Tarımsal üretimde ilk sırada

Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Nazım Sezer, ilçe olarak tarımsal üretim alanında Konya genelinde ilk sıralarda yer aldıklarını ifade ederek, en büyük sıkıntılarının sulama sorunu olduğunu söyledi
Karapınar’ın tarım alanı ve üretim çeşitleri konusunda açıklama yapan Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Nazım Sezer, ilçe olarak birçok ürün yetiştirilmesinde Konya genelinde ilk sırada yer aldıkları söyledi. Sezer, “İlçemizin 430 bin hektar ekilebilir arazisi vardır. Bunun 150 bin hektarı işlenebilir tarım arazisi olup 148 bin 629 hektarı tarla, 249 bin hektarı meyve, bin 121 hektarı, sebzelik olarak ekilmekte. 2008 yılı verilerine göre 22 bin 500 hektar arazide 78 bin 300 ton buğday, 32 bin 500 hektar arazide 45 bin 650 ton arpa ekimi yapıldı. Ayrıca Karapınar ilçesi başta mısır olmak üzere, ayçiçeği, şeker pancarı, patates ve yonca gibi ürünlerde de Konya bölgesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Ancak klasik ve alışıldık usullerle yürütülen tarımsal işlemler neticesinde verim ve özellikle ürün kalitesinin çok iyi olduğu söylenemez” dedi.
Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yağışların azalmasının tarımsal kuraklığı gündeme getirdiğini de dile getiren Sezer, “Bölgemizde, bitki yetiştirme döneminde yağışların az oluşu sulamayı kaçınılmaz kılmaktadır. Uygun şekilde planlanıp işletilmeyen damla sulama sistemlerinde su kayıpları çok büyük boyutlarda olmakta ve bunun sonucunda damla sulama sistemleri su kullanımı bakımından diğer sulama yöntemleri ile neredeyse aynı olmaktadır. Ayrıca kalitesiz sulama suyu kullanımı ve fazla sulama yeraltı su kaynaklarımızın azalması yanında toprak kök bölgesinde tuzlanmayı da doğurmaktadır. Bu da tarımı büyük ölçüde etkilemektedir” diye konuştu.
Tarımın iklim şartlarına bağlılığını azaltacak çalışmalarda sağlanacak başarının, aynı zamanda istihdam sorununa da olumlu yönde katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Sezer, “İlçenin 1 milyon 500 bin dekar tarım arazisinin, yaklaşık 420 bin dekarı kooperatiflere ve özel şahıslara ait kuyulardan sulanmaktadır. Bir milyon dekar arazi sulanabilir özellikte olup sulamayı beklemektedir. 244 bin dekar arazide sulanamaz özelliktedir. Karapınar’da ekilebilen alanların her yıl yaklaşık 600 bin dekarı nadasa bırakılmaktadır. İşte bu ve benzeri problemleri yerinde tespit edip çözüm getirmek için Karapınar Ticaret Borsası olarak, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bayram Sade başkanlığında eğitim programları düzenledik. Fakültenin Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, ‘Bitki yetiştirme teknikleri’ Bitki Koruma Bölümü’nden Doç. Dr. Nuh Boyraz, ‘Hastalıklarla mücadele’  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zengin, ‘Bitki besleme ve gübreleme teknikleri’ Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin, ‘Basınçlı sulama teknikleri’ alanlarında çiftçilerimize eğitim verecek” diyerek konuşmasını bitirdi.
ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri