Tarihi imza atıldı

Türkiye ile Azerbeycan arasında uzun süredir devam eden doğalgaz pazarlığında uzlaşma sağlandı.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Enerji ve Sanayi Bakanı Natig Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne doğalgaz satışı ve taşınmasına ilişkin deklarasyon ile Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ait doğal gazın Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışı ve taşınmasına ilişkin mutabakat zabtını imzaladılar.

İmza törenini ardından basın mensuplarını bilgilendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rakam telaffuz etmekten kaçınarak, "Bunların bir gizlilik yönü var. Bu fiyat konusunda mutabık kaldık. İkinci konumuz 2016 ve 2017'de devreye girecek olan Şahdeniz-2 ile alakalı* Bildiğiniz gibi bu projenin konsorsiyum üyeleri arasında BP, Socar, Statoil gibi firmalar var ve hem fiyatı hem de miktarı ile ilgili konuda mutabakat sağlanmış oldu. 2016-2017 ve 2018'den sonra devreye girecek gaz miktarıyla alakalı mutabakat sağladık" dedi.
Transit geçiş tarifesiyle alakalı konuda da mutabakat sağladıklarını bildiren Bakan Yıldız şunları söyledi:
"Karşılıklı sürülen şartlardan hem Türkiye'de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan, Petkim'i alan Azeri kardeşlerimizin oradaki maliyetleri kurtarmaması sonucunda bir şirket kurulacak. Yine bir Azeri şirketi vasıtasıyla oraya yıllık ihtiyacı karşılayabilecek ve maliyeti kurtarabilecek bir düzenlemeyle beraber Petkim'e gaz verilmesini de ihtiva ediyor. Bunun gibi birkaç konu üzerinde de karşılıklı mutabakat sağlamış olduk. Bunlarla alakalı mevzuatları ve ilgili bakanlar kurulu kararlarını önümüzdeki süreçte düzenlenmiş olacak.
En önemli ayrıntılarından bir tanesi olarak hem Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliği ile alakalı önümüzdeki süreçte ihtiyacın karşılanması, aynı zamanda Avrupa'daki ülkelerin doğalgazdaki arz güvenliğinin karşılanmasıyla beraber Nabucco gibi ITGI gibi birçok projelere kaynak oluşturması açısından da Azeri gazının son derce önemli bir kaynak olduğunu ve bununda önünün bu anlaşmayla beraber açıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Her iki ülke arasındaki kuvvetli ilişkilerin daha da güçlenerek devam etmesini sağlayacak önemli bir anlaşma idi."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri