Tarımda öncü oldu

Çumra ilçesinde tarım alanında yapılan ciddi çalışmalar ilçenin kültür yönünden olduğu kadar tarım alanında da ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamaya devam ediyor

Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı, tarım alanında yaptıkları başarılı yatırımlarla ilçe çiftçisinin rahat bir döneme girdiklerini söyledi. Yazıcı, Çumra’nın en büyük alternatifi olan şeker pancarından sonra değişik tarım ürünleri yetiştirilmesi ile de adını tüm Türkiye’de duyurduğunu söyledi. Çumra’da hayata geçirdikleri binlerce dönümlük elma bahçeleri ve fidan üretimi ile bölgede büyük bir boşluğu doldurduklarını ifade eden Yazıcı, en büyük sevinçlerinin ise akılcı bir çalışma ile kavunu yeniden Çumra’ya kazandırmak olduğunu söyledi.
Yazıcı, Şeker pancarından sonra alternatif tarım ürünlerinin başında fasülye geldiğini de hatırlatırken, “Özellikle kuru fasulye üretimi çok önemli. Türkiye’nin dört bir yanında tüketilen kuru fasulye ihtiyacının yüzde 40’ından fazlası Çumra’dan tedarik ediliyor. Bu bizim için önemli bir rakam. Ancak bunun tanıtımı ve Pazar ağının genişletilmesi için yeteri kadar çalışma yapılmadı. Çumra kavununda olduğu gibi bizler Çumra fasulyesi ve Çumra patatesini de marka ürün haline getirmek zorundayız. Bununla ilgili gerekli girişimlerimizi yaptık. İlgili birimler ile müşterek çalışıyoruz. Bu ürünler bizim için gerçekten büyük bir potansiyel.  Bizim bir başka önemli projemiz ise geçmiş yıllarda yaşadığı bir olumsuzluktan dolayı üretimi durdurulan kavunun yeniden değer kazandırılması ve kavunumuza iade-i itibarı sağlamak. Bunu da başarmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.
Yazıcı, son birkaç yıl içerisinde elma üretimine büyük ağırlık verdiklerini söylerken, “Köylere hizmet götürme birliği ile yapılan çalışmalar sonunda 70 bin ağaçlık meyve bahçesi oluşturuldu.  Bahçenin yanı sıra 300 bin civarında fidan üretiyoruz. Ve bu bahçelerde 50 civarında mevsimlik işçi istihdam ediliyor. Meyvecilik açısından örnek bir yatırım olan bu projede yaklaşık 500 dönümlük bir alan değerlendirilirken bu imkandan çok sayıda çiftçi kardeşimiz yararlanıyor. Bu çalışmanın meyvelerini almaya başladık ve ürünlerini değerlendiriyoruz. Bu bahçelerde Kaymakamlık tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi ailelerden oluşan yaklaşık 100 civarında mevsimlik işçi istihdam ediliyor. Okçu beldesinde 104 dekarlık alanda tam bodur meyve bahçemiz mevcut olup,4 çeşitte 23 bin 636 adet meyve ağacı vardır. Yine Okçu beldesinde 65 dekar alanda meyve bahçemiz mevcut olup, 2 çeşitte toplam 12 bin 182 adet meyve ağacı vardır. İçeriçumra beldesinde ise tüm çeşitlerden oluşan adaptasyon bahçesinde 3 bin adet meyve ağacı bulunmaktadır. Tüm meyve ağaçlarından elde edilen yaklaşık 200 ton elmanın iki yıllık satışından gerçekleşen ürün geliri 2007–2008 yılında 200 bin TL’yi aştı. Yine aynı mevkide mevcut fidanlıklarımızda klonlu anaç fidan üretilerek bunların satışından 2007–2008–2009 yılı içerisinde yaklaşık 150 bin TL gelir elde edildi” diye konuştu.
ÇUMRA PANCARI
Çumra, Ülkemizin önemli şekerpancarı üretim yerlerindendir. Ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük ve en modern Şeker Fabrikasının da ilçemizde bulunması şekerpancarı tarımını önemli bir üretim faaliyeti haline getirmiştir.
İlçemizde yaklaşık 5 bin çiftçi tarafından 150 bin dekar sahada şekerpancarı ekimi yapılmaktadır. İlçemizin şekerpancarı üretim miktarı ise 1 milyon tonun üzerindedir. Ülkemizde şekerpancarı üretim sahasının yüzde 5’i Çumra’mızda bulunmakta olup, üretimin ise yüzde 7’sini karşılamaktadır.
Üretilen şekerpancarı ilçemizde bulunan şeker fabrikasında, şeker, sıvı şeker, çikolata, şekerleme ve bio-etanol gibi ürünlere dönüştürülmekte ve ülkemize önemli bir katma değer kazandırmaktadır.
ÇUMRA  KAVUNU
Ülkemizde kavun denilince akla gelen ilçelerden biridir Çumra. Kırkağaç ile birlikte Çumra kavunu hemen her yerde bilinir. Çumra’da halen kavun yetiştiriciliği bir ara duraklamıştı. Şimdi yeniden önemli bir yer tutmaktadır. İlçemizde yaklaşık 3.500 dekar sahada 20 bin ton kavun üretimi yapılmaktadır.
ÇUMRA FASULYESİ
Çumra Ülkemizin önemli bir kuru fasulye üretim bölgesidir. Bilindiği gibi Ülkemizin kuru fasulye üretiminin yüzde 40’a yakının tek başına Çumra ilçesi karşılamaktadır.
İlçemizde yaklaşık 2 bin 500 çiftçi ailesi 60–70 bin dekar sahada 25 bin ton kuru fasulye üretimi yapmaktadır. Dermason, Battal, Çalı, Horoz, Şeker, Sıra ve Kanada gibi farklı çeşitlerin yetiştirildiği ilçemizde, kuru fasulye lezzeti ve aroması ile bilinmektedir.
ÇUMRA'DA  LALE
Lale, bizim lalemiz, Türk kadar asil çiçek. Tarihimizde bir döneme ismini veren, ancak sonradan Hollanda ile anılan çiçek. Çumralı bir hemşerimizin desteği ile Çumra’da yeniden hayat buldu. Bugün Çumra, Orta Asya’nın ve Ülkemizin Lale soğanlarını üretmektedir. Asya Lale ismiyle bilinen şirket,  yıllık 30 milyon/adet lale soğanı üretim kapasitesi ile şimdi Türkiye'nin en büyük ve tek çiçek soğanı üretim alanına sahiptir.
Lale soğanının yanında birçok soğanlı çiçek türünü de yetiştiren şirket, Üretilen lale soğanlarını başta Azerbaycan olmak üzere birçok Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediliyor. Üretimin büyük bir kısmını ise iç pazarda satılmaktadır.
ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri