Tarlayı fare sardı

Konya Ovası'nın farklı noktalarında bulunan birçok tarla fare istilasına uğradı. Ova çiftçisinin tarla faresiyle başı dertte. Tarla fareleri ekili arazilere büyük zarar veriyor. Ziraatçiler, "Fareyle mücadelede geç kalmayın" uyarısında bulundu

Hububat ekimi işlemi devam ediyor. Birçok üretici hububat tohumunu toprakla buluştururken, bazıları hala ekim işlemine devam ediyor. Hububat ekimini haftalar öncesinden yapan üreticilerin, tarla faresiyle başı dertte. Birçok tarlayı fare sardı. Yağışın olmaması ve doğal dengenin zarar görmesi nedeniyle fareler çoğaldı. Fareler ekine büyük zarar veriyor. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde fare zehri yardımı yapılıyor. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız, tarla faresiyle mücadele noktasında önemli bilgiler verdi. Yıldız, tarla faresinin ekili arazilere önemli ölçüde zarar verdiğini belirterek, çiftçileri uyardı. Yıldız, zararlı haşereler arasında bulunan farelerlere karşı topyekün macedelenin şart olduğunu ifade etti.

FARELER ÇOK HIZLI ÇOĞALIYOR

Ziraat mühendisleri olarak arazide sürekli denetimler yaptıklarını aktaran Yıldız, "Tarla fareleri fırsat bulduğunda hızla çoğalıyor. Bazı yıllar çoğalma imkanı bulmuyor. Bazı yıllarda bir an da çoğalıyor. Fareler 1 yılda dört beş kez dölleniyor. Yani bir fare 6-8 yavru doğurabiliyor. Tarla fareleri toprakta açtıkları galerilerde yaşarlar. Bir galeride 4-12 adet giriş deliği olabilir. En çok geceleri aktiftirler. Böylece hızla çoğalırlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri, tüm sebze ve meyveler, çayır, mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, yonca ve mısır tohumu, meyve ve yeşil aksamları, ayrıca orman fidanlarının gövdelerini, kök boğazını yemek, kemirmek, kesmek suretiyle zarar yaparlar. Popülasyon fazla ise zarar yüzde 100’e ulaşabilir. Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda tarla farelerini baskı altında tutarlar. İklim şartları etkiliyor. Meralarda ve ormanlık alanlarda fare yuvaları tahrip olmuyor. Bir de fareler diğer hayvanlar için protein deposu. Özellikle tilki ve yılanlar için fareler et deposu. Doğa denge üzerine kurulu. Denge bozulursa sıkıntılar oluşur. Tilki ve yılanlar fareye göz açtırmıyor. Ama anız yangınları nedeniyle birçok canlı zarar görüyor. Bunların başında da yılanlar geliyor" diye konuştu. 

FAREYLE MÜCADELE TOPYEKÜN OLMALI 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın zararlı haşereyle mücadele noktasında teknik talimatlarının bulunduğunu belirten Yıldız, "Fareyle mücadelede zehirli buğday kullanılmalı. Üreticiler fareye karşı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan zehirli buğdayı ilçe müdürlüklerinden satın alabilir. Mücadelede zaman önemli. Topyekün mücadele etmek gerekiyor. Bir tarlaya zehir koyarsanız, fare o tarladan ayrılıp, komşu tarlaya geçer, oraya yerleşir. Şu an patates, pancar ve mısır hasadı devam ediyor. Fare hasattan arta kalan ürünlerden de besleniyor. Dolayısıyla kış geldiğinde fare yiyecek sıkıntısı çekecek. Bu noktada zehirli buğday etkili olacaktır. Üreticilerin fare deliklerine 3 dane zehirli buğday bırakmaları yeterli" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri