Tarım sigortası şart

Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğrencileri tarım sigortasını uygulamalı olarak yaptı. Uygulamalı tarım sigortası dersinde Yönet Sigorta Genel Müdürü ve Ziraat Mühendisi Sevim Yönet, tarım sigortasının önemini anlattı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Zeki Bayramoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mithat Direk, Öğretim Görevlisi Arzu Kan, Aysun Yener ve Tarım Ekonomisi 3. sınıf öğrencilerinin katıldığı ve Kule Site Sini Restaurantta gerçekleştirilen uygulamalı tarım sigortası dersinde Sevim Yönet, tarım sigortası hakkında öğrencilere bilgi verdi. Tarım nüfusun temel ihtiyaç maddelerini üreten bir kesim olması nedeni ile tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Yönet, “Tarım sektörü diğer sektörler içerisinde doğal, ekonomik, sosyal ve kişisel risklerden en çok etkilenen sektördür. Bundan dolayı tarım üstü açık fabrikaya benzetilir. Tarım makro ekonomik açıdan stratejik olarak desteklenmesi ve uzun vadeli politikalarla yönlendirilmesi gereken bir sektördür. Tarımda, teknik tedbirler ile önlenmesi mümkün olmayan riskler sık sık görülmekte ve çiftçiler için her yıl büyük felaketlere neden olabilmektedir. Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, ancak tarım sigortaları uygulamasıyla bu felaketlerin neden olduğu zararlar karşılanabilir” dedi.

ZARARLARI EN AZA İNDİRİYOR

Gelişmiş ülkelerin yıllar önce başlatmış oldukları tarımda risk yönetim teknikleri uygulamaları ve alt yapı çalışmaları sonucu doğa olaylarının büyük ölçüde afet olmaktan çıkarıldığını belirten Yönet, “Bu ülkeler kendi doğal, sosyal, temel ekonomik yapılarıyla tarım politikaları dikkate alınarak bilinçlendirilmiş tarım ürün sigorta sistemlerini kurmuşlar ve böylece çiftçilerinin çok az bir masrafla zararlarını karşılayarak muhtaç oldukları ekonomik ve sosyal güvence kavuşmaları sağlanmıştır. Sigortadan amaç sigortalının net varlığında bir azalma meydana gelmesini önlemektir. Bunun için sigorta sektöründe oluşan yığın hasarları karşılamak için her ülkede çeşitli şekillerde devlet desteği yapılmaktadır. Ülke tarımındaki teknolojik gelişmelere karşın kontrol edilmeyen doğal afetlerin sebep olacağı ürün ve hayvan kayıplarından doğan zararlar tarım sigortaları vasıtasıyla karşılanabilirler” diye konuştu. Tarım sigortası dersi, günün anısına çektirilen toplu fotoğraf ile sona erdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri