Tarihi kirletiyorlar

Bazı şahıslar şehrin farklı noktalarında bulunan tarihi yapılara sprey boyalarla yazılar yazıyor. Kimi duvarlara tuttuğu takımın ismini kimi de şarkı sözlerini yazıyor. Tarihçiler ise yazıların tarihi binalara büyük zarar verdiğini söylüyor

Tarihi binalar, medreseler, camiler ve çeşmeler, duvarlara yazılan yazılar görüntü kirliliği oluşturuyor. Kimi tarihi yapıların üzerine şarkı sözü, kimi sevdiği kızın, kimi tuttuğu takımı kimi de partisinin ismini yazıyor. Yazıların büyük çoğunluğunu siyasi, küfür ve aşk içerikli sözler oluşturuyor. Yazılar hem tarihi binayı yıpratıyor hem de kirlilik oluşturuyor. Tarihi yerlere yazılan yazıların silinmesi ise büyük uğraş gerektiriyor. Yazılar büyük zahmetler sonucu çıkartılıyor. Temizlik çalışmasında tarihi binaların dokusu ise bozulabiliyor. Tarihi Tantavi Ambarı'nın duvarlarına da çok sayıda yazı yazılmış vaziyette. Tarihi Ambar'ın duvarlarında çok sayıda yazı bulunuyor. Yine aynı şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Karaman Kalesi'nin etrafı sprey boya ile yazılan yazılarla donatılmış vaziyette. Kalenin dışında kimi siyasi propaganda yaparken kimi ise aşkını ilan ediyor.

BAZI YAZILAR SİLİNMİYOR

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz, tarihi yapılara yazılan yazıların duyarlı vatandaşları üzdüğünü, bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti. Yazılarla tarihin yok edildiğine dikkat çeken Karpuz, "Yazılan yazılarla tarihimiz yok oluyor. Bir yanda tarihi yapılar restore ediliyor bir yanda da bazı şahıslar tarihi kirletiyor. Yazılan yazılar zor siliniyor. Bazen silinmiyor. Yazılan yazıların silinmesi için büyük çabalar harcanıyor. Bu yazılar silinirken tarihi eserlere zarar verilebiliyor. Eserlerin estetiği ve tarihi dokusu bozuluyor. Bunu yapanların bir açıklaması olmalı. Eğitimsizlikten bu olaylar yaşanıyor. Aksaray'da Sultan II.Kılıçarslan Kalesi'ni  bakanlık ve yerel yönetim kaç defa restore etti. Ama hala üzerine yazı yazıyorlar. Diğer bir örnek Karaman Kalesi. Karaman Kalesi'ni de yine aynı şekilde restore ettiler. Ama üzerinde yine aynı şekilde sprey boya ile yazılan yazılar bulunuyor" dedi.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞTURUYOR

"Yazılan yazılar görüntü kirliliği oluşturuyor. Oraya giden turistler bu yazılara olumsuz bakıyor. Turistlerin eserlere bakış açısı değişiyor" diyen Karpuz, "İnsanlarımız bu konuda bilinçlendirilmeli. Eğitimler verilmeli. Bu eserler bizim tarihimiz. Bu eserlerimizin atalarımızdan kaldığını onlara anlatmalıyız. İnsanlar bilinçlendirilmediği için bu yazılar yazılıyor. Yerel yönetime bu konuda büyük iş düşüyor. Yerel yönetim çalışma yaparak bu konu da tedbirler alınmalı. Sadece eserler konusunda değil, şehrin her yerinde önlemler almalı. İnsanlar duvarlara ya da eserlere yazı yazacaklarına kağıda yazmayı öğrenmeliler. İnsanlar aşklarını duvarlarda ilan etmemeli. İnsanlar siyasi propagandasını başka yerlerde yapmalı" şeklinde konuştu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri