Tatlıcılarda bayram bereketi

Yaz aylarında hafif olduğu için süt tatlıları tercih edilirken Ramazan Bayram'ında bayram geleneğinin bir parçası haline gelen baklavadan vazgeçilmiyor

Yaz aylarında havaların sıcak olması nedeniyle düşen tatlı satışları Ramazan ayında arttı. Ramazan ayının bereketiyle yaz aylarında durgunlaşan işleri açılan tatlıcılar, Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla da işlerinin iyice yoğunlaştığını belirtiyor. Yaz aylarında daha hafif olduğu için süt tatlılarının tercih edildiğini söyleyen Kınacılar Tatlıcısı sahibi Mahmut Kınacı, Ramazan Bayramı'nda baklavanın tercih edildiğini söylüyor. Bayramlarda baklava yemenin kültürümüzün bir parçası olduğunu ifade eden Mahmut Kınacı, “Bayramlarda herkes misafirlerine baklava ikram eder. Başka tatlılar bayram günleri evlerimizde bulunmaz. Baklava bizim bayram geleneğimizin bir paçası haline geldi” dedi.

TATLICILARDA BAYRAM SİPARİŞİ

Bayramın yaklaşması ile baklava siparişlerinin gelmeye başladığını belirten tatlıcı Kınacı, “Arifeden bir gün öncesine kadar baklava sipariş almaya devam edeceğiz. Arife gününe herkesin siparişi hazır olur. Şu an siparişleri almaya başladık. Kaliteli baklava yapan tatlıcıların o gün sabaha kadar işleri olacaktır. Bir de her türlü baklava yenmez. Kaliteli baklavanın bir tepsisi 40 TL - 50 TL arasında değişen fiyatlarda olur. Bundan ucuz baklavalar ve malzemesi kaliteli olmayacaktır" diye konuştu.

KALİTELİ BAKLAVANIN KİLOSU 15 TL'DEN BAŞLIYOR

Kaliteli baklavanın bir kilosunun fiyatının 15 TL’den başladığını aktaran Mahmut Kınacı, “5 veya 6 TL’de baklava satan yerler var. Ama bu baklavalar kalitesizdir. İnsanların ucuz baklava alıp ağzının tadını kaçırmaması gerekiyor. Kalitesiz malzemeyle üretilen bu baklavanın insan sağlığına da zararı var. Kalitesiz malzeme ve özellikle tavsiye edilmeyen yağlarla üretilen baklava bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İYİ PİŞİRİLMİŞ BAKLAVA ALTIN SARISINA BENZER

Kaliteli baklavanın insanın bütün duyularına hitap ettiğin belirten Mahmut Kınacı, “Kaliteli baklava daha tepside kendisini gösterir. Parlaklığı ve rengiyle kendisini belli eder. İyi pişirilmiş bir baklavanın rengi altın sarısına benzer. Baklava tepsisinin içinde fazla şerbet birikmişse gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. Baklavanın lezzeti için şerbeti iyi ayarlanmalı. Baklava ağza götürülürken buruna tereyağının ve içine katılan fıstığın kokusu gelmeli. İyi malzeme kullanılırsa baklava da kaliteli olur. İyi baklava yenildiğinde ağızda dağılır. Mideye dokunmaz ve insanın yedikçe yiyesi gelir. Tabi en önemlisi baklavayı işi bilen bir ustanın yapması gerekiyor” dedi.

Diğer tatlı fiyatları hakkında da bilgi veren Mahmut Kınacı, “Tulumba 7 TL, şekerpare 8 TL, halka 8.5 TL, fıstıklı ezme kadayıf 12 TL, şöbiyet 16 TL, fıstıklı baklava 16 TL,  fıstıklı sarma 25 TL'den satılmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.  

MEHMET ALİ ÖZYER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri