Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve yağış eksikliğinin hububat ekimi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bayraktar, yaz aylarında yağışların geçen yıla oranla %30, mevsim normallerine göre ise %9 azaldığını belirtti. Ekim ayında da yağışlarda %26’lık bir düşüş yaşandığını kaydeden Bayraktar, bu nedenle buğday ve arpa ekiminin bölgelerde 20 gün ile 1 ay kadar ertelendiğini ifade etti. Kuraklık sebebiyle pek çok çiftçinin hububat ekimi yapamadığına değindi. Bayraktar, tarımın doğrudan iklim koşullarına bağlı olduğunu vurgulayarak iklim değişikliğinin tarımsal verimliliği tehdit ettiğini belirtti.
"İKLİM KRİZİ TARIMDA VERİMİ DÜŞÜRÜYOR"
Bayraktar, iklim değişikliğinin yağış düzenini bozduğunu ve tarımsal üretimde doğal afetlerin arttığını ifade etti. Bu durumun çiftçilerin verim düşüklüğü, maliyet artışı, ürün kalitesinde azalma ve bitki hastalıkları gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açtığını belirtti. Bayraktar, ayrıca artan nüfusun sağlıklı gıdaya erişimini zorlaştıran kuraklık tehlikesine karşı acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.
SU KITLIĞI KAPIDA: 2025’TE 3 MİLYAR İNSAN SU SIKINTISI ÇEKECEK
Bayraktar, iklim değişikliğinin en önemli etkilerinden birinin su döngüsü üzerinde olduğunu ve bilimsel çalışmaların 2025 itibarıyla dünya genelinde 3 milyardan fazla insanın su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye’de tarımda kullanılan su miktarının toplam su tüketiminin %77’sini oluşturduğunu belirten Bayraktar, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi sağlanmadığı takdirde ülkenin su stresi altında kalacağını ifade etti. Sulama altyapısının tamamlanmamış 1,4 milyon hektarlık bir alanın bulunduğunu hatırlatan Bayraktar, sulama yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.