Tarım Planı, yılda 1,1 milyar TL kazandıracak

Konya Valiliği öncülüğünde, tarımla ilgili kesimler bir araya gelerek, su ve tarımla ilgili sorunların kökten çözümü için Tarım Eylem Planı hazırladı.
Konya Valiliği öncülüğünde, Konya milletvekilleri, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Selçuk Üniversitesi ve Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere tarımla ilgili kesimlerin bir araya gelerek ortak çalışma sonucunda oluşturulan ''Tarım Eylem Planı'' tamamlanma aşamasına geldi. 
Henüz taslak aşamasında olan eylem planının ilk bölümünde, bölgenin su potansiyeli, tarımsal sulama durumu, ruhsatsız yer altı kuyuları, tarımsal üretim ve organik tarımsal üretim ile tarımsal desteklemeler konusunda bilgiler yer alıyor. 
Eylem planının ilerleyen bölümlerinde de doğal kaynaklar ve ekolojik dengenin kaybolduğu, göl ve barajlarında su miktarlarının azaldığı, arazi toplulaştırma çalışmalarının yetersiz kaldığı, bilinçsiz su kullanımının yaygınlaştığı, tarımda üretim planlamasının olmadığı gibi Konya'nın temel tarımsal sorunlarına dikkat çekiliyor. 
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 5 AYAKTA TOPLANDI
Planın ''Çözüm önerileri'' kısmında ise KOP ve kapalı havza illeri tarım eylem planının oluşturulması önerilerek, bu öneriler 5 'ayak' altında özetleniyor. 
1. Ayak'ta Konya Ovaları Projesi'nin bir an önce bitirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve DSİ 4. Bölge Müdürlüğüne gerekli ödeneklerin planlandığı gibi aktarılması gerektiği belirtiliyor. 
Buna göre, KOP projeleri için DSİ'ye 2009-2013 yılları arasında 2 milyar 272 milyon 836 bin 177 TL ödenek ayrılması gerektiği, 2014-2023 yılları arasında da 3 milyar 927 milyon TL'ye ihtiyaç duyulduğu, bu ödeneklerin zamanında sağlanarak projenin tamamlanması halinde de 100 bin kişiye istihdam sağlanabileceği, yılda en az 600 milyon TL milli ekonomiye kazandırılabileceği vurgulanıyor. 
Eylem Planının 2, 3 ve 4. ayaklarında ise arazi toplulaştırması çalışmaları ve tarla içi geliştirme hizmetlerinin hızlandırılması gerektiği, basınçlı kapalı sulama sistemleri alt yapısının oluşturulması ve ağaçlandırma, toprak verimlilik haritaları, toprakların iyileştirilmesi, yüzde 50 çiftçi katılımlı modern sulama sistemleri destekleri, kuru tarımın rehabilitasyonu ile çiftçi eğitimleri çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerektiği anlatılıyor. 
Eylem Planının 5. ayağında ise ''Köyüme dönüyorum'' organize bitkisel ve hayvansal organik üretime geçiş projesi alt yapı desteği, ulusal organik tarım enstitüsü veya araştırma merkezinin kurulması, endemik tür ve yerel çeşitlerin korunması için Konya Botanik Bahçesi'nin oluşturulması gibi konuların önemine işaret ediliyor. 
EKONOMİYE GETİRİSİ YILLIK 1 MİLYAR 143 MİLYON TL
5 yılda yapılması gerekenlerin 5 ayak altında toplandığı bu eylem planında, toplamda 5 yıllık maliyeti 4 milyar 915 milyon TL'yi bulan önerilerin gerçekleşmesi halinde, ülkenin kazancının yıllık 1 milyar 143 milyon TL olacağı belirtiliyor. 
Bu hesapla da eylem planı çerçevesinde yapılan yatırımların geri kazanımının da 4.3 yılda sağlanabileceği vurgulanıyor. 
Tarım Eylem Planı'nın editörlerinden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, şu an taslak olarak hazırladıkları eylem planının tamamlanma aşamasına getirildiğini söyledi. 
Babaoğlu, eylem planı taslağının, kurumlar arasında çok geniş bir işbirliği ve katılımla hazırlandığını, bunun bile önemli bir başarı olduğunu bildirdi. 
Eylem planını tamamlandıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı ve Başbakanlığa ileteceklerini dile getiren Babaoğlu, ''Konya, son yıllarda sağladığı gelişmelerle bunu hak etti. Hazırladığımız bu eylem planı mutlaka hayata geçirilmeli. Umuyoruz ki bu plan, yetkililere teslim ettikten sonra devletin resmi programına girecek ve yatırımlar hızla gerçekleşecek'' diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri