmir ve yüzde 7,43 ile Elazığ'dır. Başvuruların konu itibariyle, yüzde 24’ü kamu kurumları ile ilgili şikayetler, yüzde 22’si diğer istek ve şikayetler, yüzde 11’i sosyal güvenlik işlemleri, yüzde 10’u personel işlemleri ve yüzde 7’si adalet ve güvenlikten doğan şikayetlerdir.” dedi.

    Çiçek, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 24. Yasama Döneminde toplam 4 bin 876 başvuru yapıldığını aktardı.

    TBMM’Yİ 458 BİN 770 KİŞİ ZİYARET ETTİ

    TBMM’yi bu yasama yılında 458 bin 770 kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Çiçek, “16 Mart 2013 tarihinde başlatılan ‘Halk Günü’ kapsamında da 2 bin 948 kişi TBMM’yi ziyaret etmiştir. Ülkemizin dört bir yanından gelen 236 bin 495 öğrenci ve konuğumuza rehberlerimiz aracılığı ile yerleşke gezdirilmiştir. Ayrıca I. TBMM Binasını (Kurtuluş Savaşı Müzesi) ise 210 bin 105 kişi ziyaret etmiştir.” şeklinde konuştu.

    TUTUKLU VEKİLLER

    Çiçek, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Tutuklu vekiller ile ilgili bir soru üzerine Çiçek, 3. Yargı paketi ile getirilen düzenlemeleri ve konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamaları hatırlattı. Çiçek, “Yasama organları yargının yerine geçerek karar yazamaz. Biz ancak kuralı koyarız, kuralın gerekçesini söyleriz. Benim söylediğim de çıkardığımız yasanın gerekçesidir. Ama filanca davanın, falanca davanın karanını biz yazamayız. Onu yazacak olan yargıdır.” dedi.

    Anayasada yanlış kurallar olduğu sürece doğru sonuçlar beklenemeyeceğini söyleyen Çiçek, “Maalesef 83 ve 14. madde anayasanın, kaldı ki bu tutuklu vekiller meselesi seçim öncesinde gündeme geldiğinde bir kısım hukukçular dedi ki bu maddeler değiştirilmeden siz bir kısım yasal düzenlemelerle bu sorunu çözemezsiniz… Kural yanlış, anayasadaki kural. Biz buradan doğru bir sonuç çıksın da şu üzüntülü durum ortadan kalksın diyoruz. Üstelik de kişisel becerilere, kişisel ilişkilere dayalı kişisel çözümler beklemeye çalışıyoruz. Bu anayasanın en evvel değişmesi gereken noktalarından birisi 83 ve 14. maddedir. 4 siyasi partimizin verdiği tekliflere bakarsanız birbirine de yakındır.” diye konuştu.

    Çiçek, BDP’nin Ramazan’dan sonra Meclis’in olağanüstü toplanması çağrısı ile ilgili ise “Meclis olağanüstü toplanabilir ama şu an Meclis’in gündeminde, bize gelen bir paket ya da bir tasarı, teklif söz konusu değil.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri