Tavuğun tadı yok

Kene vakaları ve tavuk fiyatların yüksekliği ile birlikte tavuk eti satışları azalırken, sağlıkçılar ise tavuk tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında uyarılarda bulundu

Piknik sezonunun açılmasıyla birlikte kasaplarda da adeta harman zamanı başladı. Pikniğin olmazsa olmazı olan kırmızı ve beyaz et tüketimi noktasında vatandaşlar özellikle hafta sonları kasapların yolunu tutuyor. Tercih edilen et türleri hakkında ise kasaplar, tavukta her zamanki gibi talep yoğunluğu olduğunu fakat tavuk fiyatlarının yüksek olduğunu söylerken sağlıkçılar ise dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında uyardı. Piknik sezonuyla birlikte hafta sonu işlerin yoğun olduğunu ifade eden kasap İzzettin Yılmaz, fiyatların yüksek olmasına rağmen vatandaşın mangal yapmaktan vazgeçemediğini belirtti. Pikniğe gidecek vatandaşların mangal için tavuk etini ağırlıklı olarak tercih ettiğini dile getiren Yılmaz, “Hava sıcaklarının artmasıyla piknik sezonunun açılması bizim işleri de hareketlendirdi. Vatandaşlar özellikle hafta sonlarını piknik yaparak değerlendiriyor. Pikniğin olmazsa olmazı da mangal olduğu için gerekli malzemeleri alacaklar bize geliyor. Son günlerde işlerde hareketlilik var. Geçen seneye oranla işlerimiz düşük olsa da yine de satışlarımız iyi düzeyde” dedi. Ağırlıklı olarak tavuk etinin tercih edildiğini kaydeden Yılmaz, tavuk fiyatların yüksek olmasının satışları etkilediğini fakat sosyal hayatına önem veren ailelerin piknikten vaz geçemediğini ifade etti.
PİKNİKÇİLERİN KENE TEDİRGİNLİĞİ
Kene vakalarının bu yıl da gündeme gelmesinin Konyalı piknikçileri korkuttuğunu da aktaran Yılmaz, fiyatların yüksekliği ve kene vakalarının işleri yarı yarıya düşürdüğünü belirtti. Melike Hatun Çarşısı kasaplarından Muhsin Mutlu ise, hafta sonu günlük ortalama 150 kilogram tavuk satıldığını belirterek, “Satışlar hafta sonu hareketli olsa da geçen yılki kadar iyi değil. Ama yine de yaz aylarının olmazsa olmazı piknik olduğu için bizim işler de bu mevsimde hareketleniyor. Vatandaş en fazla tavuk tüketiyor. Tavuk fiyatları ise geçen yıla göre biraz yüksek. Kırmızı et ise aynı seviyelerde. Fakat kırmızı et piknikte ikinci planda kalıyor” diye konuştu.
KANSEROJEN RİSKİ YÜKSEK
Her ne kadar piknik keyfi vazgeçilmez olsa da dikkat edilmesi gereken noktalarda var. Mangal sefasının riskini en aza indirmek gerektiği noktasında uyarılarda bulunan Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ahmet Tunç da, mangalda pişirilen kırmızı et, beyaz et veya balık etinin kanserojen madde üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu dile getirdi. Tunç, “Et ürünleri yüksek ateşte, kısa sürede, üzeri yanacak şekilde pişirildiğinde ‘heterosiklik amin’ denilen bazı kimyasal bileşikler oluşturur. Bunun yanı sıra mangal etinden ızgaraya ve kömüre damlayan yağ da yanarak duman oluşturur ve bu zararlı duman mangal etine siner. Bu iki zararlı oluşumdan kurtulmak için mangaldaki etlerimizi yakmadan ve dumandan koruyarak pişirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
YANLIŞ YERDE MUHAFAZA ETMEYİN
Sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ve ürünlerinin uygun koşullarda saklanmaması, hazırlanmaması ve pişirilmemesi ayrıca uzun süre sıcakta ve açıkta bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesinin yaşanabileceğini ifade eden Tunç, “Bu nedenlerle yaz aylarında mangal yapmak amacıyla tüketilen besinlerin uygun koşullarda hazırlanması, saklanması ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmesi sağlığın korunması açısından son derece önemlidir. Özellikle etlerin, taşınabilir buzluklarda saklanması ve pişirmeden hemen önce dış ortama çıkarılması gıda güvenliği açısından önemlidir” dedi.
ETTEN ÇOK SEBZE YİYİN
Etlerin marine edilmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, şunları kaydetti: “Araştırmalar özellikle sirke içeren malzemelerle pişirilen etlerde, kanserojen madde oluşumunun anlamlı ölçüde azaldığını gösteriyor. Marine edici malzeme eti bu zararlı etkenlerden koruyor. Izgaralar temiz tutulmalı, üstlerindeki et ve yağ kalıntıları iyice temizlenmeli. Bunlar hem çabuk yanarak, hem de kömürün üstüne düşerek zararlı maddelerin çıkmasına neden olurlar. Bunun yanı sıra etten çok sebze tüketmeye özen gösterin, tabağınızın 3’te 2’si sebzelerle dolu olsun, 3’te 1’lik bölümü ete ayırın. Mangal mönüsüne etlerin yanına bol miktarda maydanoz, tere, roka, marul gibi koyu yeşil yapraklılar, söğüş domates ve salatalık gibi sebzeleri eklemeyi unutmayın. Bunlar hem etle birlikte alınan demirini emilimini artıracak, aynı zamanda da aldığımız toksit maddelere karşı antioksidan özelliklerini göstererek bunların vücuda daha az zarar vermesini sağlayacaktır.”
Piyasa geneli kırmızı et ve tavuk eti kilogram fiyatları ise şöyle:
Tavuk pirzola: 8 TL
Kanat: 10 TL
Tavuk kelebek: 8 TL
Et biftek: 25 TL
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri