Tarihe tanıklık eden eserler

Eski adı ile suyu bol manasına gelen Zıvarık olarak bilinen, daha sonra ismi Altınekin olarak değiştirilen ilçe Roma devrinde Pegella adında büyük bir kent olarak tarihe geçmiş.
En parlak dönemini Selçuklular zamanında yaşayan Altınekin bu dönemde büyük bir ticaret merkezi olarak Sarnıç ve Zıvarık Hanı ile yolculara büyük hizmetler vermiş. Bu dönemin en önemli eserlerinden biri de Ali Paşa camiidir.

Ali Paşa Camii     
Anadolu Selçukluları Döneminde inşa edilen bu camii kendine özgü iç ve dış mimarisi ile o dönemi yansıtıyor.  Camiinin içine girildiği zaman duvarlarındaki işlemelerle ve sapasağlam duran mermer sütunlarla dönemin izlerini yansıtmaktadır. Camii Selçuklular döneminden bu yana bir kere restore edilmiş, fakat tarihi mimari dokusuna çok fazla zarar verilmemiş.        

Zıvarık Hanı
Zıvarık hanı ilçe merkezinin tam ortasında ilçe otogarın arkasında yer alır. Bu büyük yapı tarihi Eski Ulu Yol üzerinde Selçuklular zamanında inşa edilmiştir. O dönemden günümüze kadar hiçbir yenileme faaliyeti görmeyen Zıvarık Hanı çok fazla tahribat görmemiştir. Sadece tahrip olan Hanın kapısı değiştirilmiştir. Hanın içine girildiğinde o dönemin izlerini görmek mümkün. İlçenin simgesi olan Zıvarık Hanı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak restore edilmiş.
Kale Höyüğü
Kale ve Ölmez mahallelerinin birbiriyle kesiştiği noktada bulunan Kale Höyüğünde, M.Ö. 2 binli yıllara ait Ortaçağ seramikleri tespit edilmiş. Halk arasında höyükten bahsedilirken eski dönemlerde bu alanda bir pınarın olduğu, bu pınarın başında bir prensesin olduğu ve prensesin pınara düşerek burada boğulması sonucu kralın emriyle bu alanın doldurulması sonucu bu duruma geldiği söylenir. Araştırmalara göre bu höyüğün dibinde 1987 yılına kadar suyun çıktığı daha sonraki dönemlerde kesildiği gözlenmiş.

Zıvarık Hamamı
Bunun yanında, Lale devrinde Zıvarık Hanı’nın batısında bir hamam yapılmış. Bu hamam 1956 yılında yıkılmıştır. Ispartalı Hacı Nuri Efendi, bu tarihi hamamın yıkılmaması için çok uğraşmasına rağmen mani olamamış. Bu hamam, bugün Şems Caddesi çeşmesi yanında dutluk haline getirilmiştir. Altınekin ilçesi hemen her ilçede bulunan tarihi dokusu ile de kayıtları bu şekilde geçmiş.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri