Tasarruf tedbirleri işe yaramadı! Hazine 431 milyar TL açık verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, haziran ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Söz konusu verilere göre, hazine açık verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Haziran ayı nakit gerçekleşmeleri, rekor bir açığı gözler önüne serdi. Geçen ay Hazine'nin nakit gelirleri 554 milyar 550 milyon lira olurken, nakit giderleri ise 985 milyar 498 milyon liraya ulaştı. Bu durum, 430 milyar 948 milyon liralık devasa bir nakit açığı anlamına geliyor.

Faiz dışı giderler 889 milyar 89 milyon lirayı, faiz ödemeleri ise 96 milyar 409 milyon lirayı buldu. Faiz dışı denge ise 334 milyar 539 milyon lira açık verdi.

Nakit dengesindeki bu açığın oluşmasında kur farklarından kaynaklanan artış da rol oynadı. Kur farklarından kaynaklanan artış 2 milyar 816 milyon lira olarak gerçekleşti. Kasa/banka net hesabında da 256 milyar 838 milyon lira azalış görüldü.

Haziran ayı nakit açığı, son aylarda artan enflasyon ve faiz yükünün Hazine'yi nasıl zorladığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, bu açığın önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini ve Hazine'nin borçlanma ihtiyacının artacağını öngörüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri