Tariş Üzüm Birliği’nden Çağrı: Ucuz İran Üzümüne Karşı Tedbir Alın

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, İran üzümünün Türk üzümü gibi ihraç edildiğini iddia ederek, yetkilileri tedbir almaya çağırdı.

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, İran üzümünün Türk üzümü gibi ihraç edildiğini iddia ederek, yetkilileri tedbir almaya çağırdı. Türker, “Çekirdeksiz kuru üzümde 2013 yılı rekoltesinin düşük gerçekleşmesi üzerine fiyatlar, nisan ayı itibariyle artmaya başladı. Ürünün hasat edilmeye başladığı dönem itibariyle kilogramı 5 lira seviyelerine kadar yükseldi.” dedi.

Birlik Başkanı Türker, yaptığı açıklamada çekirdeksiz kuru üzüm ihraç eden ülkeler arasında en önemli rakiplerden birinin İran olduğuna dikkat çekti. Üzüm fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Türk ile İran üzümleri arasındaki fiyat farkının ton başına 500 dolar seviyelerine çıktığını kaydederek, “Üzüm fiyatlarındaki bu yükseliş karşısında alivre satış yapmış olan bazı ihracatçıların, taahhütlerini yerine getirmek ve piyasa fiyatlarını düşürmek için kalitesi ve fiyatı daha düşük olan İran üzümünü Avrupa’ya pazarladıkları yönünde iddialar duyuyoruz. Bazı ihracatçıların, serbest bölgelere transit ticaret yoluyla İran’dan getirdikleri üzümlerin kutularını değiştirerek veya değiştirmeden İran üzümünü Türk üzümü gibi sattıklarını ve buna ilişkin ihracat işlemlerinin Mersin Limanı’ndan yapıldığı yönünde duyumlar alıyoruz.” şeklinde konuştu. Bu işlemin ambargo sebebiyle ihracatta sıkıntılar yaşayan İran’a, Avrupa’daki Türk üzümü pazarına açılma imkanı verdiğine dikkat çeken Türker, bunun ise Türkiye’nin imajına zarar vereceğini vurguladı. Yetkilileri acilen bu durumun engellenmesi yönünde tedbir almaya çağırarak, “Türk üzümü ihracatı ve üretimi için büyük tehlike oluşturan bu gelişmelerin önüne geçilmediği takdirde Avrupa’daki Türk üzümünün pazarını İran kapacak. Bu kayıp, ülkemiz ve üreticilerimizin yanısıra ihracatçılarımızın da büyük zarar göreceği anlamına gelir. Bunu yapan ihracatçılar bindiği dalı kesiyor, ülkeye kötülük yapıyor ve sektöre ihanet ediyor.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri