Tarımda kullanılan GES'ler kesintisiz sulama ve enerji verimliliği sağlıyor

Tarımda şebeke elektriği yerine güneş enerjisi santrallerinin (GES) kullanımı, enerji ve su kaynaklarında verimlilik sağlarken arazilerin kesintisiz sulanmasına imkan veriyor.

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin temini kapsamında şebeke bağlantısı olmayan sulama sistemlerinde GES kullanımı, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun geçen haftaki gündem maddeleri arasında yer aldı.

Sulama tesislerinin enerji ihtiyacının, içme suyu amacı taşımayan baraj ve göletlerin rezervuarlarında kurulacak GES'ten karşılanmasına yönelik çalışmalar ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan yatırımlar istişare edildi.

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, AA muhabirine, tarımsal sulamada kullanılan şebeke elektriği yerine, uzaktan erişim cihazlarıyla kontrol ve takip edilebilen güneş enerjisi sistemlerinin tercih edilmesinin enerji ve su kaynaklarının doğru kullanılmasına imkan sağlayacağını söyledi.

Sarvan, GES'li tarımsal sulama sistemleri ile kesintisiz sulama yapılabileceğini vurgulayarak, "Tarımda kullanılan GES'lerle kuyu, akarsu ve havuz gibi kaynaklardan su iletimini sağlayan motorların elektrik ihtiyacı güneş panellerinden karşılanıyor. Söz konusu sistemler, solar sulama sistemleri olarak da adlandırılır. Bu sistemler, damlama, yağmurlama ve salma su grubu sistemlerinde kullanılabiliyor." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri