Tarihin seyrini değiştirdi

Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Selçuk Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından, Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti 'Selçuklular-Haçlılar Sempozyumu' düzenlenecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çok sayıda akademisyenle birlikte sempozyum hakkında Novotel'de basın toplantısı düzenledi. Sempozyum ile ilgili konuşan Tahir Akyürek, Haçlı Seferleri'nin insanlık tarihinin seyrini değiştirdiğini belirterek, "Seferler, Hıristiyan ve Müslüman toplumlar arasında etkisi uzun yüzyıllar devam edecek bir nefretin oluşmasına neden olan siyasi ve dini bir harekettir. Haçlılar ile en büyük mücadeleyi Selçuklu Sultanları verdi. 12. yüzyıl boyunca Anadolu tarihi Selçuklular ile Haçlılar'ın kanlı savaşlarına sahne oldu. Ayrıca Anadolu'yu geçebilen Haçlılar Suriye bölgesinde Büyük Selçuklu Sultanları komutanları ile karşılaştılar. Fakat her nedense şimdiye kadar Haçlılar denince sadece son aşamasındaki Selahattin Eyyubi'nin mücadeleleri ön plana çıkmış, adeta Selçuklular bilinçli ve bilinçsiz göz ardı edilmiştir. Selçuklular her ne kadar ilk Haçlı saldırıları karşısında başarısız olsalar da, sonraki dönemlerde yapılan seferlerde gösterdikleri üstün gayret, diğer İslam devletleriyle gerçekleştirdikleri birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde Anadolu'da İslam ve Türk kültürünün kalıcı olmasını sağlamışlardır. 2016 yılının Haçlı seferleri çağrısının 920. yılı olması münasebetiyle Selçuklular-Haçlılar teması bu sempozyumda bütün yönleriyle ele alınacak. Mücadeleler, Doğu-Batı ilişkileri ve etkileşimi, algılar, kaynaklar, imajlar, etkileri bütün yönleriyle incelenecek" diye konuştu.

KONYA SELÇUKLU'YU SAHİPLENİYOR

Sempozyum hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de, sempozyumun kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Selçuklu tarihini iyi bilen tarihçi sayısının az olduğuna dikkat çeken Şahin, Haçlı Seferleri'nin Anadolu'da Türk varlığına son vermeyi ve İslam dinini yok etmeyi amaçladığını kaydetti. Selçuklu'nun verdiği gayretin bilinçli olarak gözardı edilmesine tepki gösteren Rektör Şahin, Selçuklular 240 yıllık bir süre zarfında hem Haçlılarla mücadele ettiğini hem de medeniyet kurduğunu söyledi. KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise, sempozyumun önemine vurgu yaparak sözlerine başladı. Konya'nın Selçuklu tarihini sahiplendiğini ifade eden Sade, "Selçuklu bir yanda Haçlılar ile mücadele ediyor bir yanda da medeniyet inşa ediyor. Medreseler, hanlar, saraylar camiler inşa ediyor. Tarihe damga vuruyor. Bugün biz de hem oyunları bertaraf edeceğiz hem de yeni bir medeniyet inşa edeceğiz" sözlerini kullandı.

17 YABANCI BİLİM İNSANI KATILACAK

SÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Selçuklu Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci ise, şehri yönetenlerin Selçuklu tarihinin daha iyi bilinmesine destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Demirci, Avrupalılar 600 bin kişilik orduyla geldi. Sadece 70 bini dönebildi. Dolayısıyla büyük kayıp verdiler. Konya Haçlı Seferleri nedeniyle başkent oldu. Seferler hakkında Avrupa'da 17 kongre gerçekleştirildi, biz ise üçüncüsünü gerçekleştireceğiz. İlkini 2005, ikincisini 2011 yılında gerçekleştirmiştik.  Sempozyuma 90'ın üzerinde bildiri sunuldu. Farklı ülkelerden 17 bilim insanı sempozyuma katılacak. Ülke içinde 40 farklı üniversite destek verdi. Selçuklu tarihi hakkında insanlarımız çok az şey biliyor. Selçuklu tarihinin tüm yönleriyle ele alınması için böyle çalışmaları geleneksel hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. Sempozyum 8-10 Nisan tarihleri arasında Dedeman Otel'de gerçekleştirilecek.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri