Tasarımın Windows 8 ile mükemmel uyumu

Test Merkezi'nde yer verdiğimizi en son cihaz, Bilişim Teknolojileri uzmanı Tolga Ateşel'in incelediği Nokia Lumia 920.

Tam “yılların yenilmezi Nokia dokunmatik ve büyük ekranlı telefon furyasına yenildi” derken önce dedikodularla ve ardından gerçek ürünlerle karşımıza çıktı. Üstelik “battı”, “batacak”, “ha gitti ha gidecek” şeklinde sağdan soldan gelen haberlerle kafalar karışmışken bir atak yaptı ve hatta şimdiye kadar mobil platformlarda çok fazla varlık gösteremeyen Microsoft’la ortaklık yaparak kullanıcı arabirimi taklit olmayan, tablet, dizüstü ve masaüstü ile görsel olarak aynı dili konuşan tamamen kendine özgü bir mobil platform olan Windows’u da arkasına alarak Lumia 920’yi piyasaya sürdü.

Bir donanım ve tasarım devi Nokia bu cihazda eksik pek nokta bırakmamış gibi gözüküyor. Donanım olarak cimri davranmamış. Ele alındığında yüksek kalitede bir ürünle karşılaştığınızı anlıyorsunuz. Kasa tasarımından kullanılan kamera kalitesine, ekran kalitesinden sağlamlığa kadar her alanda Nokia markasına özgülüğün hissetmek mümkün.

Mobil işletim sistemi bazında ilk göz ağrısı Symbian ile olan macerasını sonlandıran, Maemo ile olan flörtünü kısa sürede bitiren, Android’e asla yüz vermeyen Nokia, Windows Phone 8 camiasının en güçlü forveti olarak gösteriliyor.

ARTI DEĞER KATAN ÖZELLİKLERİ:

- 4 band GSM/GPRS/EDGE desteği

- 42 mbps indirme ve 5,7 mbps yükleme 3G hızı

- 4.5" 16 Milyon PureMotionHD+ IPS dokunmatik 1280x768 çözünürlüğe sahip ekran

- Çizilmelere karşı dayanıklı Gorilla Glass 2 ekran camı ve sağlam kasa tasarımı

- 8 megapiksel oto-fokus çift led flaşlı Carl Zeiss lensli ve 1080p full-hd video kayıt özellikli kamera

- Optik sabitleme teknolojisi ile titreşimsiz video ve fotoğraf çekebilme özelliği

- 1,3 megapiksel çözünürlüğe sahip ön kamera

- Windows Phone 8 işletim sistemi

- 1,5 GHz çift çekirdek Krait işlemcisi, Adreno 225 grafik yongası, Qualcomm MSM8960 çipset ve 1GB RAM bellek

- Wi-Fi 802.11 A/B/G/N kablosuz dual-band ağ desteği

- GPS, A-GPS ve Glonass ile zengin konum servisleri desteği

- Nokia'ya özel sesli ve ücretsiz navigasyon yazılımları

- 32 GB dahili hafıza

- Ek mikrofonla aktif gürültü engelleme özelliği

- Ekstra aksesuar ile kablosuz şarj imkanı

- Dahili dijital pusula, ışık ve hareket sensörleri

- Standart 3,5 mm kulaklık girişi

- Standart haline gelmiş microUSB şarj ve senkronize portu

- Bluetooth 3.0 ile stereo kablosuz kulaklık desteği

- Bluetooth dosya transferi kabiliyeti

- Sosyal ağ entegrasyonu

- Xbox ile oyun, müzik ve film erişimi entegrasyonu

- NFC, yakın alan iletişimi desteği

- Nokia Music

- Dezavantaj oluşturabilecek detayları:

- Uygulama mağazası rakiplerine oranla yetersiz

- microSD genişleme yuvası yok

- FM radyo yok

- Dosya yöneticisi özelliği bulunmuyor

- Kilit ekranında kısa yol opsiyonu yok

- Uyku modunda Wi-Fi bağlantısını kapatıp 3G data kullanma hatası

- Büyük ve ağır kasa tasarımı

- Keskinlikten yoksun fotoğraf çekimi ve hatalı beyaz ayarı hesaplaması

- Zor ve karışık uygulama kapatma yöntemi

PAKET İÇERİĞİ:

Lumia 920'nin paketinden SIM card çıkartma iğnesi, kullanım kılavuzları, USB şarj / senkronize kablosu, elektrik adaptörü ve kanal tipi bir kulaklık çıkıyor. Kulaklığının kalitesi yeterli ancak Beats Audio destekli HTC 8X kadar kaliteli olmadığını söyleyebiliriz.

 

Büyütmek için tıklayın.

EBATLARI:

Nokia Lumia 920 günümüz telefonlarının 4,3 - 4.7 inç arası ekran boyutu geleneğini bozmamış ve 4.5" büyüklüğünde bir ekran kullanmış. Bu yüzden boyutları 130.3 x 70.8 x 10.7 mm olarak büyükçe bir hal almış. Lumia, 185 gr ağırlığa sahip ağır bir telefon. Ancak bu ağırlığının bir sebebi var, optik görüntü sabitleme yeteneği. Diğer cihazlarda genellikle bu işlem dijital olarak yapılırken Nokia mühendisleri cihazın ağırlaşma dezavantajını göze alarak görüntü sabitleme sistemini optik olarak tasarlamışlar. Kayda değer bir hareketli görüntü sabitleme yeteneğine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

ÜRETİM KALİTESİ VE KASA TASARIMI:

Lumia 920, ilk bakışta atası sayılabilecek Nokia N9'un tasarımının neredeyse aynısı. Aynı polikarbonat yekpare kasa tasarımına ve kavisli ekrana sahip. Ancak firma masraftan kaçınmayarak mükemmel bir netliğe sahip PureMotionHD+ adı verilen özel bir IPS ekran geliştirmiş. Böylece hem sağlamlık hem de kalite bir araya getirilmiş. Ekran kalitesi, kasa ile uyumu, tuşların konumu ve hoparlörün yerleşim yeri çok iyi tasarlanmış. Sade bir tasarıma sahip olan Lumia 920'nin sol yanında hiçbir tuş bulunmuyor. Ses açma/kapama, güç ve kamera deklanşörü tuşları cihazın sağında yer almış. Açılamayan bir kasaya sahip olan Lumia'da altta hoparlör mikrofon şarj çıkışları, üstte ise sim kart yuvası ve kulaklık girişi bulunuyor. Ekranın hemen altında ise geri - windows - arama olmak üzere 3 adet dijital tuş bulunmakta. Cihazın arkasında ise çift led flaşlı Carl Zeiss optik lense sahip 8 megapiksellik kamerası bulunuyor.

 

Büyütmek için tıklayın.

EKRAN

Nokia, akıllı telefonların belki de en önemli, hatta anahtar özelliği ekran konusunu iyi kavramış ve forvet oyuncusu Lumia 920'yi PureMotionHD+ adını verdiği, günümüz dizüstü bilgisayarlarından bile yüksek çözünürlüğe (1280x768 piksel) ve kaliteye sahip yepyeni bir ekran teknolojisiyle taçlandırmış. Renk doygunluğu, parlaklığı, gün ışığındaki performansı ve hatta soğuk ülkeleri düşünerek eldivenle kullanılabilen dokunmatik algılayıcısıyla PureMotionHD+ rakipleriyle arayı açabilecek yeteneklere sahip.

Aynı zamanda normalin üzerinde tazeleme frekansına sahip olan PureMotionHD+ ekran, aynı zamanda bir fotoğrafçı cep telefonu olma iddiası taşıyan cihazda daha net görseller ve daha yumuşak ekran geçişleri anlamına geliyor.

PureMotionHD+; Retina, AMOLED, Super AMOLED, Super Clear LCD gibi ekran teknolojileri ile kıyasladığımızda iPhone 5'teki inceltilmiş Retina'dan sonra en yüksek kontrast oranına ve en yüksek parlaklığa sahip olduğunu, siyah tonları da en başarılı gösteren ekran olduğunu tespit ediyoruz.

 

Büyütmek için tıklayın.



KULLANICI ARABİRİMİ VE İŞLETİM SİSTEMİ:

Nokia Lumia 920, Microsoft'un jelatini yeni açılmış işletim sistemi Windows Phone 8 ile piyasaya sürülen 2 cihazdan biri. Windows Phone 8, otoriteler tarafından ana ekranı en fazla özelleştirilebilen işletim sistemi olarak gösteriliyor. Arabirim köşeli bir tasarıma sahip. Uygulamaların ikonları 3 farklı büyüklükte ayarlanabilen 4 köşe kutucuklardan oluşuyor. Hatta uygulama destekliyorsa bu kutucuklar canlı datalarla da beslenebiliyor.

Yaptığımız uzun süreli kullanımda farkettik ki efektlerde, ekran geçişlerinde, ne kadar uygulama açık olursa olsun cihazda herhangi bir yavaşlama, olumsuz yorum belirtebileceğimiz bir durumla karşılaşmadık.

 

Büyütmek için tıklayın.

Evet, işletim sistemi yeniden tasarlanmış ve her tarafı elden geçirilmiş. Ancak bunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcut. Her ne kadar gün geçtikçe uygulama sayısı artsa da rakipleri Android ve iOS platformlarındaki uygulama sayısından en az yarım milyon adet eksiği var. Uygulama marketinde bulunan uygulamaların da bir çoğu Windows Phone 7'ye ait ve randıman vermiyor. Microsoft'un çok çalışması ve yazılımcıları her şekilde teşvik ederek uygulama marketindeki uygulamaların kalitesini ve miktarını artırması gerek.

KAMERA:

Nokia Lumia 920,  26mm geniş açı, f/2.0 diyafram, çift ledli flaş, Carl Zeiss lens ve optik hareket sensöre sahip olması ile akıllı telefon pazarında tek olma avantajına sahip. Daha önce incelediğimiz Nokie PureView 808 modelinde denenen ve başarılı yorumlar alan PureView teknolojisinin devamını bu modelde de görüyoruz. Laf buraya gelmişken bir yanlış kanıyı düzeltmek gerek, PureView sanılanın aksine 41 megapiksellik sensörün değil, Nokia mühendislerinin geliştirdiği özel bir fotoğraf işleme tekniği.

Lumia 920'nin kamerası 8.7 megapiksel çözünürlüğe sahip. 4:3 ve 16:9 olmak üzere iki oranda fotoğraf çekebiliyor. 4:3 oranında 3264x2448 piksel, 16:9 oranında ise 3552x2000 piksel büyüklüğünde fotoğraf üretiyor. Çok fazla özelleştirmenin yapılamadığı (belki sonradan yazılımla eklenir) Lumia 920 kamera uygulamasında teknik olarak baktığımda beni heyecanlandıran 2 özellik var. Birincisi optik hareket sönsörü -ki diğer markalar dijital-, bir diğeri ise düşük ışıkta bile net fotoğraflar çekebilmesi.

Her ne kadar optik hareket sensörü Lumia 920'ye ekstra ağırlık olarak dezavantaj sağlasa da, özellikle video kaydı esnasında verdiği mükemmel sonuçları tespit edince bu ağırlığa değdiğini anlıyoruz. Bu isabetli kararından dolayı Nokia'yı tebrik etmek istiyorum.

 

Büyütmek için tıklayın.

Ancak neredeyse tüm internet basınının olumlu yorumlarına mazhar olan Lumia 920'nin kamerası -şimdilik- benden tam not alamıyor. Çünkü beyaz ayarıyla ilgili ciddi sıkıntıları var. Ve aslında çok keskin bir lense sahip olmasına rağmen ürettiği fotoğraflar biraz flu. Bu eksi değer katan özelliklerin yazılım bazlı olduğunu düşünüyor (umuyor) ve kısa sürede düzeltilmesini temenni ediyorum.

 

Büyütmek için tıklayın.

NOKİA'YA ÖZGÜ YAZILIMLAR:

Nokia standart Windows Phone 8 üzerine yıllardan beri kendi tecrübeleriyle geliştirmiş olduğu Nokia Maps, Nokia City Lens, Nokia Drive ve Nokia Music uygulamasını yerleştirmiş. Nokia Maps'i eski N serisi cep telefonlarını kullananlar hatırlayacaklardır. Hazırladığım kadarıyla N serisi ile birlikte 1 aylık deneme sürümü şeklinde verilir sonraki aylarda kullanım için aylık bir ödeme yapmak icap ederdi. O zamanki mobil telefon kullanımı alışkanlıklarıyla çok uyum sağlamayan bir sistem olduğu için ülkemizde çok fazla kullanım yaygınlığı kazanamadı. Ancak bu hizmetler artık 920 ya da henüz piyasaya çıkmayan 820 modeliyle ücretsiz olarak sunuluyor.

 

Büyütmek için tıklayın.

Basında yer alan inceleme yazılarında Nokia Maps ve Nokia Drive yere göğe sığdırılamıyor iken ben kişisel olarak rakip platformlardaki ünlü navigasyon firmaları iGo ya da TomTom tarafından geliştirilmiş 3. parti navigasyon yazılımlarından çok fazla bir üstün özelliğe sahip olmadığını hatta vasat sayılabilecek bir başarı sağladığı görüşündeyim. Hatta abartılı cümlelerle Nokia Maps ve Drive'ı yere göğe koyamayan editörlerin daha önce mobil cihazda navigasyon deneyimi olmadığını düşünüyorum.

Nokia, bu modelle ilk defa alışkanlıklarının dışına çıkarak donanımsal radyo desteğini kaldırmış. Bence bu doğru bir karar, çünkü artık geleneksel radyoculuk sona doğru hızla ilerliyor. Listelerin paylaşıldığı, sosyal ağlarla destekli, dinleyici eğilimlerine göre kendini şekillendiren bir sistem ancak internet bazlı olabilir. Bu bağlamda Nokia Music uygulamasının Mix Radio kısmını başarılı buldum.

SONUÇ:

Hiç şüphe yok ki piyasadaki en iyi Windows Phone 8 akıllı telefon Nokia Lumia 920. Gerek sesli navigasyon, harita, konum servisleri ve müzik servisleri olsun, gerekse de tasarımındaki yüksek teknoloji ve ciddi kamera kabiliyetlerini dikkate aldığımızda karşısında durabilecek cihaz sayısı bir elin parmaklarını geçmez. HTC'nin 8X serisi ya da Samsung Ativ S serisi de bu klasmanda çarpışacak modeller olarak görülse de ne HTC bu kadar iyi bir kameraya ve ekrana, ne de Ativ S bu kadar incelikli ve kaliteli bir tasarıma sahip olacağı ümidine sahibiz. Ancak şu da bir gerçek ki Windows Phone eko sistemi henüz tam anlamıyla ihtiyaçları karşılayacak kapasitede değil. Uygulama mağazasındaki yazılımların kaliteleri ve vaadettiklerini yerine getirebilmeleri için aylara ihtiyaç var. Yine de eski dev Nokia'nın Lumia 920 ile ciddi bir çıkış yakalayacağını düşünüyorum. NTV

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri