Tarihi Evde Osmanlı Ve Cumhuriyet'in İlk Dönemi İpek Ürünleri Sergilenecek

Antalya'nın Alanya Kalesi'nde restore edilen tarihi evlerden Kayhanlar Evi, Alanya el sanatları ve ipek ürünlerinin üretim ve sergileme merkezi oldu.

Antalya'nın Alanya Kalesi'nde restore edilen tarihi evlerden Kayhanlar Evi, Alanya el sanatları ve ipek ürünlerinin üretim ve sergileme merkezi oldu. Evde Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki ipek dokuma tezgahları ve ipek ürünleri sergilenecek.

İç kalede 226 yıllık olan Ali Rıza Kayhan'ın evi 'Kayhanlar Evi' olarak biliniyor. Tarihi ev, Alanya Belediyesi tarafından Antalya İl Özel İdaresi katkılarıyla restore edildi. Alanya Belediyesi'nin kentin kültürel mirası olan geleneksel Alanya evlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için 2006 yılında başlattığı çalışmalar kapsamında restore edilen Kayhanlar Evi, Alanya el sanatları ve ipek ürünlerinin üretim ve sergileme merkezi yapıldı. Evin odalarına ve koridorlarına belediyenin ipek atölyesinden elde edilen eşyalar, insanlardan sergilenmesi için alınan ve daha sonra geri verilecek eşyalar sergilenecek.

Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ile belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu evin sahipleri ile birlikte gezerek ipek ürünlerini gördü. Eksikleri tamamlandığında açılışı gerçekleşecek Alanya El Sanatları ve İpek Ürünleri Üretim ve Sergileme Merkezi'ni gezmeye gelen ev sahipleri gördükleri manzara karşısında duygu dolu anlar yaşadı. Eski günlerini canlandıran Kayhan ailesinin bazı fertleri göz yaşlarına boğuldu. Bu tarihi evde büyüyüp gelin olduğunu aktaran Nihal Çakır, bu evde şu anda sergilendiği gibi ipek ürünler
dokuduklarını söyledi. Evde dokudukları şalların Konyalılar tarafından satın alındığını anlatan Çakır, evi görünce çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Evi amcalarıyla birlikte kullandıklarını ifade eden Kemal Kayhan (58) evin büyük dedesinden miras kaldığını söyledi. Kayhan, "Belediye de sağ olsun güzelce yaptı. Duygulandım, eski anılarım tazelendi görünce. Burada doğduk, büyüdük, ilkokula buradan gittik. Ortaokula gideceğim sene 12 yaşımdayken başka dayımla satın aldığımız eve gittik. Amcamlar burada oturmaya devam etti." dedi.

Evin alt katında ipek böceği yetiştirildiğini aktaran Kayhan, elde edilen ipekle annesi ve yengesinin burada ipek dokuduklarını söyledi. Kayhan, "Çok güzel bir duygu. Dilerim ki kalede bulunan bütün eski evleri değerlendirsinler. Turizme ve ülkemize, ülkemizin gözüken yüzü olduğu için katkı sağlarlar. Bütün yetkililerimize, belediye başkanlığımıza çok teşekkür ederiz. Bize burayı tekrar kazandırdıkları için." diye konuştu.

Kardeş şehir olan Letonya'nın Talsi şehrinden gelen misafirler evin ilk misafirleri oldu. Belediye Başkanı Sipahioğlu, ilk ağırladıkları misafirlere evin bahçesinde yemek verdi. Amaçlarının Türk kültürünü göstermek olduğunu ifade eden Sipahioğlu, "Bu evin ilk sahipleri, burada doğup büyüyen sahipleri de şu an aramızda bulunuyor. Başta ipek ve dokuma ürünleri ile katkıda bulunan arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri