Tarihi Gelinlikleri Topluyorlar

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü öğretim üyeleri, Türk gelinlik tarihine ışık tutmak amacıyla tarihi gelinlikleri topluyor. İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı...

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü öğretim üyeleri, Türk gelinlik tarihine ışık tutmak amacıyla tarihi gelinlikleri topluyor. İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, öğretim görevlileri Özge Dikkaya Göknur ve Seda Kuleli, 1920’lerden başlamak üzere şimdiye kadar 15 gelinlik topladı. 150’sinin de fotoğrafına ulaştı. Akademisyenler, Türk gelinlik tarihine destek olmak isteyenlerin evlerindeki geçmiş yıllara ait gelinliklere talip olduklarını söyledi.

Projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, İzmir’de gelinlik sektörünün büyük önem taşımasına karşın bu işin tarihçesiyle ilgili yeterli araştırma yapılmadığını gördüklerini söyledi. "Türkiye’de bazı şehirlerimizde gelinlikle ilgili çeşitli sergiler ve müzeler açılmış olmasına rağmen İzmir’de bu alanda eksikliği gördük." diyen Prof. Dr. Adanır, yaklaşık bir buçuk yıl öncelik yakın çevrelerinden olmak üzere gelinlikleri ve özellikle gelin fotoğraflarını toplamaya başladıklarını söyledi. "Bu proje kapsamında şu ana kadar 15 gelinliğe ulaştık. Ulaştığımız fotoğraf sayısı 1920’lerden 1970’lerin sonuna kadar olan süreçte 150 fotoğraf oldu." dedi.

"MODA AKIMLARI YAKINDAN İZLENDİ"

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Görevlileri Özge Dikkaya Göknur da elde ettikleri gelinlikler üzerinde yaptıkları çalışmada, moda akımlarının yakından izlendiğinin ortaya çıktığını söyledi. Göknur, "Moda ve modaların geçişleri, malzemelerin bulunabilmesi, eş değerlerinin karşılaştırılmasına yönelik araştırmalar yaptık. 1940’larda dünya genelinde danteller modaysa ülkemizde özellikle İzmir ve bölgesinde de benzer modaların kullanıldığını gördük. 1950’liler ve 60’larda nakışlar ön plana çıkarken, 1960’lar-1970’lerde daha çok sentetik kumaşların kullanıldığını gözlemledik. Merkezi Avrupa modasıyla eş değerlikte giden bir benzerlik yaşandığını gördük." diye konuştu.

"SANDIKLARDA BEKLEYEN GELİNLİKLER YENİDEN DOĞACAK"

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Seda Kuleli de çalışmanın sonucunda hazırladıkları “Beyaz ve Büyüleyici” başlıklı akademik bildiriyi İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 6. Moda Konferansı’nda sunduklarını ve büyük ilgi gördüğünü söyledi. Araştırmayı sürdürdüklerini ve daha fazla eski dönem gelinliklere ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Kuleli, gelinlik veya fotoğraflarını paylaşmak isteyenlerin İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’ne ulaşabileceklerini ifade etti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri