Tarihi eser açıklaması

Karasungur Türbesinin restorasyonunun tamamlanması için yargı sürecinin tamamlanmasını beklediklerini kaydeden İbrahim Genç, İplikçi Camii'nde ise sorunun giderildiğini belirtti
Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, görev alanlarına giren ve gazetemizde yayımlanan Seyfettin Karasungur Türbesi, İplikçi Cami ve Pisili Camii’nin tuvaletleri ile ilgili haberler üzerine açıklama yaptı.
KARASUNGUR TÜRBESİ
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Seyfettin Karasungur Türbesi’nin basit onarım niteliğindeki imalatlarının en son 1998 yılında elverdiği ölçüde gerçekleştiğini hatırlatan Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, “En son olarak 2007 yılında idaremizce yapılan çevre hafriyat çalışmaları sonrasında türbenin kaidesi ile mezar katı ortaya çıkarılarak orijinal kota ulaşılmış, mezarlık bölümünün temizliği yapılmış ve bulunan izler doğrultusunda hazırlatılan rölöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanmıştır. İdaremizce onaylı proje doğrultusunda tescilli türbenin onarımına başlanılma aşamasına gelinmişken, türbe beden duvarları çevresindeki mülkiyetin Karatay Belediyesi’ne ait olması nedeniyle uygulama ilgili belediye tarafından engellenerek, idaremiz hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğundan yapılan hafriyat kapatılarak tescilli türbenin onarım ve restorasyonunun idaremiz tarafından yapılması engellenmiştir” dedi. En son olarak türbenin orijinal kaidesi ile giriş katına ait orijinal basamaklarının bulunduğu, Karatay Belediyesi mülkiyetindeki alanın idare mülkiyetine geçmesi için idare tarafından tapu iptali tescil davası açıldığını kaydeden İbrahim Genç, davanın sonuçlanmasına müteakip gerekli onarım ve restorasyon çalışmalarına başlanabileceğini vurguladı. Genç, konuyla ilgili olarak idarenin hiçbir ihmali söz konusu olmadığını belirtti.
İPLİKÇİ CAMİ’NİN RESTORASYONU
İplikçi Camii’nin kuzey beden duvarında yer alan ve kalkan duvar içerisindeki kanaldan oluşan sızıntıların Vakıflar Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarınca incelendiğini kaydeden İbrahim Genç, problemin çatı kalkan duvarları arkasındaki gizli dere ile toplanarak çörtenlerden atılan suyun, çörten ağızlarının tıkanması nedeniyle tahliye edilememesinden kaynaklandığını bildirdi. Çörten ağızları temizlenerek gerekli bakımın yapıldığını ve su sızıntısının önlendiğini vurgulayan Genç, “Mülkiyeti idaremize ait tarihi camiler kullanımının diyanet işlerine ait olması nedeniyle periyodik bakımların kullanıcı tarafından yapılarak benzer olumsuzlukların önlenmesi gerekmektedir” dedi.
Eski Garaj civarındaki Pisili Camii’nin tuvaletlerindeki tahribatla ilgili olarak da açıklama yapan Genç, sorunun çözümü için girişimde bulunduklarını söyledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri