Tarihin olduğu kadar tarımın da başkenti

9 bin yıllık Çatalhöyük tarihi ile adını tüm dünyada duyurmayı başaran Çumra, tarım alanında yakaladığı başarı ile Türkiyenin gözbebeği oldu.
5 yıl önce Çumra’da Ali Yetgin tarafından kurulan Asya Lale Tesisleri lale ekimine ara verilmesinin ardından üretimlerini diğer tarım ürünlerine yönlendirdi


Çumralı iş adamı Ali Yetgin tarafından Çumra İlçesi'nde kurulan Asya Lale Tesisleri tarım, altyapı müteahhitliği ve sanayi alanında verdiği hizmetler ile adından söz ettirmeye devam ediyor.  Çumra’da tesislere yaptığımız ziyarette çalışmaları hakkında bilgi veren Ali Yetgin, lale üretimine ara verilmesinin ardından diğer tarım ürünlerine yöneldiklerini söyledi. Yetgin, “1996 yılında Hollanda’ya yaptığım bir iş gezisi sırasında tesadüfen görmemin ardından başlayan lale tutkum bugün 55 ayrı renkte yıllık 30 milyon adet üretim ile zirveye ulaştı. Şirketimiz bu sektörde kullanmış olduğu son teknoloji, dikim, söküm, otomatik sayım ve paketleme makineleri ile ülkemizde çiçek soğanına olan talep arttığı takdirde yıllık 50 milyon kapasitesine çıkabilir” dedi.
Yetgin, lale ekiminin sona ermesinin ardından lale soğanlarının temizlenme işine başladıklarını da dile getirirken, “Ekim ayında laleleri ekiyor, mayıs ve haziran aylarında söküp depomuza istifliyoruz. Lale soğanlarımız makinelerde çeşitli aşamalardan geçtikten sonra pislikleri temizleniyor, numaralanıyor ve sayım makinesinde sayıldıktan sonra soğuk hava deposunda saklanıyor. Ekim ayına kadar bekletiyoruz. Yazın ekeceğimiz yeni çeşitleride bu dönemde ekmeye başlıyoruz. Yıllık üretimi 30 milyona yaklaşan lalelerin bir kısmını satıyor bir kısmını tohumluk olarak ayırıyoruz. Aslında 100 milyona kadar üretim kapasitemiz var. Ancak, talebin az olması ile sınırlı tutuyoruz. Satışlarımızın yüzde 30’u belediyeler, yüzde 40’ı seralar, yüzde 20’si de peyzajcılara yönelik” diye konuştu.
Satılmayan lale soğanlarının kendilerine maddi külfet sağlamadığını da dile getiren Yetgin, “ Toprakta beklettiğimiz lale soğanı bir sonraki yıl iki tane verebiliyor. Lale üretiminde sürekli olarak Hollanda ile bağlantılı çalışıyoruz. Arazide kontrol müdürlerimiz denetim yapar. Yeni çeşitler getiririz, orada olmayan çeşitler buradan oraya gider. Hollandalıların özellikle söylediği konu bizim burada yetiştirdiğimiz lalelerin onların ürettiklerinden daha kaliteli ve Hollanda Lale Birliği’nin dediğine göre lale gerçek rengini Türkiye’de alıyor” diyerek bu alanda yakaladıkları başarıdan gurur duyduğunu söyledi.
Asya Lale olarak bu yıl ‘İyi tarım’  uygulamasına geçtiklerini de hatırlatan Yetgin, konservelik mısır, cipslik patates ve farklı bir tohuma sahip olan bal kabağı yetiştirerek bu alanda da bir ilke imza attıklarını belirtti. İngiltere’den gelen büyük bir şirketin değişik bir türü olan bal kabağının üretimi için kendi şirketlerini ve Çumra toprağını seçtiğini de özellikle vurgulayan Yetgin, “Biz ilk kez deneme aşamasında ürettiğimiz bu kabağı sözleşmemiz gereği sadece İngiltere’ye satıyoruz. Bu kabakların en önemli özelliği tereyağı gibi olmasıdır. Ülkemizde tatlı olarak tüketiliyor. Konya’da ve Türkiye’de bu kabak türünü ilk kez biz ürettik. Büyük ve yuvarlak yerine şekil olarak ince ve uzundur. İstanbul’da bir firma bizi tavsiye etmiş. İngiliz ziraat mühendisleri buraya geldi. Arazi yapımıza baktı, toprağımızı inceledi ve onlar için değişik bir tat olan bal kabağını burada yetiştirme kararı aldı.  Şu an 150 dönüm kadar ektik. Ürün daha sonra özel kasalarla İngiltere’ye gönderilecek. Bu bizim olduğu kadar Çumra yöresi içinde alternatif bir ürün Çünkü İngilizler binlerce dönüm arazide üretim yapmak istiyor. Bu da Çumra için büyük bir şans” dedi.
Çumra’da tarımın ne yazık ki yıllardır yerinde saydığını üzülerek gözlemlediğini belirten Yetgin, “Çumra tarımda ilerliyor ancak eksikleri çok. Araziler bütünleşmeden, kaliteli tohum vermeden ve halka bedava damlama borusu dağıtılmadan Çumra tarımda önemli bir mesafe kat etmez. Televizyonlarda açık oturumlar yapılıyor ama bu dediğim noktalara hiç yaklaşılmıyor. Devletin vereceği en büyük destek bu üçü olacaktır” diyerek hükümetin bu konuda gereken adımı atmalarını istedi.
Konuşmasının sonunda yüzlerce kişiye iş istihdamı sağladığını da belirten Ali Yetgin, “Şirketimiz bugünkü konumuna kendi çabalarıyla ulaşmıştır. Devletten hiçbir destek almadan yerli lale soğanını tercih ederek başta Konya ve İstanbul olmak üzere Kocaeli, Bursa, Antalya, Kayseri ve yüzlerce ilçe ve belde belediyeler ile peyzaj firmaları çevre düzenlemesi yapan firmalar, kesme çiçek ve saksılı çiçek üretimi yapan üreticilerimizin de arasında bulunduğu saygın bir müşteri portföyüne sahiptir.
Alternatif ürünlerimiz olarak Türkiye’nin ileri gelen fast food gıda tesislerinde kullanılmak üzere cipslik patates, konservelik mısır, şeker pancarı gibi birçok tarımsal ürün yetiştirilmektedir. Ayrıca Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü denetiminde AR-GE çalışmalarımızla yeni alternatif ürünler, yeni teknolojilerin uygulanması, daha kaliteli ve sağlıklı ürünlerin belirlenmesi, gibi çok yönlü çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri