Tavukların özgür gezmesi neden bu kadar önemli?

Yumurtamızı alırken özgür gezen tavukların mı diye dikkat eder olduk

Yumurtamızı alırken özgür gezen tavukların mı diye dikkat eder olduk. Fiyat farkına ve bunun bu kadar vurgulanıyor olmasına bakarsak oldukça önemli bir fark olmalı diye düşünüyor olmalıyız. Peki acaba nedir bu farklar?

 

Endüstriyel yumurta üretimi yapan fabrikalarda kapalı kümeslerde yaşayan tavuklar vardır. Tavuklardan elde edilecek verimi artırmak amacıyla bu kapalı alanda ışık, nem, sıcaklık ayarlamaları yapılır. Tavuklara çeşitli katkı maddeleri de içeren verim artırıcı yemler verilir, ayrıca hormon ve vitamin takviyesi de verilir. Bu yemleri daha kolay yemeleri için de bazı düzenlemeler yapılır. Bu yapılanlar yumurtaların besin değerini düşürse de maliyet olarak çok avantaj sağlar.

 

Belirli bir alanda dolaşarak ve organik yemlerle beslenen tavuklardan ise organik yumurtalar elde edilir. Özgür gezen tavuk yumurtaları ise köylerde meralarda dolaşarak istedikleri kadar güneş alan, istedikleri kadar doğada bulduklarını yiyen tavukların yumurtalarıdır ve en doğal içeriğe sahip yumurtalar bunlardır.

 

Yumurtanın doğallığı arttıkça içerdiği A ve E vitaminleri, beta karoten ve Omega-3 değerleri daha yüksek oluyor. Kolesterol ve doymuş yağ bakımından da daha sağlıklı oluyor. Bir de endüstriyel yöntemlerin etkisi Omega-3’ü azaltırken Omega-6’da aşırı bir yükselmeye sebep olabiliyor, bu da sağlığa tehdit oluşturabiliyor. Özgür gezen tavuk yumurtalarına ödenen fiyat farkı da işte bu içeriğe veriliyor.

Tabi aldığınız yumurtanın gerçekten özgür gezen tavuk yumurtaları olduğuna eminseniz… Özgür gezen tavuk yumurtasını  gibi bu konuda bilinçli ve güvenilir tedarikçilerden almaya özen gösterin. Bu konudaki hassasiyeti kullanan firmaları ayıklamak için olabildiğince sorgulayıcı olun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri