Taşer: Sağlık Kurulu’nun alt yapısı var

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık ve Dopingle Mücadele Kurulu, İstanbul’da bilgilendirme toplantısı yaptı.

TFF Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Taşer, öncelikle takımlarda doktorlar, fizyoterapistler ve masörlerden oluşan bir çekirdek kadro oluşmasını amaçladıklarını belirterek, “Bu 3 grubun görev alanları içi içe giriyor. Amacımız bunları iyi tanımlamak ve daha iyi bir iş akışı sağlamak. Çünkü günümüz futbolunda sağlık deyince sadece sakatlığın tedavisi anlaşılmıyor, önemli olan o sakatlığın ortaya çıkmamasını da sağlamak. Özellikle bu anlamda bu çekirdek kadroda herkesin ayrı bir takım görev ve sorumluluğu var. Biz bu şekilde kadro oluşumunu talimatla tanımladık. Burada TFF Yönetim Kurulu’na teşekkür etmek lazım. Bu işi çok desteklediler” dedi.

Bu çekirdek kadronun eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Taşer, “Biz burada 3 basamaktan oluşan temel eğitim programı hedefledik. Bu 3. basamak kursuyla bir takım olmazsa olmaz yani güncel bilgilerin verilmesi tamamlanmış oluyor. Burada bu temel eğitim kurslarıyla bir nevi bir sertifikasyon sistemi başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda hakikaten Avrupa’da ilklerdeyiz. 3 basamak kursunun birinde performans hekimliğine, birinde sakatlığın olmaması için nelerin yapılması gerektiğine yönelik, bu son kursta da sakatlıktan sonra sporcunun bir an önce sahaya dönebilmesi için bütün imkanlar nasıl kullanabilir konuları üzerinde duruldu” diye konuştu.
Ömer Taşer, gerek UEFA gerek FIFA’da sağlığa verilen önemin arttığını kaydederek, şunları söyledi: “UEFA’nın, her federasyon bünyesinde sağlık kurulu kurulması yönünde bir tavsiye kararı var. Yaklaşık 20 yıl önce TFF bünyesinde bir sağlık kurulu kurulmuştu. Türkiye’de o yüzden sağlık kurulu olarak bir şeyleri yapmak daha kolay. Çünkü alt yapınız var. UEFA’nın 2010 yılında tıbbi bir sempozyumu oldu. Burada futbol takım doktorluğu konsepti öne çıkarılmaya başlandı ve bu konuda bir sertifikasyon sistemi geliştirilmesi konuşuldu. Türkiye olarak yaptıklarımızı sununca, bizim futbol takım doktorluğu sertifikasyonunu halen Avrupa’da uygulayan 2 ülkeden biri olduğumuz ortaya çıktı. O zaman UEFA, ‘Siz Türkiye olarak pilot ülke olun, bu çalışmaya zaten öncülük etmiş durumdasınız. Bu çalışmayı bir rapor haline getirip, sunun. Biz bunu bütün Avrupa’ya yayalım. Ülkemizin böyle bir konuda öncü olduğunu görmek bize kıvanç veriyor.
Bu eğitim sistemleri bu sertifikasyon sisteminin birinci basamağıdır. Amaç en son bilgileri en iyi şekilde tüm takımlara uygulayabilmek. Burada en azından bir standartizasyonu sağlayabilmek. Böyle bir uygulamayı Türkiye çapında yürütmek açısından, bütün kulüplere uygulamak açısından böyle bir seminerin hakikaten faydası var. Türkiye’de her ligden her kulüp seviyesinden buraya sağlık ekibi çalışanları geliyor.”
UEFA ve FIFA’nın amacının futbolu kullanarak topluma bir takım mesajlar vermek olduğunu kaydeden Taşer, “Aynı motivasyonu biz domuz gribinde de kullanmaya çalıştık. Domuz gribinin panik halinde olduğu bir dönemde futbol kulüpleri sahaya pankartlarla çıktı. Amaç futbolu kullanarak mesaj vermek, toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunmaktı. Çünkü futbolla çok geniş kimselere ulaşabiliyorsunuz” dedi.
Fizyoterapistlerin kulüplerde fizik tedavi doktorları olmadan çalıştırılmasının hukuk dışı olduğu yönündeki haberlerle ilgili bir soru üzerine Ömer Taşer, TFF’nin ayrı bir kanunu olduğunu ifade ederek, “Ama bu Türkiye’nin bir gerçeği durumunda. Danıştay’dan en son fizyoterapistlerin, fizik tedavi doktorlarından başka kimseden komut alamayacağı şeklinde karar çıktı. Bu karara karşı değişik doktor grupları karşı harekete geçti. Spor hekimleri yeni bir dava açtılar. ‘Bir takım şeyleri biz belli ediyoruz, bir takım şeyleri yapma hakkımız var’ diye. Mahkeme sürecinde. Burada fizyoterapistleri sadece tedavi uygulayan kişiler olarak görmemek lazım. Futbol fizyoterapistlerin şöyle bir avantajı var. Çoğu egzersiz terapisti anlamında kulüplerde çalışıyorlar. Şu safhada egzersiz konusunda fizik tedavi doktorundan bir komut alma durumunda değil. Bu komutu takım doktorundan alma şansları var” diye konuştu.
TFF Sağlık Kurulu Üyesi Doç.Dr. Bülent Bayraktar ise TFF’nin işlevsel yapısına uygun olarak bölgesel sağlık birimleri oluşturulduğunu söyledi. TFF Sağlık Kurulu’nun Süper Lig Sağlık Komisyonu adı altında süper ligde bulunan takımların sağlık kurulu başkanlarıyla bir toplantı yaptığını anlatan Bayraktar, toplantı sonuçlarının rapor halinde TFF yönetimine sunulacağını bildirdi.
Bayraktar, kursta bütün Türkiye’deki profesyonel ve amatör kulüplerinin sağlık envanterinin hazırlanmasıyla ilgili de bir karar alındığını kaydetti. Bülent Bayraktar, sağlık ekiplerinin genişletilmesiyle ilgili bir çalışmaları olduğunu, bu ekiplere, bu sene beslenme uzmanlarının, önümüzdeki sezon spor psikoloğu veya pskiyatrislerin, performans uzmanı veya tıbbi antrenman uzmanının da katılacağını ifade etti.
Bir gazetecinin, “(Son 130 yılın en sıcak yazı) olacağı yönünde haberler var. Lig Ağustos’ta başlıyor. Bu konuda bir çalışmanız var mı” sorusu üzerine, Bayraktar, sıcağın getirdiği olumsuz etkilerin engellenmesiyle ilgili bilimsel çalışmaların yürütüldüğünü, bu konuda yöneticileri, kulüp doktorlarını ve hakemleri ciddi şekilde bilgilendirdiklerini söyledi.
Liglerde yaşanan sakatlıkların fazla olmasıyla ilgili bir soru üzerine Bülent Bayraktar, Dünya ve Avrupa Şampiyonası’na katılan oyuncularla bunlara katılmayan oyuncuların dinlenme periyotları farklı olmasına rağmen, sezon açma periyodlarının birbirine yakın olduğunu vurgulayarak, “İki gruba ayrı ayrı antrenman programı yapmak kolay değil. Performans uzmanı kavramı sayesinde sağlık ekipleriyle teknik ekipleri arasında bir köprü vazifesi görecek bir birim oluşturulabilecek, bu tip sakatlıkların yaşanmamasına yönelik antrenman planlaması gibi konuların teknik heyet ve sağlık ekibin birlikte tartışabilmesi ve birlikte bir strateji belirlenmesinde yararlı olacaktır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri