Tarihin İlk Kilisesi Ayasofya, Orhangazi Camii Olarak Restore Ediliyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde restorasyon çalışmasının devam ettiği Orhangazi Camisi'in 430 lu yıllarda yapılan ilk Ayasofya kilisesi olduğu bildirildi. Kurban Bayramında ibadete açılacağı öğrenilen camiyle ilgili olarak açıklamada bulunan...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde restorasyon çalışmasının devam ettiği Orhangazi Camisi'in 430 lu yıllarda yapılan ilk Ayasofya kilisesi olduğu bildirildi. Kurban Bayramında ibadete açılacağı öğrenilen camiyle ilgili olarak açıklamada bulunan Ereğlili Tarih Araştırmacısı ve Edebiyat Öğretmeni Recep Çetin, Türkiye’deki 9 Ayasofya Kilisesi’nden ilk inşa edilenin Ereğli’de şu anda Orhan Gazi Camisi adını taşıyan yapı olduğunu söyledi.

Ereğli' de yaşayan Edebiyat öğretmeni ve tarih araştırmacısı Recep Çetin, yaptıkları araştırma sonucunda 430 lu yıllarda Roma İmparatoru 2. Theodosius döneminde kilise olarak yaptırdığı inşanın bin 300’lü yıllarda Orhan Gazi’nin Ereğli’yi fethetmesi ile camiye dönüştürüldüğünü söyledi. Çetin açıklamasında "İçinde bulunduğumuz cami, Roma İmparatoru 2. Theodosius döneminde kilise olarak yapılıyor. 2. Theodosius 408-450’li yıllar arasında Roma İmparatorluğu yapmış biri. Caminin duvarında 5. ve 6. Yüzyılda yapıldığı yazılır dışarıdaki duvarında fakat bizim batılı bir araştırmacı yazardan aldığımız bilgiye göre burasının 2. Theodosius döneminde yapıldığıdır. Burasının adı Ayasofya Kilisesi olarak kayıtlara geçmiştir Türkiye’de 9 Ayasofya Kilisesi var. İstanbul ve Ereğli' de ki Ayasofya kilisesini değerlendireceğimiz de göreceğiz ki, İstanbul'da ki Ayasofya kilisesi 537 yılında hizmete açılıyor. Burası da 400 lü yıllarda, biz buna 430 lu yıllar diyebiliriz. Burası İstanbul' da ki Kiliseden camiden 100 yıl önce yapılmış olduğu ortaya çıkıyor. Bu yapının 1600 yıllık olduğunu görüyoruz. Ayasofya kiliseleri İstanbul, Trabzon, İznik ve bunlardan bir tanesi de Ereğli' de yapılıyor" dedi. Çetin, ayrıca caminin minaresinin de Osmanlı döneminde yapıldığını ve değişik zamanlarda yapılan restorasyonlarda buraya dokunulmayarak günümüze kadar orijinal haliyle geldiğini ifade etti. Yaklaşık 500 bin TL’ye mal olan Orhan Gazi Camisi restorasyonunun bir an önce tamamlanarak Kurban Bayramı ile birlikte yeniden ibadete açılması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri