Tarım alt yapımızı iyileştireceğiz

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ziyaretinde konuşan Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KOPa dış havzalardan su getirmek için çalıştıklarını söyledi

Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Konya’ya geldi. Ankara Yolu Birlik Parkı’nda coşkuyla karşılanan Bakan Davutoğlu ilk olarak Kalkınma Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti.

KOP İdaresi'nde 2 saate yakın kalan Davutoğlu, İdare Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu'ndan idare faaliyetleri, bölge yatırım projeleri ve hazırlanmakta olan KOP Eylem Planı hakkında brifing aldı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Kerim Özkul, Mustafa Baloğlu, Mustafa Akış, Hüseyin Üzülmez, Gülay Samancı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun da katıldı. 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Konya Ovası Projesi; Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan 65000 km2'lik KOP Bölgesi'nde yatırımları yerinde koordine ederek bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan, Sayın Başbakanımız ve Hükümetimizin makro bir projesidir. Bu amaçla 2011 Yılında KOP Bölge Kalkınma İdaresi kurulmuştur. Bu fırsat bölgenin kalkınması için yerelde iyi değerlendirilmelidir' dedi.

Bölgenin ve Konya’nın kalkınması için İdare'nin hazırlayıp Kalkınma Bakanlığına sunacağı KOP Eylem Planı’nın büyük önem taşıdığını belirten Davutoğlu, tüm yerel aktörlerin KOP İdaresi ile işbirliğine açık olması gerektiğini vurguladı. Toplantı sırasında Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı’yı da arayarak KOP Bölgesi’ne dış yatırım anlamında İdareyle proje işbirliği yapmaları hakkında görüştü.

GAP Bölgesi'ne benzer şekilde 3 milyon hektar alan tarım arazisi olan KOP Bölgesi'nin Türkiye'de en az yağış alan ve su potansiyeli en düşük bölge olması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığının bölgeye dış havzalardan su getirme projelerini desteklediğini ifade eden Davutoğlu, 'Bölge tarım alt yapısı öncelikli olarak iyileştirilecektir. Bu amaçla; Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve İl Özel İdareleri ile eşgüdüm içinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ova kısımlarda yoğun olmak üzere, toplulaştırma ve basınçlı sisteme geçiş projelerini uygulamaya başlamıştır. Yoğun göç veren kırsal dağlık alanlardan göçün önlenmesi amacıyla bu alanları sulama imkanına kavuşturacak küçük sulama projelerine Kalkınma Bakanlığınca 2 yıldır ödenek sağlanmaktadır. Eylem Planıyla tüm tarım projeleri artırılacak ve hızlandırılacaktır.' dedi. 

Bölgeyi Türkiye'nin bir iletim-bağlantı merkezi haline getirerek dönüştürme yolunda bölge ulaştırma alt yapısının geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Davutoğlu, Ankara-Konya Yüksek Hızlı tren hattından sonra Kapadokya-Aksaray-Konya-Antalya tren hattı planlamalarının başladığını, 'Konya-Karaman-Mersin lojistik hattının da geliştirilerek bölgenin diğer bölgeler ve dış dünyaya açılmasının önemine dikkat çekti. Bu amaçla yerelde KOP İdaresi, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri, Merkezde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'yla çalıştıklarını, yakında Mersin'de konuyla ilgili bir çalıştay yapılacağını' belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri