Tarlalar hacizde

Çiftçinin sıkıntılarını anlatan Karatay Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş, Tarlalar haciz oluyor. Desteklerde gerilemeyle birlikte çiftçi krediyi ödeyemez hale geldi dedi

ÇİFTÇİYE ACİL DESTEK GEREK

Karatay Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş, çiftçiyi korumak için acil destek paketine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Tarlasını ekip, üretim yapabilmek için çiftçilerin büyük bir kısmının çeşitli bankalardan kredi kullandığını belirten Lütfi Topbaş, “Çiftçiye verilen desteklerde geri adım atılması ile birlikte çiftçi aldığı krediyi ödeyemez hale geldi. Bankalar, borcunu zamanında ödeyemeyen çiftçilerin tarlalarını icra yoluyla elinden almaya başladı” dedi.

BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMALI
Çiftçiye verilen çeşitli desteklerde geri adım atılması ve destek miktarının düşürülmesinin ardından çiftçinin artık üretim yapamaz hale geldiğini vurgulayan Topbaş, “İlgili kurumlar zor durumda olan Konya çiftçisi için bir an önce harekete geçmeli. Öncelikle çiftçinin bankalara olan borçları yeniden yapılandırılmalı. Aksi halde, bir tarım ülkesi olan Türkiye’yi daha büyük krizler bekliyor” ifadelerini kullandı.

Tarım ihmal ediliyor

Topbaş: “Dünyada ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek için kriz paketlerinin açılmasına karşılık, ülkemizde tarım sektörünün sorunlarına yönelik bir çalışma yok”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş, dünyada ekonomik krizin etkilerini azaltmak için her ülkenin kendi imkanları ölçüsünde destek paketleri açarak, krizden etkilenen sektörleri desteklediğini, buna karşılık Türkiye’de tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları gidermeye yönelik bir çalışma yapılmadığını ifade etti. Destekleme ve yeni paketler açılmamakla birlikte çiftçiler için daha önce açıklanan primlerde dahi indirime gidildiğini ve bu durumun zaten zor durumda olan çiftçiyi iyice çıkmaza soktuğunu belirten Topbaş, “25 Ocak Pazar günü yayınlanan Resmi Gazete’de 2008 yılı yağlı tohum bitkileri ve bakliyat destekleme primleri sertifikalı tohum kullanan ve üreten çiftçilere verilen desteklerde ciddi kesintiler yapıldı. Yapılan kesintiler 2008 yılına aitti. 2009 yılında çiftçilerimiz desteklerin ödenmesini dört gözle beklerken, yeni bir kıyımla karşılaştı” dedi.
DESTEKLEMELERE IMF EL ATTI
2009 yılı bütçeleri görüşülürken, IMF’nin müdahalede bulunduğunu ve bunun sonucunda çiftçiye verilen desteğin büyük ölçüde geri alındığını kaydeden Lütfi Topbaş, “IMF ile yapılan görüşmenin sonunda hükümetin aklına ilk olarak hiçbir zaman sesini duyuramayan çiftçi geldi. Tarımsal destekleme bütçesi, 5.5 milyar liradan, 4.95 milyara çekildi. Bu kriz ortamında destekleme primi almak için bekleyen ve üretim yapabilmek için 3 kuruşa muhtaç hale gelen çiftçilerimiz, desteklemelerin kesintiye uğraması ve zamanında ödenmemesi için adeta uzatmaların oynanması ile karşı karşıya bırakılmıştır” diye konuştu.
BORÇLARIMIZIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINI İSTİYORUZ
Çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunların çözülmesi için başta borçlarının yeniden yapılandırılması olmak üzere birçok düzenlemeye ihtiyaç olduğunu bildiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Topbaş, “Bölgemizde Halk Bankası’nın Konya’daki bir şubesinden kullanmış olduğu krediyi ödeyemeyen çiftçilerimize haciz işlemleri başlatılmış olup, geçtiğimiz günlerde bazılarının arazilerinin satışı gerçekleşmiştir. Yani çiftçinin mallarını devlet ya alıyor, ya da yok pahasına sattırıyor. Bu konuda yapmış olduğumuz girişimlere hiçbir kesimden olumlu yanıt alamadık” diyerek tepkisini gösterdi.
Karatay Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş, çiftçinin önüne koyulan engellerle üretimin durdurulmaya çalışıldığını ifade ederek, yetkililerin durumu bir an önce tekrar gözden geçirmelerini istedi. Topbaş, aksi halde ekonomisi tarıma dayalı olan Türkiye’de daha büyük krizlerin yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri