Tarihi filmlerin vazgeçilmezi

600 yıldır ülkemizde kullanılan yemeni, unutulmaya yüz tutuyor. Yemeni günümüzde, vatandaşlar tarafından yeterince ilgi görmese, dünyaca ünlü tarihi filmlerde yemeni sık sık kullanılıyor

Kulesite AVM'de açılan Geleneksel El Sanatları Şöleni büyük ilgi görüyor. 300 Spartalı, Elegon, Truva ve Harry Potter gibi filmlerde giyilen yemeniler, Türk bir ustanın elinden çıktı. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yemenilere olan ilgi azalsa da, günümüzde yemeniler çeşitli süslerle tekrardan vatandaşların ilgisini kazanmaya çalışıyor. Deriden yapıldığı için, sadece derinin renginde kullanabilen yemeni günümüzde sarıdan, kırmızıya kadar bir çok renkte üretiliyor. Yemeni ustalarının sayısı azalsa da, özellikle Gaziantep bölgesinde açılan kurslarla, bu sanat devam ettirilmeye çalışılıyor. Yemeninin en büyük özelliğinin terletmemesi ve hava akışı sağlaması olduğunu ifade eden 64 yaşındaki yemeni ustası Haydar Kara, "Yemeni eskiden bolca kullanılan bir ayakkabıydı. Kışın sıcak, yazın soğuk tutar ayağı ve en önemlisi de asla ayağı terletmez" diye konuştu.

YAPIMINDA ALIN TERİ VAR

Yemeni ustalığının zor bir meslek olduğunu ifade eden Kara, "Yemeninin malzemesi doğal deri olduğu için yapımı da bir hayli zor. Yemeni yapmak emek ve alın teri ister. Bugün Amerika'da çekilen bir film için, Gaziantep'ten ayakkabı sipariş ediyorlar. Bu da bizlere yemeninin ne kadar önemli bir meslek dalı olduğunu bizlere gösteriyor. İşimizi sabırla ve sevgi ile yaptığımız taktirde, mesleğin zorluğu da yok oluyor" ifadelerini kullandı. Yemeninin özellikleri hakkında bilgi veren Kara, "Kullandığımız deri tamamen doğal bir deridir. Bu nedenle yemeniler terleme, koku, mantar egzama gibi rahatsızlıklar yapmaz. Çünkü derinin yapısını bozabilecek hiçbir kimyasal madde kullanmıyoruz. Yemenin yapımı oldukça zahmetlidir. Bir usta sabahtan akşama kadar 1 ya da 2 çift yemeni yapabilir. Orijinal yemeninin tabanında kil kullanılır. Giyildiğinde ayağın şeklini alıp tamamen ortopedik hale dönüşür. Kil vücuttaki elektriğin atılmasını sağladığı için insanı rahatlatır" şeklinde konuştu.

ESKİDEN TEK RENKTİ

Yemeninin eskiden tek renk olarak üretildiğini hatırlatan Kara, "Yemeniyi eskiden tek renk olarak üretirken, bugün çeşitli renklerde yemeni üretiyoruz. Kullandığımız boyalar doğala özdeş boyalardır. Bugün müşterilerimize 17 farklı renkte yemeni sunuyoruz. Yemeni modern çağın ürettiği ayakkabılar karşısında biraz sönük kalıyor. Fakat günümüzde yemeni çeşitleri artında ve süslemeler de eklenince vatandaşlar da ilgi göstermeye başlıyor. Yemeni için küllerinden yeniden doğuyor, diyebiliriz" sözlerini kullandı. Günümüzde ayakkabıların üretiminde çeşitli kimyasal maddelerin kullanıldığına dikkat çeken Kara, şöyle konuştu: "Bugün üretilen bir ayakkabıyı laboratuarda inceleyin ve ne kadar sağlığa zararlı olduğunu görün. Zaten bir çoğu içerisinde kanserojen madde barındırıyor. Yemeni ise tamamen doğal ve sağlıklı. Normal bir ayakkabıyı alın 3 ay gibi hemen eskir. Ancak yemeni uzun ömürlüdür. Ayakkabı ile yemeni arasındaki bir diğer fark ise, ayakkabıyı uzun süre giyince ayak artık ayakkabının şeklinin alır ve kemiklerde bozulmalar meydana gelir. Fakat yemenide durum tam tersidir. Yemeni giyenin ayağına göre şekillenir. Ben sadece vatandaşlarımdan yemeniyi denemelerini tavsiye ediyorum. Giydikleri zaman ayakkabının ne demek olduğunu anlayacaklardır."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri