Tarlaları ekmek için acele etmeyin!

Konya'ya geçen yılın Eylül ayında 95 milimetre yağış düşerken bu sene 23.7 milimetre yağış düştü. Yağışların geçen yıla göre düşmesi çiftçide tedirginliğe neden oldu.

Konya'ya geçen yılın Eylül ayında 95 milimetre yağış düşerken bu sene 23.7 milimetre yağış düştü. Yağışların geçen yıla göre düşmesi çiftçide tedirginliğe neden oldu. ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “Önümüzde daha uzun bir süre var. Toprak henüz tavlanmadı. Acele etmeyelim” dedi

2014-2015 hasat sezonunu tamamlayan çiftçi, 2015-2016 üretim sezonunun hazırlıklarını yapıyor. Son günlerde etkili olan sağanak yağış ile rahat bir nefes olan Konya Ovası'nda ise toprak henüz istenilen neme ulaşmadı. Çiftçi yağışların devam etmemesinden endişe ettiği için toprağı kuru bir şekilde ekimi yapıyor. Uzmanlar özellikle buğday ve arpada Kasım ayına kadar ekim işlemlerinin yapılabileceğini belirtiyor.

UZUN YILLAR ORTAMALASININ ÜSTÜNDE

Konya Meteoroloji  8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre geçen yılın Eylül ayında  Konya'ya 95 milimetre yağışın gerçekleştiği ifade edildi. Bu yılın Eylül ayında ise 23.7 milimetre yağış gerçekleşti. Eylül ayındaki uzun yıllar yağış ortalaması da 10.9 milimetre. Uzun yıllar ortalamasına göre Konya'ya düşen yağış miktarının fazla olmasına rağmen çiftçi geçen yıla göre kıyaslıyor. Bu da çiftçinin hububat ekimini aceleye getirmesine neden oluyor. Aynı zamanda Konya'ya Ekim'in ilk haftasına kadar yağış beklenmiyor. Sağanak yağışlar bugün öğleden sonra Konya'yı terk ediyor.

TOPRAK HAZIRLIĞI GECİKTİ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, toprağın hazırlanmasına yönelik yeterli yağışın gerçekleşmediğini söyledi. Geçen yılın Eylül ayında elde edilen yağışın bu sene gerçekleşmediğini ifade eden Çalış, “Toprak şu an ekime uygun değil. Özellikle hububat üreticileri toprak hazırlığını geciktirmiş durumda. Bunu karşılığında son 3 gündür etkili olan yağışlar toprağa ilaç gibi geldi. Üreticiler ise acele edip zaman geçiyor diyerek koza ekim yapıyorlar. Daha zaman geçmedi. Ekim için yeterli zaman var. Kasım ayında da buğday ve arpa ekimi yapılabilir. Önümüzdeki günlerde beklenen yağış geldikten sonra tohumu tavlı bir toprağa ekim yapmak daha iyi olur” dedi.

KURU TARLAYA EKİM YAPMAYIN 

Ekim için gerekli yağışın düşmediğini kaydeden Çalış, “Üreticilerimiz toprak hazırlığı ve ekim için acele ediyor. Geçen yıla göre kıyaslamak yanlış. Toprakta rutubet var ama bu biraz daha alt tabanda. Bunun tav olması için de biraz daha zaman var. Önümüzde uzun bir zaman var. Toprak işleme konusunda kuru tarlaya ekmelerini tavsiye etmiyoruz. Kuru toprağa ekim yapılmasın toprak neminin oluşması gerekiyor. 1 ay daha yağış olmazsa acele etme ihtiyacı duyulabilir. Sadece biraz daha zamana ihtiyacımız var. Acele etmeyelim” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri