Tatar: KKTC'yi tanıma vakti geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Federasyon dayatmasını asla kabul etmeyeceğiz. Kıbrıs Türklerinin Avrupa’da asimile edilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi

7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarının açılışı dualarla yapıldı. 3 gün sürecek olan buluşmanın açılış programına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Konya Valisi Vahdettin Özkan, milletvekillleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, programın paydaşları, oda başkanları, tedarikçiler, birçok kurum yetkilisi, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

TATAR: KONYA TÜRKİYE'NİN GURURU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarısının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. 1974 Kıbrıs Barış Harekatının her zaman aklına geldiğini vurgulayan Tatar, Türkiye'nin savunma sanayi konusunda çağ atladığına dikkat çekti. Türkiye'nin üretimde yüzde 80 oranında millileşip, yerlileştiğini aktaran Tatar, “Ana vatanımız Türkiye’nin başarısını büyük gururla izliyoruz. KKTC üniversiteleri, AR-GE çalışmalarıyla inşallah bu büyük sistemin bir parçası olacak” diye konuştu. Kıbrıs’ın daha da gelişmesi için büyük projeleri hayata geçireceğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Doğu Akdeniz’deki irademizin korunması bakımından, KKTC ile Türkiye'nin işbirliği güçlendirilmeli. Türkiye ile uyum içinde çalışmak istiyoruz. Biz, federal zihniyeti reddediyoruz. Yeni siyaset, iki devletli siyaset istiyoruz. Askeri ve diğer alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesini istiyoruz. Tezgahlarla dolu bir zihniyet reddedilmeli. KKTC’nin tanınma zamanı gelmiştir. Kıbrıs Türklerinin Anavatan Türkiye ile bağlarının koparılmasına izin vermeyeceğiz. Federasyon dayatmasını asla kabul etmeyeceğiz. Kıbrıs Türklerinin Avrupa’da asimile edilmesine müsade etmeyeceğiz. Ayrıca Konya’da bulunmaktan çok mutluyum. Konya ve Karaman’dan Kıbrıs’a gitmişiz ve kök salmışız. Hemşehrileri olarak Konyalılara selamlarını paylaşıyorum. Konya’nın başarılarıyla mutluluk duyuyorum. Konya, Türkiye’nin gururu” dedi.

KONYA TÜRKİYE YÜZYILININ ÖNCÜ İLLERİNDEN BİRİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin savunma sanayinde çok büyük değişim yaşadığını söyledi. “Değişim ifadesi yetersiz kalır” diyen Yılmaz, “Son 20 yılda bir devrim yaşadık aslında” şeklinde konuştu. Konya’nın üretim ve bereket şehri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, daha sonra şunları kaydetti: “Tarım şehri olarak bilinir Konya. Bu vasfını hala koruyor. Konya, sanayide de büyük bir atılım gerçekleştirdi. Konya, tarım ve sanayide üretimin üssü haline geldi. Bölgesel krizin yoğun olarak yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Sürekli teyakkuz halinde bulunmak zorundayız. Savunma sanayinde geliştikçe bölge barışına daha çok katkı sunacağız. Yerlilik ve millilik oranımızı daha yükseğe taşıyacağız. 20 yıl önce savunma sanayinde yüzde 80 oranında dışa bağımlıydık. Bu oran, yüzde 20’lere kadar düştü. Bu da güçlü bir siyasi irade ve çok çalışmakla oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Dünyadaki sıralamamızı da yükselttik. Küresel pazarda önceden alıcı konumunda görülüyorduk. Şimdi ciddi bir üretici ve ihracatçı ülke konumundayız. 2023 yılının ilk 10 ayında bu sektörde ihracat miktarımız 4.3 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz, yıl sonunda 6 milyar dolara ulaşmak. Durmayacağız, daha çok çalışacağız. Konya, üretim ve ticarette tarih boyunca önemini korumuş bir şehir. Büyük birikimlerin olduğu bir ildeyiz. Birçok alanda Türkiye’nin önde gelen üretim üslerinden bu şehir. Konya sanayisi, birçok alanda ülkede söz sahibidir. Konya’nın köklü bir savunma sanayi geçmişi vardır. Konya’da üretici sayısı da fazladır. Konya’nın bugünlere gelmesinde istikrarlı yönetimin, birliğin ve beraberliğin önemli bir rolü var. Konya, Türkiye yüzyılının öncü illerinden biri olacak. Bu şehir, Anadolunun marka şehri olma özelliğini güçlendirecek.”

KONYA’NIN 109 YILLIK ÜRETİM ALT YAPISI VAR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da “Ülkemiz son 21 yılda savunma sanayinde eşine az rastlanır gelişmeler yaşadı. Üretim alt yapısıyla, ülkenin en organize şehri haline geldik. Bu şehir, savunma sanayi üretiminde 109 yıllık sağlam temele sahip bir şehir. Dünya çapında tanınan bir şehir haline geldik. Savunma sanayinde Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 4. ili konumundayız. Sadece savunma sanayi alanında değil, birçok alanda Konya’mız söz sahibi. Konya olarak, 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen ise şunları söyledi: “Konya, Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldi. Sanayicilerimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Yarın, bugünden daha güçlü olmalıyız. Savunma sanayisinde yerlilik yüzde 80’e ulaştı. Mutluyuz, gururluyuz.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri