Tarsim Muğla'da 3 Milyon Liralık Hasar Bedeli Ödedi

Türkiye'de ilk defa 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından çiftçilere, sekiz yılda 1 milyar liranın üzerinde hasar ödemesi yaptı.

Türkiye'de ilk defa 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından çiftçilere, sekiz yılda 1 milyar liranın üzerinde hasar ödemesi yaptı. Muğla’da ise bu rakamın 3 milyon lira olduğu bildirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, devlet destekli tarım sigortası tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, müdürlük çalışanları ve üreticiler katıldı.

İl Müdürü Ekici, burada yaptığı konuşmada Bakanlar Kurulu kararıyla 2006 yılında devlet destekli tarım sigortaları kararnamesinin yayınlandığını hatırlatarak, "2006 yılında poliçe sayısı 12 bin 330 iken 2012 sonunda 744 bin 93'e ulaştı. Sigorta, tarım için bir zorunluluktur. Tarım sektörü, çok hassas bir denge üzerine inşa edilmiştir. Muğla’da 2013 yılında 6 bin 835 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiştir. Hasar dosya sayısına baktığımızda bu rakam bin 106’dır, yani düzenlenen sigorta poliçe sayısı yetersizdir." dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Kadak ise üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin bir kısmının devlet tarafından karşılıksız hibe şeklinde destek olarak karşılandığını ifade ederek, "2013 Ekim sonu itibariyle 14 milyon 275 bin dekar alan ve 875 bin 454 sigortalı mevcut. Muğla'da ise 49 bin 906 dekar alan ve 6 bin 909 sigorta poliçesi var. Bunun yanında 4 bin 615 hayvan da sigortalı durumda. Hiçbir kâr amacı bulunmayan devlet destekli tarım sigortaları sistemi çerçevesinde, ülke genelinde sistemin başladığı 2006 yılından bu ekim ayı sonuna kadar sigorta poliçe sayısı 3 milyon adedi geçti. 471 bin hasar dosyası için 1 milyar TL'nin üzerinde hasar ödemesi yapıldı. Hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 120 milyon TL’ye yakın ödeme daha gerçekleştirilecek. Muğla'da 2013 yılında ağırlıklı olarak narenciye ve sera ürünlerinde dolu ve fırtına hasarları oldu. 2013 yılının ilk 10 aylık döneminde 3 milyon TL'nin üzerinde hasar ödemesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde 700 bin TL'nin üzerinde bir ödeme yapılarak üreticilerin mağduriyetleri giderilecek." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri