Ahlak; Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kuralları diye, sözlükte kelime manası olarak geçmektedir.
Tarımla ilgili yazıları okumaya alışan okurlarımız:
Acaba? Tarım Ahlakı da ne yin nesi? Diye soru akla gelecektir.Mutlaka
Ticari ahlak var.Demokrasi ahlakı var;Siyasi ahlak var da, Tarım ahlakı neden olmasın?
Toplum olarak ahlak sadece güncel yaşamda değil hayatın her kademesinde olması gerekmektedir.
Bu köşemizde tarım ahlakını yazma kararımız; Günümüz de gıda da tarımda uygulanan uygulamaların üretimden tüketime kadar tarımın her safhasında işin içerisinde bulunan kişi ve kuruluşların,yapmış oldukları işlerin ahlakla bağdaşıp bağdaşma ma noktasında fikirlerimizi beyan ederek okurlarımızın tarım ahlakı noktasında düşüncelerine yön vereceğimiz yönünde olacaktır.
Üretici aylar bekliyor,ürünleri para etmiyor.tüketici ise pazarda markette tarladaki fiyattan kat kat yükseğe alıyor.Nerede kaldı ahlak?
Sebze meyve üretiminde söz sahibiyiz ama maalesef üretici ile tüketici arasındaki fiat farkı 2-3 kat.nerede ahlak?
Hayvan sap yiyor saman yiyor,çer çöp yiyor,az-çok kalitesine göre bembeyaz sütü insanoğlunun hizmetine sunuyor.Ama insanoğlu ne yapıyor? en basiti; su karıştıryor,Süt ve süt ürünleri üretiyor.Bakıyorsunuz adını duymadığımız hile Örnekleri,et süt ürünlerinde karşımıza çıkyor.Nerede ahlak?
Bütün bu ve buna benzer olumsuzlukların yaşanmaması için tarım ahlakı ve kültürü oluşmalıdır.tarım ahlakı ve kültürü insanlarda toplumlarda yerleşmez ise,piyasa dengeleri alt üst olacak.zarar eden insanlar olacak,kaos bile çıkabilmesi mümkün hale gelecektir.
Tarım ahlakı olgunlaşmadığında günümüzdeki gibi
Üretici ürettiği ürünü değerinde satamayacaktır. Aracılar organizatörler, istediği gibi piyasa ile oynayacak , Tüketici her zaman ürünü pahalı alacaktır Üretici, ürünlerini, borçlarını ödeyebilmek için hemen paraya çevirmesi gerekiyor. Bu fırsatı maalesef aracılar değerlendirmektedir .Ürünü istediği fiyata alıp istediği fiyata satacaktır. Dinimizde ise; ihtiyaç olan ürünlerin stoklanıp fahiş fiyata satmanın caiz olmadığı, Haram olduğu belirtilmektedir
Tarım ahlakının yerleşebilmesi için
Üretici Ahlakı: Mal ve hizmet Arzeden tüccar, esnaf, sanayici, vb. kimselerin çalışanlarına, müşterilerine, pay sahiplerine, topluma, doğaya ve çevreye karşı olan ahlaki sorumlulukları bulunmalıdır
Tüketici Ahlakı: Tüketiciler ürünleri çevreyi kirletmeden tüketmelidirler.Haklarını aramalı İsraftan kaçınmalıdırlar.
Yönetim ve Organizasyon Ahlakı: Müteşebbislerin organizasyon içerisinde çok özel ahlaki görev ve sorumlulukları vardır. Organizasyon sahipleri çalışanlara oranla daha fazla sorumluluklara sahiptir. Müşterilerine, tedarikçilere, pay sahiplerine, çevreye, topluma karşı çok önemli ahlaki sorumlulukları bulunmalıdır.Kazanç kendi için değil insanlık için olmalıdır
İşçi Ahlakı: Çalışanların da çalıştıkları kuruma karşı dürüst, firmanın mallarına zarar vermeden çalışmaları, gereksiz izinden kaçınmaları gibi ahlaki sorumlulukları vardır. Çalışanlar verimliliklerini ortaya koymalı, firma müşterilerine, firma çalışanlarına karşı saygılı olmalıdır.
Meslek Ahlakını şu sözler çok güzel anlatmaktadır.
Kaybetmeyi , ahlaksız bir kazanca tercih et. İlkinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer. Bazı idealler o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olman bile zafer sayılır. Bu dünyada bırakacağın en büyük miras dürüstlüktür (Xsentlus).Denildiği gibi,umarım tarım ahlakı ülkemizde yerleşir.Kazançlı olan yine ülkemiz olacaktır.